San Sisto Vecchio Kerk Rome

De San Sisto Vecchio Kerk is een vroeg-Christelijke Kerk dichtbij de Terme di Caracalla in Rome. De huidige aanblik van de kerk is het resultaat van een verbouwing in de 18e eeuw. Het bijbehorende klooster doet tegenwoordig dienst als zetel van een prestigieuze privé-school.

San Sisto Vecchio Kerk Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de San Sisto Vecchio Kerk is Piazzale Numa Pompilio 8, Rome. Telefoon: (+39) 06 77205174. Openingstijden: Van 09.00 tot 11.00 en van 15.00 tot 17.30. Toegang: Gratis.

Geschiedenis

De San Sisto Vecchio is gebouwd op de door Paus Anastasius I in de 4e eeuw gebouwde titulus Crescentinae. De kerk is gewijd aan Paus Sixtus II, die het ambt maar kort vervulde (257-258). Het is pas in een geschrift uit 595 dat de naam voor het eerst gebruikt wordt.

Paus Hadrianus I liet de kerk in de 8e eeuw restaureren. De Romaanse klokkentoren maakte deel uit van een verbouwing onder Paus Innocentius III (1198-1216).

Tot 1219 werd de kerk gerund door de Kannuniken van Sempringham. De nieuwe beheerders waren de Domenicaners, die er echter maar twee jaar bleven, voor ze naar de Santi Domenico en Sisto Kerk verhuisden.

In 1222 slaagde Sint-Domenicus erin het San Sisto-klooster tot nonnenklooster met clausuur om te bouwen. Hierna moesten de nonnen uit de Santa Maria in Tempulo Kerk naar het nieuwe klooster verhuizen, wat tot de ontwijding van hun oude kerk leidde. Ze brachten het beroemde icoon uit die kerk met zich mee.

In 1575 verhuisden de nonnen opnieuw, ditmaal naar de Santi Domenico en Sisto Kerk. Ondanks een verbouwing onder Paus Sixtus IV was de ongezonde, aan malaria onderhevige ligging van de kerk een te groot probleem geworden. Vanaf dat moment stond de San Sisto Kerk bekend als de San Sisto Vecchio en de Santi Domenico en Sisto als de San Sisto Nuovo.

Tussen 1725 en 1727 gaf Filippo Raguzzini de in verval geraakte kerk de nieuwe façade. Onder zijn leiding werd ook een nieuw klooster gebouwd.

In 1873 werd het klooster door de net ontstane Italiaanse staat onteigend. Vanaf dat moment werd het als opslagplaats en als garage voor begrafenisauto’s. Tegenwoordig is het een prestigieuze privé-school.

Beschrijving San Sisto Vecchio Kerk Rome

De huidige ingang is op het Piazzale Numa Pompilio. De oorspronkelijke ingang was echter op de Via Druso, die toen nog “via Mamertina”heette.

De draken op de hoeken van het portaal joren bij het wapenschild van Filippo Boncompagni, die de kerk in de 16e eeuw had laten restaureren. Het oude 15e eeuwse portaal van kardinaal Pietro Ferrici werd hergebruikt als zijdeur van de kerk. Het wapenschild van de kardinaal is op deze zijdeur afgebeeld.

Het interieur bestaat uit een enkel schip. De ruimte tussen de twee absiden is versierd met fresco’s van het atelier van Pietro Cavallini. De grotere apsis stamt uit de 13e eeuw, de kleinere is twee eeuwen jonger.

Kloosterhof

De vierkante kloosterhof wordt gekenmerkt door zes half-ronde bogen aan elke zijde. Op de tweede verdieping zijn deze bogen dichtgemetseld. Sommige van deze bogen en de zuilen waarop ze rusten zijn overblijfselen van de vroeg-Christelijke kerk. De portico is versierd met lunetten die “Episodes uit het Leven van Sint-Domenicus” verbeelden. Deze zijn in de 18e eeuw door Andrea Casale geschilderd. Middenin het kloosterhof staat een antieke put.

Tuin

De tuin die door de nonnen onderhouden werd is nu omgevormd tot de Semenzaio Comunale, de kweektuin waar planten en bomen voor de parken van Rome gekweekt worden. Hier staan nog twee kleine in de middeleeuwen gebouwde torens, die als verdedigingswerken dienden om het hier gemalen graan te beschermen. De molens die hier stonden werden aan gang gebracht door het niet meer bestaande riviertje Marrana di San Giovanni.

San Sisto Vecchio Kerk – Piazzale Numa Pompilio 8, Rome


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.