Rostra Rome

De Rostra was de naam van het podium waarop publieke sprekers stonden in het Forum Romanum. Het bevond zich tegenover de Curia Julia (de vergaderruimte van de Romeinse Senaat).

Weetjes Rostra Rome

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden Rostra

Het Rostra bevindt zich in het Forum Romanum. Aangezien een kaartje voor het Colosseum een drie-in-één is met het Forum en het Palatijn zijn de toegangsprijzen en openingstijden hetzelfde.

Geschiedenis Rostra Rome

De Rostra was de spreekstoel van de Romeinse magistraten en oratoren en stond oorspronkelijk in het Comizio, waar het een deel van de ronde trappen in beslag nam.

De naam Rostra wordt verklaard doordat het podium versierd was met scheepsboegen (rostri in het Italiaans, rostra in het Latijn). Deze boegen waren met ijzer bekleed om er vijandelijke schepen mee te kunnen rammen en waren buitgemaakt bij de Slag bij Anzio (338 voor Chr.).

Na de complete verbouwing van het Comizio werd de tribune aan de westzijde van het Forum Romanum, dichtbij de Boog van Septimius Severus opnieuw opgebouwd.

De eerste inauguratie vond in 44 voor Chr. plaats.

Het is vanaf hier dat Marcus Antonius, na de moord op Julius Caesar in datzelfde jaar, zijn beroemde rede begon met de woorden “Vrienden, Romeinen, Landgenoten”.

Een jaar later zouden het hoofd en de handen van Cicero hier tentoongesteld worden nadat hij door het tweede Triumviraat (Augustus, Marcus Antonius, en Marcus Lepidus) ter dood veroordeeld was. De vrouw van Marcus Antonius, Fulvia, stak vervolgens voor de goede orde nog even een haarspeld in de tong van de beroemde spreker.

Julia, de dochter van Augustus, hield zich met andere dingen bezig. Van haar werd gezegd dat ze zich bij het Rostra prostitueerde, een van de redenen waarom ze verbannen zou worden. (Het kan zijn dat “prostitueerde” hier een eufemisme was voor “verraad pleegde”.)

Een tweede inauguratie vond plaats na een grote uitbreiding in 29 voor Chr. Het monument was toen bijna 24 meter lang, 12 meter breed en nat een hoogte van 3 meter.

Ruïnes van de van grote blokken tufsteen gemaakte façade zijn de enige overblijfselen uit die tijd. De van kleinere stenen gemaakte delen zijn het resultaat van een restauratie. Waar gaten zitten waren de plekken waar de scheepsboegen bevestigd waren.

De achterkant (naar het Kapitool gericht) bestond uit een half-ronde trap, die waarschijnlijk deel uitmaakte van de originele tribune.

De zijde die uitziet op de Boog van Septimius Severus was gebogen en bekleed met marmer.

Een bakstenen verbreding van de tribune aan de noordzijde werd rond 470 toegevoegd, volgens een inscritie in opdracht van de prefect Ulpio Giunio Valentino. Deze verbreding werd de Rostra Vandalica genoemd omdat hij ter ere van een overwinning op de vandalen gebouwd was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.