Santa Balbina all’Aventino Basiliek Rome

De Santa Balbina all’Aventino Kerk is een van de best bewaard gebleven vroeg-christelijke kerken in Rome. Ze bevindt zich, zoals de naam aangeeft, op de Aventino heuvel, tussen de pittoreske cipressen en sinaasappelbomen. De Santa Balbina wordt dan ook vaak voor bruiloften gebruikt.

Santa Balbina all’Aventino Basiliek Rome

Adres en Openingstijden

Het adres van de Santa Balbina all’Aventino Kerk is Piazza di Santa Balbina, 8 – 00153 Rome  (tel. +39 065780207), maar de hoofdingang is in de Via Baccelli. Wijk: Ripa. Bus: 160. Openingstijden: Zondag van 10.30 tot 11.30 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Gebeurtenissen Santa Balbina all’Aventino Kerk

Geen speciale gebeurtenissen gepland.

Geschiedenis en beschrijving

Santa Balbina all'Aventino Kerk Rome
Santa Balbina all’Aventino Kerk

De Santa Balbina all’Aventino Kerk is in de 4e eeuw gebouwd, op de plek waar de Romeinse consul Fabio Cilone woonde. Om er te komen moet men een ommuurde oude straat aflopen.

De allereerste restauraties vonden plaats in de 8e eeuw. In 1489 gebeurde dit opnieuw en de laatste restauratie was in 1928, toen de architect Antonio Muñoz een nieuwe mozaïeken vloer liet leggen. Ook de portico en de huidige aanblik van de façade stammen uit die tijd.

Het interieur bestaat uit een schip met aan weerszijden zes nissen.

Tegenwoordig wordt de basiliek vaak voor bruiloften gebruikt.

Bezienswaardigheden Santa Balbina all’Aventino Kerk

  • De al genoemde nissen (6 aan elke zijde) zijn afwisselend rond en rechthoekig, en zijn versierd met (fragmenten) van fresco’s uit de  9e tot de 14e eeuw.
  • Het grafmonument dichtbij de ingang is gemaakt voor de in 1303 gestorven Bisschop Stefano De Surdis, en is gemaakt door Giovanni De Cosma.
  • De relieken van de Heilige Balbina, die gemarteld en vervolgens onthoofd werd in opdracht van Keizer Adrianus, samen met die van andere heiligen, bevinden zich in een urn onder het hoofdaltaar.
  • Aan het einde van het middenschip zijn sporen van een mozaiek behorende bij een necropolis uit de 1e eeuw te zien, die onder de Via Imperiale gevonden zijn.
  • In de apsis staat een met cosmateske mozaieken versierde bisschopszetel.

Santa Balbina all-Aventino Basiliek, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.