Sant’Eusebio all’Esquilino Kerk Rome

De Sant’Eusebio all’Esquilino Kerk is één van de oudste kerken van Rome en bevindt zich op de hoek van de Via Napoleone III en het Piazza Vittorio Emanuele II.

Sant’Eusebio all’Esquilino Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Sant’Eusebio all’Esquilino Kerk is Piazza Vittorio Emanuele II, 12/a – 00186 Rome (tel. +39 064466170). Metro: Vittorio Emanuele (lijn A); Bus: 105; Tram: 5, 14, 19. Openingstijden: Winter: Weekdagen: 7.30 t0t 9.30 en 18.15 till 19.15; zon- en feestdagen: 8.30 tot 12.30 en 18.15 tot 19.45 uur. Gedurende de zomermaanden gaat de kerk ’s ochtends een uur eerder dicht. Toegang is gratis. (Let op: Deze informatie was juist op het moment van schrijven. Het is echter onmogelijk alles bij te houden, dus controleer vooral de openingstijden alvorens de kerk te bezoeken.)

Kunstwerken en Hoogtepunten Sant’Eusebio all’Esquilino

Het gewelf van het centrale schip is geschilderd door Anton Raphael Mens. In deze “Glorie van Sint Eusebio” (1759) heeft één van de engelen de gelaatstrekken van de geliefde van de artiest, wat erg zeldzaam was aangezien engelen normaal enkel als mannen afgebeeld werden.

Vanuit de sacristie kan men de door Domenico Fontana in 1588 ontworpen kloostergang zien. Deze hoorde eigenlijk bij het belendende klooster, maar maakt nu deel uit van een politiekazerne.

Achter het Hoogaltaar is een 16e eeuwse houten koor, waarvan de koorstoelen en preekstoel versierd zijn met ingesneden groteske figuren. Dit voor de Celestijner Orde ontworpen koor is het enige in zijn soort in Rome.

De façade, een portico met vijf gewelven, is het resultaat van een verbouwing door de architect Carlo Stefano Fontana in 1711. Men moet wat trappen beklimmen om bij de portico te komen. Deze werden noodzakelijk toen als gevolg van opgravingen tijdens de aanleg van het Piazza Vittorio Emanuele het straatniveau verlaagd werd. Het balkon boven de ingang wordt opgeluisterd met standbeelden van heiligen en twee knielende engelen. Het timpaan met het metalen kruis is iets verder naar achteren geplaatst dan de rest van de façade.

Vanuit de sacristie heeft men een blik op een mooie kloostergang met een fontein in het midden. Rondom deze kloostergang bevinden zich twee rijen bogen die door pilaren ondersteund worden.

De kerk bestaat uit drie schepen, waarvan het middelste breder en hoger is dan de buitenste twee.

Speciale Gebeurtenissen

Elk jaar vindt op 17 Januari het feest van Sant’Antonio Abate plaats, waarbij de dieren gezegend worden. Vanwege problemen met het verkeer wordt dit niet gedaan bij de nabije Sant’Antonio Abate Kerk zelf.

Geschiedenis en beschrijving

De oudste verwijzing naar de kerk, in de vorm van een inscriptie in de Catacomben van SS. Pietro and Marcellino, dateert uit het jaar 474. Ze is gewijd aan de Heilige Eusebius van Bologna, die waarschijnlijk zelf op de plek waar nu de kerk staat geleefd heeft en er ook door verhongering de marteldood gestorven is. Dit gebeurde in opdracht van Keizer Costantius II. Relikwieën van de heilige zijn onder het hoofdaltaar begraven. Hoewel al eerder, in de 4e eeuw door Paus Liberius, gewijd aan Eusebius, was het pas in 750 dat Paus Zaccaria het gebouw aan liet passen om er een officiële kerk van te maken.

In 1238 werd de kerk, onder Paus Gregorius IX, die haar ook meteen inzegende, gerestaureerd. In 1871, toen de façade aangepast moest worden om ruimte te creëren voor het nieuw aan te leggen Piazza Vittorio Emanuele, gebeurde dit opnieuw. Ook het interieur is een aantal keren aangepast, in de 17e eeuw door Onofrio Longhi en in 1759 door Nicolò Picconi.

Klooster

Het klooster dat naast de kerk staat werd in 1588 vergroot, toen de Celestijnen (deze orde bestaat overigens niet meer) er hun intrek namen. In dit klooster bevond zich o.a. één van de eerste boekdrukkerijen van Rome.

Chiesa di Sant’Eusebio all’Esquilino, Roma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *