Santa Bibiana Kerk Rome

De Santa Bibiana Kerk is een klein kerkje in de wijk Esquilino in Rome, dat echter vanuit artistiek oogpunt erg belangrijk is, aangezien het drie van de sleutelwerken uit het begin van de barokke periode herbergt. Het kerkje staat helaas op een nogal onooglijke plek naast een tunnel onder de sporen van Roma Termini.

Santa Bibiana Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Entréeprijs

Het adres van de Chiesa di Santa Bibiana is Via Giovanni Giolitti, 154 – Rome (tel. +39 064465235). Metro: Vittorio Emanuele. Tram: 5, 14. Bus: 105, 105L, N12. Openingstijden: 07.30 tot 10.00 en 16.30 tot 19.30 uur (zon- en feestdagen: 07.30 tot 12.30 en 16.30 tot 19.30 uur). Toegang is gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Bibiana Kerk Rome
Santa Bibiana Kerk

De Kerk van Santa Bibiana is in het jaar 468 door paus Simplicius ingewijd. In die tijd noemde men dit stadsdeel nog de Horti Liciniani. De stoffelijke overschotten van niet minder dan 11.216 martelaars zouden onder de kerk begraven liggen.

Volgens een legende was de kerk overigens al in 363 op het huis van Santa Bibiana zelf gebouwd. De heilige zou hier ook doodgegeseld zijn.

In de 6e eeuw was er nog een kerkhof naast de kerk.

Restauraties vonden plaats in 1224 en in 1626. De eerste verbouwing gebeurde in opdracht van paus Honorius III. De tweede, belangrijkere restauratie vond plaats toen Urbanus VIII paus was. Hierbij werd ook het door Honorius gebouwde klooster afgebroken.

Urbanus VIII had tot de verbouwing besloten nadat de relikwieën van de heilige Bibiana teruggevonden waren. Hij huurde hiervoor een toen pas 26 jaar oude Gian Lorenzo Bernini in.

Het was de eerste keer dat Bernini zich aan de architectuur wijdde. De façade wordt gekenmerkt door een gebroken timpaan en een balustrade over de hele breedte van de kerk. Het centrale deel steekt iets naar voren uit.

Het atrium heeft drie bogen aan de voorkant, plus één aan elke zijkant, en een cassettenplafond. De inscripties aan weerszijden van de centrale deur verwijzen naar de martelaars die in het kerkhof dat vroeger naast de kerk was rustten. De inscriptie aan de linkerkant is in het Grieks en gebruikt gotische letters, de andere is in het Latijn.

Bernini’s belangrijkste contributies waren, behalve de façade, de apsis en twee nieuwe kapellen. Ook het hoogaltaar werd door de kunstenaar vernieuwd.

In 2018 is de kerk opnieuw gerestaureerd.

Hoogtepunten interieur

Het marmeren beeldhouwwerk boven het altaar dat Santa Bibiana voorstelt is evneens van de hand van Bernini. Dit was het eerste door de meester gebeeldhouwde werk waarbij zijn subject geheel gekleed was. Bij dit hoogaltaar bevindt zich een alabaster urn met de stoffelijke resten van Bibiana zelf, haar zus en haar moeder.

De serie fresco’s met gebeurtenissen uit het leven van de heilige op de linkermuur van het schip zijn van de hand van Pietro da Cortona.

De schilderingen op de andere muur zijn gemaakt door Agostino Ciampelli.

De acht antieke zuilen in de kerk stammen nog uit de allereerste, 5e eeuwse versie van de kerk. Ze verdelen de kerk in drie schepen.

Bij het linkergangpad staat een gedeelte van de zuil waaraan Santa Bibiana doodgegeseld zou zijn. Dit gebeurde in opdracht van Julianus Apostata, de Keizer die de door Constantijn verordende tolerantie jegens de Christenen teniet wilde doen. De zuil ziet er enigszins afgesleten uit. Gelovigen schaafden er vroeger marmerstof af, namen wat gras van de plek waar de heilige doodgebloed zou zijn, losten de mengeling op in water uit de put in de belendende tuin en dronken het in het geloof dat dit water wonderbaarlijke krachten zou bezitten.

Santa Bibiana Kerk – Via Giovanni Giolitti 154, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.