Sancto Sanctorum Kapel Rome

Sancto Sanctorum Kapel Rome

De Sancta Sanctorum Kapel is de kapel bovenaan de Heilige Trappen in Rome. Nadat men deze trappen op zijn knieën beklommen heeft, kan men voor deze kapel bidden. Op de muur achter het altaar is een beroemde schildering te zien die Acheropìta genoemd wordt.

Sancta Sanctorum Kapel Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Sancto Sanctorum Kapel Rome
Sancto Sanctorum Kapel

Adres: Piazza di San Giovanni in Laterano, 14 – Rome. Tel. +39 06 772664219. Openingstijden: Van 9.30 tot 12.40 en van 15.00 tot 17.10 uur. Toegangsprijs: 3,50 Euro; kinderen tot 6 jaar oud: gratis; kinderen 6 tot 18, universiteitsstudenten en 65+: 3 Euro. (NB: Tijdens de Covid-crisis kunnen de openingstijden afwijken van de hier aangegevene.)

Geschiedenis en beschrijving

De Sancta Sactorum Kapel wordt door een massief ijzeren hek van de Scala Santa afgescheiden. Het was gedurende de middeleeuwen één van de belangrijkste bestemmingen voor pelgrims in Rome. Gedurende de Renaissance tijd deed de kapel dienst als privé-oratorium van de pausen zelf.

Oorspronkelijk was de kapel gewijd aan San Lorenzo in Palatio. Pas in de 11e eeuw begon men de naam Sancto Sanctorum te gebruiken, vanwege de vele relikwieën van de heiligen die er bewaard worden.

De kapel wordt voor het eerst genoemd in de Liber Pontificalis uit de 8e eeuw. Vanaf de 10e eeuw wordt ze belangrijker vanwege de liturgie van de Settimana Santa (“Heilige Week”) en vanwege de aanwezigheid van de pausen in het Lateraan.

In de 9e eeuw liet Gregorius IV bij de kapel een privé-appartement bouwen, waar hij rustig kon bidden. Zijn opvolgers lieten de kapel verder verfraaien. Sinds de 13e eeuw, toen Niccolò III de laatste veranderingen aanbracht, is het monument niet wezenlijk veranderd.

De aan de Romaanse school toegeschreven muurschilderingen stammen uit die tijd, evenals de mozaieken boven het altaar en de cosmateske vloer.

Calixtus III liet halverwege de 15e eeuw de robuuste steunmuur aan de achterkant bouwen.

De Acheropìta

Sancto Sanctorum Kapel Rome - Mozaiek
Acheropìta

De Acheropìta is de afbeelding van de Allerheiligste Verlosser op de muur achter het altaar. De naam Acheropìta betekent “niet door mensenhanden geschilderd” en de kapel wordt soms naar dit kunstwerk genoemd. De Verlosser wordt zittend op een troon afgebeeld. Zijn rechterhand maakt een zegenend gebaar en in de linkerhand houdt hij het Evangelie vast. De oorsprong is niet bekend, maar in de 8e eeuw werd het dusdanig vereerd dat Paus Stefano II het op zijn rug in een processie door de stad droeg, om een mogelijke aanval van de Lombarden af te zweren. De Acheropíta werd ettelijke keren gerestaureerd en het gezicht van de Verlosser zoals het nu te zien is is het resultaat van een reproductie op een zijden doek die op het origineel bevestigd werd (12e eeuw).

Relikwieën

Onder het pauselijke altaar bevinden zich twee bronzen, met 13e eeuwse bas-reliëfs en inscripties versierde, deuren, die door een enorme ijzeren kooi beschermd worden. Hier liggen de schatten en relikwieën in een in opdracht van Paus Leo III gebouwde tombe van cypressenhout.

De tombe werd tussen 1521 en 1902 nooit geopend. In dat jaar kreeg P.F. Jubaru toestemming het hoofd van de Heilige Agnese, dat erin bewaard wordt, te onderzoeken. In 1905 werd het heiligdom opnieuw opengemaakt om de verzameling relikwieën te kunnen bekijken. Een groot aantal reliekenkastjes werd vervolgens overgebracht naar het Museo Sacro e Cristiano van de Vatikaanse Bibliotheek. De hoofden van de heiligen Petrus en Paulus, die hier ook bewaard werden, waren door Paus Urbanus V al in de 14e eeuw naar het hoofdaltaar van de Basiliek van Sint Jan van Lateranen verplaatst.

Sancto Sanctorum Kapel Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.