San Giovanni a Porta Latina Kerk Rome

De San Giovanni a Porta Latina Basiliek bevindt zich dichtbij de Porta Latina stadspoort in Rome. Hoogtepunten zijn de middeleeuwse put buiten de kerk, de pittoreske portiek en de serie fresco’s in het middenschip. De kerk wordt tegenwoordig dan ook vaak voor bruiloften gebruikt.

San Giovanni a Porta Latina Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di San Giovanni a Porta Latina is Via di Porta Latina, 17 – Rome (tel. + 39 0670475938). Bus: 118, 360, 628. Openingstijden: Van 07.30 tot 12.30 en van 15.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis. Tijdens de mis mogen toeristen niet naar binnen.

Geschiedenis en beschrijving

San Giovanni a Porta Latina Kerk Rome
De middeleeuwse put.

De San Giovanni a Porta Latina Basiliek is waarschijnlijk gebouwd op de plek waar ooit een heidense, aan de Godin Diana gewijde, tempel stond.

Ze is gewijd aan Sint Jan de Evangelist die in het jaar 92 in het bijzijn van Keizer Domitianus bij de Porta Latina in de buurt gemarteld werd door ondergedompeld te worden in een vat kokende olie. (Hij overleefde en werd naar het eiland Patmos verbannen.)

De kerk is in de 5e eeuw gebouwd, maar werd in de loop der jaren (o.a. in de 772 en in 1191) vaak gerestaureerd. Bij de laatse verbouwing werd geprobeerd de middeleeuwse versie zo goed mogelijk in ere te herstellen. Ook werden bij deze reconstructie de relikwieen van de heiligen Gordiano en Epimaco in de kerk bijgezet.

In de 18e eeuw heeft men een aantal fresco’s gevonden.

De laatste grote restauratie vond in 1940 plaats.

Beschrijving

De façade wordt voorafgegeaan door een portiek, bestaande uit 5 marmeren bogen en versierd met één Dorische en drie Ionische kapitelen, fragmenten van Romeinse en vroeg-Christelijke architectuur en middeleeuwse fresco’s. Het bovenste deel van de voorgevel heeft drie vensters.

Rechts in de portico staat de originele spits van de San Giovanni in Oleo Kapel.

Op enige dakpannen is een belastingstempel uit de 5e eeuw te zien, dus het was niet erg moeilijk uit te vinden wanneer de kerk oorspronkelijk gebouwd was.

Aan de linkerkant staat de 12e eeuwse klokkentoren, die enigszins naar rechts overhelt. Deze campanile heeft vijf verdiepingen. De eerste is versierd met monofora’s, de tweede met bifora’s en de andere etages met trifora’s. De klok zelf stamt uit 1723.

Het interieur bestaat uit 3 schepen, die door twee rijen van vijf marmeren zuilen van verschillende aard van elkaar gescheiden worden.

Bezienswaardigheden

Het middenschip wordt opgeluisterd door een serie fresco’s uit de 12e eeuw die 46 scènes uit het Oude en het Nieuwe Testament verbeelden. Deze schilderingen zijn bij de verbouwing van 1940 tevoorschijn gekomen.

De vloer van de pastorie wordt versierd met fresco’s die o.a. de symbolen van de vier Evangelisten verbeelden.

Zowel de portiek als het interieur van de klokkentoren zijn versierd met gedenkplaten en Romeinse fragmenten.

Buiten de kerk staat een middeleeuwse put tussen twee zuilen. De put zelf stamt uit de 10e eeuw, maar de kapitelen boven de zuilen zijn overblijfselen uit de 4e eeuw. De Latijnse inscriptie verzoekt, “In de naam van de vader en de heilige geest”, “de dorstigen zich te komen laven”. Dit is, zoals het laatste deel van de inscriptie beweert door “Ik, Stefano” geschreven.

De ceder die de kerk in de schaduw houdt is meer dan een eeuw oud.

Bezienswaardigheden bij de San Giovanni a Porta Latina Kerk

  • Het Tempietto di San Giovanni in Oleo is gebouwd op de precieze plek waar de heilige gemarteld werd.

San Giovanni a Porta Latina Park – Via di Porta Latina 17, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.