Sant’Egidio Kerk Rome

De Sant’Egidio Kerk staat op het plein van dezelfde naam in de wijk Trastevere in Rome en is in de loop der tijd vaak van naam veranderd. Ze is verbonden met de katholieke lekenorganisatie Sant’Egidio.

Sant’Egidio Kerk Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Sant'Egidio Kerk Rome
Sant’Egidio Kerk

Het adres van de Chiesa di Sant’Egidio is Piazza di Sant’Egidio – Roma. Tel. +39 065895945. De kerk is op het moment wegens restauratie werkzaamheden gesloten.

Geschiedenis

De Sant’Egidio Kerk is gewijd aan de schutsheilige van kreupelen en bedelaars, de Benediktijner broeder Sant’Egidio. Deze uit de Provence afkomstige heilige leefde in de 8e eeuw.

Op de plek waar nu de Chiesa di Sant’Egidio staat stond zoals zo vaak in Rome vroeger een andere kerk. Deze San Lorenzo de Curtibus Kerk werd ook wel San Lorenzo de Janiculo genoemd en werd in 1610 door een slachter gekocht. Deze Agostino Lancellotti, die even rijk als vroom was, liet deze kerk slopen om er de huidige Sant’Egidio Kerk te kunnen bouwen.

De eerste bewoners van de kerk en het bijbehorende klooster was de Orde der Blootsvoetse Karmelieten, die tot dan in een huis naast de voormalige kerk gewoond had.

In 1610 mocht men van Paus Paulus V dit huis en het nieuw gebouwde klooster samenvoegen.

In 1628 werd er echter een tweede kerk gebouwd, de San Crispino en Crispiniano Kerk. Ook deze had vroeger een andere naam, namelijk de San Biagio in Trastevere Kerk. Men vond twee kerken te veel van het goede en de Sant’Egidio die eerst de San Lorenzo was werd gesloopt om plaats te maken voor een extra stuk klooster terwijl de San Crispino en Crispiniano die eerst de San Biagio tot Sant’Egidio Kerk omgedoopt werd. Gelukkig vond men het toen genoeg en de Sant’Egidio die we nu kennen is nog steeds de Sant’Egidio van toen. Gesnapt?

In 1870 werd het klooster eigendom van de Italiaanse Staat en vijf jaar later van de Stad Rome. Aan het begin van de 20e eeuw werd het Ettore Marchiafava Sanatorium tegen de Malaria er gehuisvestigd. Tegenwoordig is het de zetel van het Museo del Folklore e dei Poeti Romaneschi en het Museo di Roma in Trastevere.

De kerk, die zoals men boven de ingang kan lezen, gewijd is aan de Madonna del Carmelo, is verbonden met de door de Katholieke Kerk erkende lekenorganisatie Comunita di Sant’Egidio. Deze bestaat sinds 1968 en houdt zich bezig met evangelisatie van en hulp aan de armen.

De facade van de kerk wordt gekenmerkt door een grote deur en een groot versierd raam. Pilasters ondersteunen het timpaan. Er is een enkel schip, waar het door Carlo Fontana gemaakte grafmonument van Veronica Rondinini Origo zich bevindt, alsook een door Pomarancio vervaardigde “Sant’Egidio”.

Sant’Egidio Kerk, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.