San Luigi dei Francesi Kerk Rome

De San Luigi dei Francesi Kerk is de nationale Franse kerk in Rome. Ze is vooral bekend vanwege de drie schilderijen van de beroemde meester Caravaggio die er, in de Contarelli Kapel, te zien zijn.

San Luigi dei Francesi Kerk Rome

Adres, openingsuren en toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di San Luigi dei Francesi is Via Santa Giovanna d’Arco 5, Rome (wijk: Sant’Eustachio). Telefoon: +39 06688271. Openingstijden: 10.00-12.30 en 16.00-19.00 (donderdag: 10.00-12.30). Gesloten: Donderdagmiddag. Toegangsprijs: Kerken in Rome zijn gratis. Als men de schilderijen van Caravaggio goed wil kunnen bekijken, dient men wel te betalen om ze even goed te belichten. Mis: Weekdagen: 19.30; Zaterdag: 12.30; Zon- en feestdagen: 10.30. (Gedurende de mis is de kerk verboden voor toeristen.)

Evenementen San Luigi dei Francesi Kerk

Aangezien het de Franse nationale kerk in Rome is, wordt de mis er ook in het Frans gevierd.

Geschiedenis San Luigi dei Francesi Kerk Rome

San Luigi dei Francesi Kerk Rome
Detail van het Martelaarschap van Matthaeus

De kerk is in 1518 gesticht door de toenmalige kardinaal Giulio dei Medici (later Paus Clemente VII) in 1518 en in 1589 voltooid door Giacomo della Porta en Domenico Fontana.

De in de façade uitgehakte salamander was het symbool van de Franse koning François I. Ook uit de standbeelden op de façade blijkt de achtergrond van de kerk, aangezien deze Franse grootheden als Sint Louis zelf en Karel de Grote verbeelden.

De kerk, die duidelijk een barokke stijl belichaamt, is vooral beroemd vanwege drie schilderijen van Caravaggio gewijd aan Sint Matteüs en vanwege de door Domenichino gemaakte fresco’s die bekend staan als de “Geschiedenis van Sint Cecilia”. [slideshow]

Contarelli Kapel - San Luigi dei Francesi Kerk Rome
In de Contarelli Kapel zijn drie door Caravaggio geschilderde meesterwerken te zien.

De drie schilderijen van Caravaggio hangen in de laatste kapel aan de linkerkant, te weten de Roeping van St. Mattheus, de St. Mattheus en de Engel en het Martelaarschap van Sint Mattheus. Deze kapel staat bekend als de Contarelli Kapel.

Deze drie schilderijen waren de eerste publieke opdracht die Caravaggio ooit kreeg. Aangezien de eerste versies vanwege onzedelijkheid geweigerd werden, was hij genoodzaakt de schilderijen aangrijpend om te vormen. Ze worden nu tot zijn grootste meesterwerken gerekend.

De brede façade uit de late Renaissance-periode kan naar alle waarschijnlijkheid worden toegeschreven aan Giacomo della Porta en wordt door lisenen verdeeld in vijf bogen, met drie portalen en twee nissen waarin zich door Lestache in 1759 vervaardigde beelden bevinden.

Het interieur bestaat uit drie beuken met aan weerszijden vijf kapellen en een rijkelijk versierd marmeren hoofdaltaar.

Via Santa Giovanna d’Arco, 5 – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.