Sant’Onofrio al Gianicolo Kerk Rome

De Sant’Onofrio al Gianicolo Kerk bevindt zich in de wijk Trastevere in Rome. Behalve de kerk zelf zijn er ook een klooster en een aan de dichter Torquato Tasso gewijd museumpje te zien.

Sant’Onofrio al Gianicolo Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Binnenplaats Sant'Onofrio Kerk Rome
Binnenplaats met fontein

Het adres van de Chiesa di Sant’Onofrio al Gianicolo is Piazza Sant’Onofrio 2 – 00185 Rome (tel. +39 066864498). Bus: 23, 115, 116, 280, 870, N11. Openingstijden: Maandag tot en met vrijdag en zondag van 09.00 tot 13.00 uur. Gesloten: zaterdag, Augustus. Entrée is gratis. Gedurende de mis (10.00 en 12.00 uur in het weekend) mag de kerk niet bezocht worden.

Geschiedenis en beschrijving

Nicola da Forca Palena liet in 1419 een verblijfplaats bouwen voor kluizenaars. Het geld voor de bouw kwam van schenkingen door gelovigen. Later werden een klooster en de Sant’Onofrio Kerk aan het gebouw toegevoegd.

Men moet eerst een aantal trappen beklimmen om bij de zuilengalerij te komen die de ingang van het klooster en de kerk overdekt. Deze galerij is versierd met door Domenichino geschilderde fresco’s.

De aan Tasso gewijde fontein uit 1924 was gemaakt met materiaal dat van een fontein op het Piazza Giudea afkomstig was. In 1930 werd deze fontein, met de oorspronkelijke materialen, herbouwd op Piazza delle Cinque Scole. De fontein voor de Sant’Onofrio kerk werd geheel gereconstrueerd.

Bezienswaardigheden Sant’Onofrio al Gianicolo kerk

  • De door Domenichino vervaardigde muurschilderingen in de zuilengalerij die naar de kerk leiden.
  • Giuseppe de Fabris maakte het monument voor Torquato Tasso in 1875 (1e kapel rechts).
  • Op 25 April 1595 stierf Tasso in het klooster. Van de ruimte waar hij zijn laatste adem uitblies is een museumpje gemaakt, met o.a. oude edities van zijn boeken, maar ook een doodsmasker en de steen die op zijn graf lag voor hij naar het eerder genoemd monument verplaatst werd. Het museum, samen met het klooster en de mooie kloosterhof, kan enkel op afspraak bezocht worden (tel. +39 066877341 – 347, dinsdag 16.00-18.00 uur).
  • In 1949 had Garibaldi lood nodig om kogels te smelten en kwam dus naar de kerk om de klokken op te eisen. Toen de abt hem vertelde dat één van deze klokken geluid had op het moment dat Tasso stierf ging hij onverrichterzake weer weg.

Sant’Onofrio Kerk – Piazza Sant’Onofrio 2, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.