San Salvatore alle Coppelle Kerk Rome

San Salvatore alle Coppelle is een kerk aan het Piazza delle Coppelle in het centrum van Rome. Het is sinds 1914 de nationale Roemeense kerk van de stad en kan maar heel zelden bezichtigd worden.

Adres, Openingsuren San Salvatore alle Coppelle

Het adres van de kerk is Piazza delle Coppelle, 72/b – Rome (tel. +39 066892929). Ze bevindt zich in de rione Sant’Eustachio. Ze is enkel op zondagochtend geopend, van 10.00 tot 11.30 uur.

Weetjes San Salvatore alle Coppelle Kerk

San Salvatore alle Coppelle Kerk Rome
San Salvatore alle Coppelle Kerk Rome

De naam komt van de zogeheten Cupellari, ambachtslieden die kleine vaten maakten waar water in bewaard werd en vaak winkels hadden in de buurt.

Hoewel deze mensen zonder werk kwamen te zitten toen Paus Paulus V en Paus Sixtus V aquadukten aan lieten leggen die het centrum van Rome van water voorzagen, bleef de kerk, net als het plein en de straat die zo genoemd werden, wel met de benaming alle Coppelle zitten.

Ze is in de 11e eeuw gebouwd op de plek waar al een eerdere kerk, de Santa Maria della Pietà stond. De huidige naam heeft ze sinds 1196, na een verbouwing in opdracht van Paus Celestino III. Ook de klokkentoren stamt uit die tijd.

In 1404 werd de kerk aan de Università dei Sellai gegeven, die er drie eeuwen zouden blijven. (Università betekende toen nog “gilde”, sellai waren “zadelmakers”.)

De kerk werd in de 18e eeuw vrijwel compleet verbouwd door de architekt Carlo De Dominicis.

Vervolgens werd ze geschonken aan een broederschap dat zich bezig hield met hulpverlening aan zieke reizigers. Aan een zijmuur is nog steeds een soort van postbus te zien, waar herbergiers de namen van hun hulpbehoevende gasten in dienden te stoppen.

Bezienswaardigheden in San Salvatore alle Coppelle

  • Monument voor Kardinaal Giorgio Spinola door Bernardino Ludovisi.
  • De iconastase achterin de kerk toont de “Laatste Avondmaaltijd”.

Piazza delle Coppelle, 72/b – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.