San Lorenzo in Lucina Kerk Rome

Share the joy
  •  
  •  

De San Lorenzo in Lucina Basiliek is een kerk in de wijk Colonna in Rome. Het is één van de oudste Christelijke kerken in de stad en er is o.a. een door Michelangelo gemaakt beeldhouwwerk te zien.

Weetjes San Lorenzo in Lucina Kerk

Adres, Openingstijden, Toegangsprijs

Het adres van de San Lorenzo in Lucina kerk is Piazza in Lucina 16/A – 00186 Rome, Italie (Tel. +39 066871494). Rione: Colonna. Bus 52, 53, 62, 63, 71, 80, 80B, 83, 85, 160, 160F, 175, 492, N4, N5. Vanaf Roma Termini neemt U metro A tot de Barberini halte. Hier neemt U bus 116 to het Piazza del Parlamento (6 haltes).  San Lorenzo in Lucina is elke dag geopend, van 08.00 tot 20.00 uur. Toegang is gratis. De kerk mag tijdens de misviering niet door toeristen bezicht worden. 

Speciale evenementen

Elke eerste zaterdag van de maand is er om 16.15 uur een rondleiding in het archeologische deel van de kerk. Dit kost 2 Euro per persoon. Bel eerst even om te kijken of het wel doorgaat.

Geschiedenis San Lorenzo in Lucina Kerk Rome

San Lorenzo in Lucina Kerk Rome
Façade

Het is onduidelijk waar de naam vandaan komt. Tot 30 jaar geleden geloofde men dat Lucina een welstaande vrouw was, die van één van haar huizen een soort privé-kerk gemaakt had. Deze zou ze later aan de Romeinse Kerk gedoneerd hebben.

Tegenwoordig denkt men echter dat er ooit een oude, aan de godin Giunone Lucina gewijde, tempel op de plek stond. Deze zou later aan de christelijke godsdienst aangepast zijn.

Romeinse vrouwen bezochten deze tempel om er water te halen dat ziekten zou genezen of onvruchtbare vrouwen zwanger zou kunnen maken. Bij opgravingen onder de Sala Capitolare werd later een put gevonden met decoraties (wandschilderingen, een mozaïek en marmeren traptreden) die erop wijzen dat er inderdaad vroeger een aan de godin gewijde tempel stond.

De basiliek van San Lorenzo in Lucina zelf is door Paus Sixtus III in de 5e eeuw gebouwd. Ze bestond uit drie beuken en de vloer was toen maar liefst twee meter lager dan het huidige niveau.

Bij een omvangrijke restauratie in de 17e eeuw werden de twee zijbeuken in een reeks kapellen omgebouwd, zodat de kerk nu nog slechts een enkele beuk heeft. Ook werd de vloer opgehoogd, wat nodig was omdat de Tiber in die tijd vaak overstroomde.

Bezienswaardigheden

In de 12e eeuw, onder Paus Pasquale II werd de kerk gerestaureerd. De toegangspoort die wordt geflankeerd door 2 marmeren leeuwen stamt uit deze tijd, evenals een gedeelte van de buitenmuren en de door de omringende gebouwen verborgen apsis.

De vijf verdiepingen tellende klokkentoren stamt ook uit de 12e eeuw. Deze zit ingeklemd tussen de façade van de kerk zelf en het vroegere klooster (en huidige carabinieri kazerne).  Er hangen nu twee klokken in; een eerdere versie was naar beneden gevallen, waarbij een geestelijke gedood werd.

Vòòr de ingang bevindt zich een brede, door zes ionische pilaren ondersteunde portico. Een hekwerk doet helaas aan de schoonheid af.

Onder het altaar in de 1e kapel rechts wordt het rooster bewaard waar San Lorenzo zelf op verbrand is gedurende de vervolgingen op last van Kezier Valeriano in het midden van de 3e eeuw.

In een kapel aan de linkerkant bevindt zich een door Michelangelo in de 16 eeuw vervaardigde crucifix.

Gian Lorenzo Bernini was verantwoordelijk voor de Fonseca Kapel.

Boven het hoofdaltaar hangt het door Guido Reni gemaakte schilderij “Kruisiging” dat omlijst wordt door vier zwart marmeren zuilen.

Het hoofdaltaar (1669) zelf is van de hand van Carlo Rainaldi.

Onder de sagristie van de basiliek zijn fragmenten gevonden van het Horologium Augusti, een door Augustus in het jaar 10 v. Chr. gemaakte met de hulp van o.a. Maecenas gemaakte klok, die aan diameter had van maar liefst 180 meter.

Piazza in Lucina 16/A – 00186 Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *