Sant’Andrea Apostolo Basiliek Subiaco

De Sant’Andrea Apostolo Basiliek op het gelijknamige plein in Subiaco is in de achttiende eeuw gebouwd. Het interieur werd opgeluisterd door, helaas verloren gegane, fresco’s van de hand van Manente en Caracci.

Sant’Andrea Apostolo Basiliek Subiaco

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Sant’Andrea – Subaico. Openingstijden: Niet bekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De inwijding van de op een reeds bestaande aan San Abondio gewijde kerk opgetrokken Sant’Andrea Apostolo Basiliek vond plaats op 22 mei 1789.
Het wapen van Paus Pius VI, die de kerk inwijdde, is in de timpaan te zien.

De voorgevel bestaat uit twee door een kroonlijst gescheiden verdiepingen en eindigt in een driehoekig timpaan. De benedenverdieping wordt gekenmerkt door zes kolommen en drie portalen, terwijl op de bovenverdieping vier kolommen staan. In het midden is een balustrade met een loggia te zien.

Het interieur is neoklassiek, met een Latijns kruis en drie schepen. In de zijkapellen kunt u verschillende kunstwerken uit de achttiende eeuw bewonderen. Het paneel met de afbeelding van de Verlosser is door een leerling van Rafaël geschilderd. Aan het einde van het middenschip is een grote apsis met koor en een orgel met ongeveer 5.000 pijpen, verdeeld over twee complexen aan weerszijden van de pastorie.

De basiliek werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna met de grond gelijk gemaakt. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw werd alles volgens het oorspronkelijke ontwerp opnieuw opgebouwd.

Basilica di Sant’Andrea Apostolo – Piazza Sant’Andrea, Sulmona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.