Sant’Anna dei Palafrenieri Kerk Rome

De Sant’Anna dei Palafrenieri Kerk bevindt zich sinds 1929 binnen de muren van het Vaticaan. De ingang is bij de Porta Sant’Anna, langs de Via di Porta Angelica. Vroeger vond er elk jaar op 26 Juli een optocjt van zwangere vrouwen plaats.

Sant’Anna dei Palafrenieri Kerk Rome

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden

Het adres van de Chiesa di Sant’Anna dei Palafrenieri is Via di Porta Angelica, angolo Borgo Pio – Città del Vaticano (tel. +39 0669883265). Openingstijden: Van 06.00 tot 12.00 en van 16,00 tot 19.00 uur. Toegang: Gratis.

Geschiedenis Sant’Anna dei Palafrenieri Kerk Rome

Sant'Anna dei Palafrenieri Kerk Rome
Sant’Anna dei Palafrenieri Kerk

De Sant’Anna dei Palafrenieri Kerk bevindt zich meteen bij de Porta Sant’Anna, die ook naar de kerk genoemd is. Ze bevindt zich pas sinds 1929, toen Musssolini en de Paus het Pact van Lateranen tekenden binnen de muren van Vaticaanstad.

De kerk is tussen 1565 en 1583 gebouwd, met een pause tussen 1577 en 1581 toen de broederschap even zonder geld zat. De architect was Giacomo Barozzi, bijgenaamd Vignola. Opdrachtgever tot de bouw was de Broederschap der Palafrenieri. De Palafrenieri waren een soort van schildknapen, die alle verwant waren met leden van de pauselijke hofhouding.

In het begin van de 18e eeuw voegde  Alessandro Specchi zowel de balustrade op de façade als de twee klokkentorens toe.

De twee engelen zijn vervaardigd door de beeldhouwers Michael Maille en Francesco Moderati.

Ook het venster en de ovalen “Sant’Anna en de Madonna” op de façade stammen uit het ebgin van de 18e eeuw.

Het interieur is elliptisch van vorm.

Kunstwerken Sant’Anna dei Palafrenieri Kerk

De vier fresco’s die het “Leven van Sant’Anna” verbeelden zijn geschilderd door de Duitser Ignazio Stern. De schelpen die de schilderingen omhoog lijken te houden en de engelen van pleisterwerk zijn gemaakt door Giovan Battista de Rossi.

Het schilderij bij het hoofdaltaar “Sant’Anna en de Madonna” is in 1926 door Arturo Vigliardi geschilderd. Eerder hing hier een in 1583 door Giovanni Marcho geschilderde “Sant’Anna en de Madonna met Kind”. Dit schilderij werd in 1775 vervangen door een processiewagen met de beeldengroep “De Maagd en Sant’Anna”. In 1870 werd de wagen door een andere vervangen, die nu samen met de houten engelen nog in de Santa Caterina della Rota Kerk te zien is.

Macchina di Sant’Anna

De Macchina di Sant’Anna werd traditioneel op 26 Juli van de Santa Maria in Campitelli Kerk in een parade die de “processie van de dikke buiken” genoemd werd door de stad gevoerd. Voorop liepen de grenadiers, gevolgd door de op muildieren zittende vaandeldragers van de Palafrenieri. Hierna kwamen de lantaarndragers en de militaire kapel. De stoet werd afgesloten door zwangere vrouwen die brandende kaarsen droegen en baden dat de bevalling niet langer zou duren dan dat de kaars zou branden. De Macchina di Sant’Anna met de beeldengroep was zo zwaar dat hij door 24 mannen gedragen moest worden. De optocht eindigde bij de Engelenburcht, waar de kanonnen afgeschoten werden.

Sant’Anna dei Palafrenieri Kerk – Via di Porta Angelica, Vaticcanstad


Visualizza mappa ingrandita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.