San Sebastiano Fuori le Mura Kerk Rome

De Sint Sebastiaan buiten de Muren (San Sebastiano Fuori le Mura Kerk) is één van de pelgrimskerken van Rome. Ze ligt net buiten de oude stadsmuren en staat op de plek waar een ingang naar de catacomben was. In tijden van vervolging werden op deze plek de stoffelijke overschotten van de apostelen Paulus en Petrus verborgen, waardoor de kerk toen nog Basilica Apostolorum heette. Onder de kerk zijn de ruïnes van twee antieke Romeinse villa’s gevonden.

San Sebastiano Fuori le Mura Kerk Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di San Sebastiano Fuori le Mura is Via Appia Antica, 136 – 00178 Rome. District: Quartiere Appio Pignatelli). Telefoon: +39 067808847 of 067887035. Openbaar vervoer: Bus: 118, 218. Openingstijden: Van 08.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 17.30 uur. Op zondag van 08.30 tot 12.00 uur. Gesloten: Nooit. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

San Sebastiano Fuori le Mura Kerk Rome
San Sebastiano Fuori le Mura Kerk

De kerk wordt ook wel de Basiliek van Sint Sebastiaan bij de Catacomben genoemd. Ze is in de 4e eeuw, onder Keizer Constantijn, gebouwd en was oorspronkelijk gewijd aan de heiligen Petrus en Paulus.

De kerk is gewijd aan de martelaar Sebastiano, een soldaat die slachtoffer was geworden van vervolgingen in de 3e eeuw.

In de Catacomben onder de kerk werden in 258 de relikwieën van de apostelen Petrus en Paulus tijdelijk bewaard. Dit gebeurde om ze tegen de vervolgingen te beschermen. Later werd ìen ze weer teruggebracht naar de Sint-Pieter en naar de San Paolo Fuori le Mura Kerk.

In de 11e eeuw werd de kerk door de Saracenen verwoest en weer opnieuw opgebouwd.

In 1612 vond een grote verbouwing plaats, die tot een meer barokke stijl leidde. Deze verbouwing gebeurde op last van Kardinaal Scipione Borghese. De architekten waren achtereenvolgens Flaminio Ponzio en Giovanni Vasanzio (die voor de façade zorg droeg).

In de 20ste eeuw werden onder de kerk een aantal ruïnes gevonden. Dit waren overblijfselen van de oorspronkelijke kerk alsmede tombes van Romeinen zowel als Christenen en twee antieke villa’s, die bekend staan als de Villa Grande en de Villa Piccola.

De kerk was dan ook het centrale punt van de grootste en belangrijkste vroeg Christelijke begraafplaatsen. Zelfs de vloer van de kerk zelf was geplaveid met tombes.

De eerste versie van de kerk is gebouwd op de plek waar zich een inscriptie “ad catacumbas” bevond. Het is deze inscriptie die voor de naam “catacomben” gezorgd heeft.

Een trap in de kerk leidt naar de Catacomben van Sint Sebastiaan.

Bezienswaardigheden

Cappella Albani, ontworpen door o.a. Carlo Maderno, met werken van Pier Leone Ghezzi en Giuseppe Passeri.

In de Cappella di San Sebastiano, onworpen door Ciro Ferri, bevindt zich een beeld van een liggende Sint Sebastiaan, dat gemaakt is door Antonio Giorgetti, naar een ontwerp van Gian Lorenzo Bernini.

Sint Sebastiaan zelf ligt ook in de kerk begraven, na een tijdlang (van 826 tot 1218) in de Sint Pieter gelegen te hebben.

Vasanzio ontwierp het houten plafond, met de wapens van Kardinaal Borghese en Paus Gregorius XVI Cappellari.

In de Kapel van de Relikwieën worden de voetafdrukken bewaard die van Jezus afkomstig zouden zijn en waarvan een kopie te zien is in de Domine Quo Vadis? kerk. Ook kan men hier één van de pijlen aanschouwen waardoor de Heilige Sebastiaan getroffen werd alsmede de zuil waaraan zijn martelaarschap plaats vond.

Villa Grande and Villa Piccola

De “Grote Villa” is in de 2e eeuw na Christus gebouwd. De “Kleine Villa” is twee eeuwen jonger. Beide gebouwen zijn met indrukwekkende muurschilderingen versierd. De Villa Grande bestaat uit vijf kamers, die door vloermozaïeken en fresco’s opgeluisterd worden. De interessantste schildering toont een zeezicht. Het hoogtepunt van de Villa Piccola is een ingewikkeld geometrisch ontwerp. (Een bezoek aan de villa’s dient minstens een week via e-mail van tevoren gereserveerd te worden. Het e-mail adres is: villeromane@catacombe.org. De 12 Euro toegangsprijs is inclusief rondleiding. Kinderen jonger dan 10 mogen gratis naar binnen. Voor informatie kunt U ook bellen: +39 067850350.)

San Sebastiano Fuori le Mura Kerk, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.