San Calisto Kerk Rome

De San Calisto Kerk bevindt zich op het plein van dezelfde naam in de wijk Trastevere in Rome. De grootste trekpleister van de kerk wordt gevormd door twee door Gian Lorenzo Bernini gebeeldhouwde engelen.

San Calisto Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di San Callisto is Piazza di San Calisto, 16 – Rome (tel. +39 065814802). Bus: H, 780, N8. Tram: 8. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

San Calisto Kerk Rome
San Calisto Kerk

De San Calisto Kerk is gebouwd op de precieze plek waar de heilige zelf kwam om te bidden en waar hij ook de marteldood stierf, in de 3e eeuw. Dit zou gebeurd zijn in een oratorium in de kloosterhof van het toen nog bij de kerk horende klooster. Deze binnenplaats is nu zelf omgevormd tot kapel.

Nadat er eerst enkel een herdenkingskapel op de plek stond, liet Paus Gregorius III er in het jaar 741 een kerk bouwen.

In 1610 vond er een restauratie plaats en werd er ook een Benediktijner klooster bijgebouwd, wat noodzakelijk was geworden toen de Orde hun vorige behuizing kwijtraakte omdat het Palazzo Ponteficio del Quirinale vergroot moest worden. De architect van deze verbouwing was Orazio Torriani.

Als gevolg van de Franse bezetting werd de kerk flink beschadigd en liet Paus Pius IX een nieuwe restauratie uitvoeren (1851).

De fa├žade stamt uit de 17e eeuw. Aan beide kanten van de ingang zijn blinde ramen te zien. Het wapenschild is dat van Paus Paulus V.

Het interieur van de kerk bestaat uit een enkel schip, met aan weerskanten een kapel.

Bezienswaardigheden San Calisto Kerk Rome

  • Vanuit de linkerkapel is het mogelijk de tuin te zien met de put waarin San Calisto verdronken werd.
  • De engelen in de rechterkapel zijn gemaakt door Gian Lorenzo Bernini, maar het schilderij dat ze omhooghouden is geschilderd door Pier Leone Ghezzi.
  • “De Heilige Calisto en Anderen Aanbidden de Maagd” (Avanzino Nucci). Dit werk bevindt zich bij het hoofdaltaar.
  • De plafondschildering “Glorie van de Heilige Calisto” is geschilderd door Antonio Achilli.

San Calisto Kerk, Rome


View Larger Map

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.