Sacro Cuore di Gesù in Prati Kerk Rome

De Sacro Cuore di Gesù in Prati Kerk in Rome wordt ook wel de Sacro Cuore del Suffragio Kerk genoemd. De kerk heeft een indrukwekkende Gothische façade die nog meer opvalt doordat ze tussen moderne gebouwen ingeklemd staat. Naast de sacristie is een museumpje waar relieken van zielen uit het vagevuur te zien zijn.

Sacro Cuore di Gesù in Prati Kerk Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Sacro Cuore di Gesu in Prati Kerk Rome
De Sacro Cuore di Gesù Kerk past niet helemaal in de omgeving.

Adres: Lungotevere Prati, 12, Rome. Wijk: Rione Prati. Telefoon: +39 0668806517. Openingstijden: Van 07.30 tot 11.00 en van 16.30 tot 19.30 uur. Toegangsprijs: Gratis. (NB: Tijdens de Corona-crisis kunnen de tijden veranderen.)

Geschiedenis

De Sacro Cuore in Suffragio delle Anime del Purgatorio Kerk is tussen 1894 en 1917 gebouwd. De architekt was Giuseppe Gualandi. De stichter was de Franse priester Victor Jouet.

In 1897 brandde een aan de Maagd van Rosario gewijde kapel bijna geheel af. Op één van de nog overeind staande pilaren dacht men het gezicht van een man te zien. Dit zou van één van de zielen in het vagevuur zijn. Jouet begon hierna vergelijkbare relieken te verzamelen. Zijn collectie wordt getoond in een museum naast de sacristie.

Beschrijving

Hoewel de kerk een witte marmerachtige kleur heeft is ze geheel van gewapend beton gemaakt. De stijl van het gebouw is neo-Gothisch.

Façade

De façade wordt gekenmerkt door de vele spitstorentjes. Dit heeft de kerk de bijnaam “kleine Dom van Milaan” opgeleverd. Het centrale deel is veel hoger dan de rest van de kerk. Zowel de zijkanten van dit centrale deel als de zijkanten van de hele kerk eindigen in spitstorens. Tussen deze torens zijn een aantal aedicula’s met standbeelden van heiligen te zien.

De achthoekige klokkentoren is eveneens spits. Onder de spits is een loggia met een kruis tussen vier irissen.

Voor de toegangspoort bevindt zich een protiro (een beschermend portiekje). De zuilen hiervan zijn gemaakt van rood marmer uit Verona. Het reliëf in de lunette toont de “Heilige Zielen uit het Vagevuur”. Het standbeeld in de timpaan verbeeldt “Onze Lieve Heer van het Heilige Hart”.

Ook de twee kleinere toegangspoorten worden voorafgegaan door protiro‘s. Het reliëf boven de linkerpoort verbeeldt “De Wederopstanding van Christus”. Boven de rechterpoort is de “Kruisafneming” te zien.

Alle beeldhouwwerken op de façade zijn gemaakt door Orsoni. Ze zijn alle 19 hoogstpersoonlijk gekozen door Paus Pius X.

Interieur

Het interieur bestaat uit drie schepen, die door enorme puntbogen van elkaar gescheiden worden. De vloer is eveneens van Veronees marmer en heeft een visgraatmotief.

In het museum naast de sacristie worden o.a. doeken, houten panelen en Bijbels bewaard waarop door zielen achtergelaten afdrukken te zien zouden zijn.

Bezienswaardigheden

Het hoofdaltaar is ontworpen door Gualandi. Het is gemaakt van marmer en verguld brons. Op het altaar bevindt zich een bronzen tabernakel. Het altaardoek bestaat uit drie delen. In het midden is onze lieve heer afgebeeld. Hij wordt geflankeerd door de Maagd Maria en de heilige Jozef.

Museum van de Zielen van het Vagevuur

Naast de sacristie bevindt zich het “Museum van de Zielen van het Vagevuur“. Na een brand op 15 September 1897 werd de Maagd van Rosario Kapel in de as gelegd. Op een pilaar was een afdruk van een mannenhoofd te zien. Men dacht dat deze afdruk die van een ziel uit het vagevuur was. In het museum is hiervan een foto te zien.

De Franse priester Victor Jouet zag dit als een teken van God. Hij reisde stad en land af om elders vergelijkbare relieken of documenten die naar eendere gebeurtenissen verwezen op te sporen.

De resultaten van deze reizen kan men in het museum bezichtigen. Er zijn vooral veel in kledingstukken en houten panelen gebrande handafdrukken te zien. De meeste hiervan zijn afkomstig uit Italië en Frankrijk.

Sacro Cuore di Gesù in Prati Kerk, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.