San Pancrazio Basiliek Rome

De San Pancrazio Basiliek bevindt zich dichtbij het Villa Pamphili Park ten westen van de uitgaanswijk Trastevere in Rome. De basiliek is gebouwd op de gelijknamige catacomben en er is ook een klein museumpje aan verbonden.

San Pancrazio Basiliek Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza di San Pancrazio, 5/D – Rome. Tel: +39 06 5810458 of 06 4465610. Museum: +39 06 5810458. Openingstijden: Van 09.00 tot 12.00 en van 16.00 tot 19.00 uur; zon- en feestdagen van 08.00 tot 13.00 en van 16.30 tot 20.00 uur. Toegangsprijs: Gratis. Het museum kan enkel op afspraak bezocht worden. De catacomben zijn op het moment wegens restauratiewerkzaamheden gesloten.

Geschiedenis en beschrijving

San Pancrazio Basiliek Rome
San Pancrazio Basiliek

De Sint-Pancratiusbasiliek is tegen het einde van de vijfde eeuw in opdracht van Paus Simmachus op een reeds bestaande kerk uit de vierde eeuw gebouwd. In het jaar 600 liet Paus Honorius I het gebouw vervolgens opnieuw opbouwen.

Het graf van San Pancrazio was al in de 5e eeuw een bedevaartsoord. Het was zo populair dat er ook een kuuroord bij gebouwd werd, maar hiervan is echter niets meer te zien.

In de zevende eeuw werd het toevertrouwd aan de Benedictijner monniken. Deze lieten de basiliek restaureren en verfraaien.

Vanaf 1662 stond de kerk onder de hoede van de Orde der Baarvoetse Karmelieten.

De kardinalen van Torres lieten de basiliek in de 17e eeuw verbouwen, wat tot de huidige aanblik leidde.

Zowel gedurende de Napoleontische invasie (1798-99) als bij gevechten tussen de Fransen en Garibaldi in 1849 werd de basiliek, die op een strategisch belangrijke plek staat, ernstig beschadigd. De Franse troepen gebruikten de marmeren graftombes in de kerk om zich erachter te verschuilen.

Toen religieuze ordes in 1873 verboden werden, werd het complex als lazaret gebruikt.

Pancrazio was een in Phrygië (in het huidige Turkije) geboren zoon van Romeinse ouders. Na de dood van zijn ouders ging hij met zijn oom naar Rome. Toen zijn oom stierf bekeerde hij zich op 15-jarige leeftijd tot het christendom. Toen hij weigerde zijn geloof af te zweren werd hij onthoofd. Een Romeinse vrouw die Ottavilla heette liet hem begraven op de plek waar zich nu de Catacomben van Pancrazio bevinden. In het verleden kwamen Romeinen naar het graf van de heilige om er plechtige eden te zweren. Men geloofde dat degenen die meineed pleegden onmiddellijk zouden sterven.

Hoogtepunten

Het in 1909 gerestaureerde, maar in 1609 vervaardigde houten plafond, met een beeltenis van San Pancrazio en het wapenschild van de kardinalen van Torres.

Het sierpleisterwerk hoog langs de muren, een door cupido’s ondersteunde festoen, stamt uit de 17e eeuw.

In een kleine kapel aan de linkerkant staat het doopvont waar de later Paus Pius XII gedoopt is.

In 1959 werd de versiering van de apsis (engelen en bloemen) door de huidige “Christus op de Troon met Heiligen” vervangen. Het houten baldakijn werd gelijktijdig door een marmeren versie vervangen.

Museum en Catacomben

In de sacristie is er een klein museum met materiaal dat verzameld is tijdens opgravingen in de Catacomben van San Pancrazio. Er waren sowieso veel catacomben op de Janiculum heuvel.

Deze heuvel werd als steengroeve voor bouwmateriaal gebruikt en de voor dat doel gegraven tunnels werden later door Christenen voor hun ondergrondse begrafenissen gebruikt.

Rechts tussen de derde en vierde pilaar van de kerk bevindt zich de ingang tot de catacomben, vòòr het borstbeeld van San Pancrazio dat op de plek staat waar hij gemarteld werd.

San Pancrazio Basiliek – Piazza di San Pancrazio 5/D, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.