Sant’Ivo alla Sapienza Kerk Rome

De Sant’Ivo alla Sapienza Kerk in Rome bevindt zich in de wijk Sant’Eustachio in het historische centrum van de stad. Ze is vooral beroemd vanwege de door Borromini ontworpen koepel en de mooie binnenplaats. De kerk wordt tot de meesterwerken van de barokke architectuur gerekend.

Sant’Ivo alla Sapienza Kerk Rome

Openingstijden en Toegangsprijs

Openingstijden: Zondag van 09.00 tot 12.00 uur. Juli en Augustus geheel gesloten. Toegangsprijs: Gratis.

Speciale Gebeurtenissen

Geen evenementen gepland.

Geschiedenis Sant’Ivo alla Sapienza Kerk Rome

Sant'Ivo alla Sapienza Kerk Rome
Sant’Ivo alla Sapienza Kerk Rome

De Sant’Ivo alla Sapienza Kerk is tussen 1642 en 1660 gebouwd. De architect was Borromini die hiervoor de opdracht gekregen had van Paus Urbanus VIII Barberini (op aanraden van Gian Lorenzo Bernini).

Ze is gebouwd op de kleine binnenplaats van het Palazzo della Sapienza, de voormalige zetel (van de 15e eeuw tot 1935) van de Universiteit van Rome.

De façade wordt gekenmerkt door twee rijen rechthoekige ramen die omlijst worden door boogvensters en door pilaren van elkaar gescheiden worden. Boven de centrale toegangsdeur bevindt zich een groot venster, ook met een boog. De façade wordt bekroond met de beroemde lantaarn met de spiraalvormige top.

Het meest opvallende aspect aan het interieur is de koepel, die in zes vlakken verdeeld is en gekenmerkt wordt door de heldere kleuren.

De algehele ornamentering van de kerk is een voorbode van de rococò stroming in de kunst.

Bezienswaardigheden

Het hoofdaltaar is van de hand van Giovan Battista Contini.

Boven dit altaar bevindt zich een schilderij dat de “Heiligen Ivo, Leone, Pantaleone, Luca en Caterina d’Alessandria als Engelen” verbeeldt en grotendeels door Pietro da Cortona geschilderd is. Nadat deze in 1669 stierf, maakten zijn leerlingen het voor hem af.

Adres en openingstijden

Het adres van de Chiesa di Sant’Ivo alla Sapienza is Corso del Rinascimento, 40 – Rome (tel. +39 066864987 of 063612562). Rione: Sant’Eustachio. Bus: 70, 81, 87, 186, 492, 628, N6, N7.

Corso del Rinascimento, 40 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.