San Pietro Apostolo Kathedraal Frascati

San Pietro Apostolo Kathedraal - Top 10 bezienswaardigheden Frascati

De San Pietro Apostolo Kathedraal staat aan het Piazza di San Pietro Apostolo in het historische centrum van Frascati. Het interieur is op het eerste gezicht erg simpel (vrijwel alle fresco’s zijn door bombardementen in de tweede oorlog verwoest), maar de magnifieke façade maakt veel goed.

San Pietro Apostolo Kathedraal Frascati

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de San Pietro Apostolo Kathedraal is Piazza San Pietro – 00044 Frascati (tel. +39 069420238). Bus: Cotral vanuit Anagnina. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

San Pietro Apostolo Kathedraal Frascati
San Pietro Apostolo Kathedraal

De schitterende façade is echter van de hand van Girolamo Fontana en stamt uit het einde van deze eeuw (1697-1700).De San Pietro Apostolo Kathedraal is in de 17e eeuw door Ottaviano Nonni (bijgenaamd Il Mascherino, oftewel “het Maskertje”) gebouwd.

Het interieur wordt gekenmerkt door drie schepen en is in de vorm van een Grieks kruis. Er staan 8 altaars in de kerk.

Om de kathedraal te kunnen bouwen had de Paus 1000 scudi bijgedragen, terwijl andere geldschieters gevonden werden in de Gemeente Frascati, in particuliere giften en in leningen van religieuze en anderssoortige instituten. Toen dat nog steeds niet genoeg was werd er in 1608 besloten een belasting op de wijn te heffen.

Vanwege de bombardementen op Frascati vielen alle fresco’s van de muren, waardoor men nu een vrij saai witgeschilderd plafond ziet.

Bezienswaardigheden San Pietro Apostolo Kathedraal Frascati

  • Girolamo Fontana, de architekt die de in barokke stijl gebouwde façade heeft ontworpen, ligt zelf in de kathedraal (dichtbij het doopvont) begraven.
  • Het haut-reliëf boven het portaal is van de hand van Bernardino Cametti. Het verbeeldt Jezus die Pieter een uitbrander geeft omdat deze niet genoeg zou geloven.
  • De twee klokkentorens zijn een stuk later toegevoegd.
  • Boven het hoofdaltaar is een mooi reliëf te zien dat van wit marmer uit Carrara gemaakt is.
  • Het 14e eeuwse doek “Madonna del Gonfalone” bevindt zich in de Madonna del Gonfalone Kapel, waar ook mooie staaltjes beeldhouwwerk in marmer te zien zijn.
  • Een “Madonna” die in de kathedraal hangt is waarschijnlijk geschilderd dorDomenichino.
  • Een marmeren gedenksteen met een bronzen wapenschild van de Stuart‘s.
  • In de vier nissen op het onderste gedeelte van de façade staan standbeelden die heiligen verbeelden, terwijl de in de twee nissen op het tweede niveau San Pietro enSan Paolo te zien zijn.
  • In de pastorie, aan het einde van het rechterschip, bevindt zich een haut-reliëf tussen twee Korinthische zuilen. Het verbeeldt de “Overhandiging van de Sleutels aan Sint Pieter”.

Meer bezienswaardigheden Frascati

Foto’s San Pietro Apostolo Kathedraal in Frascati

Frascati - San Pietro Apostolo Kathedraal - Pastorie - Reliëf

Kathedraal – Piazza San Pietro, Frascati

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.