Rozentuin Rome (Roseto Comunale)

De Roseto Comunale (“Rozentuin”) bevindt zich tegenover het Circus Maximus in Rome en is vooral in de lente een heerlijke plek om even rustig rond te wandelen. De tuin is ook elk jaar het toneel van een prestigieus rozenfestival. Van 11 tot 25 oktober is de tuin speciaal geopen voor de herfstbloei.

Rozentuin Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Rozentuin is Via di Valle Murcia – 00153 Rome, Italy (tel. +39 065746810). Wijk: Ripa. Metro: Circo Massimo. Bus: 81, 628 (halte: Circo Massimo-Roseto Comunale). In 2019 is de tuin gedurende de herfstbloeiperiode van 11 t/m 25 oktober geopend.  Toegang tot de rozentuin is gratis. Het is mogelijk rondleidingen te reserveren via het bovenstaande telefoonnummer of via e-mail: rosetoromacapitale@comune.roma.it. (Invaliden: Er is een speciale gehandicapten-ingang op de Clivo dei Publicii, 3.)

Geschiedenis Roseto Comunale Rome

Roseto Comunale Rome
Een van de rozen die in 1980 aan de competitie meededen.

De Rozentuin is in 1931 geopend, al was dit nog niet op de huidige plek, maar op het Parco di Colle Oppio, een klein park op de heuvel van dezelfde naam dichtbij het Colosseum. Deze eerste tuin werd echter gedurende de tweede wereldoorlog verwoest.

In samenwerking met de Joodse Gemeenschap van de stad, besloot de Comune di Roma in 1950 de Roseto Comunale te heropenen, op de plaats waar ze zich nu nog steeds bevindt, de Aventijn. Dit was eigenlijk al sinds 1645 een Joodse begraafplaats maar die was in 1934 naar het Verano kerkhof aan de Via Tiburtina, verhuisd.

De perken zijn dusdanig verdeeld in sectoren dat de erdoorheen lopende laantjes de vorm hebben van een menorah (een Joodse kandelaar) en bij de ingang van het park staat een herdenkingsteken.

De Roseto Comunale bestrekt een door een geasfalteerde weg in tweeen gedeelde oppervlakte van ongeveer 10 duizend vierkante meter, met 1100 verschillende soorten rozen.

In één van de sectoren wordt de geschiedenis van de roos belicht, waarbij een verdeling aangehouden wordt van de botanische rozen, de antieke rozen en de moderne rozen. In een andere sector staan de nieuwe, pas gecreëerde rozen, die na een verblijf van 2 jaar in de Roseto Comunale deel mogen nemen aan de Premio Roma competitie voor nieuwe rozenvarianten.

Roseto Comunale – Via di Valle Murcia, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.