Romeinse Huizen bij de Celio Heuvel Rome

De zogeheten Romeinse Huizen bij de Celio bevinden zich onder de kerk van de Heilige Giovanni en Paolo, op de plek waar deze twee mannen de martelaarsdood ondergingen.

Romeinse Huizen bij de Celio Heuvel

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de Case Romane del Celio is Clivo di Scauro. De volgende bus- en tramlijnen komen er in de buurt: Tram: 3, 8; Bus: 75, 81, 85, 87, 122, 160, 160F, 175, 271, 673, C3, N2, N10, N11. Vanuit het station Roma Termini is het echter beter de metro te nemen, lijn B naar de halte Circo Massimo. Wanneer U bovenkomt gaat U rechtdoor, richting het grote kruispunt. U moet hier oversteken, maar dit is veiliger wanneer U eerst ongeveer 100 meter naar rechts gaat. Aan de overkant moet U dus weer een stukje naar links tot U aan de rechterkant trappen ziet. Bovenaan deze trappen (de Scalinata di San Gregorio) vindt U een zandpad. Dit volgt U tot U bij de kerk bent.

De openingstijden van de Romeinse Huizen onder de Celio zijn van 10.00 tot 13.00 en van  15.00 tot 18.00 uur. Op dinsdag en woensdag is de attraktie gesloten. De toegangsprijs is 6 Euro (met korting 4 Euro). Groepen van meer dan 10 personen dienen te reserveren. (Telefoonnummer: +39 0677201975). Het is een aanbeveling de bezienswaardigheid op zaterdag of zondag te bezoeken, aangezien er dan acheologen aanwezig zijn die uitleg geven.

Geschiedenis en beschrijving

Romeinse huizen onder de Celio Heuvel Rome
Fresco

Tegen het einde van de 3e eeuw kwam het hele gebied waar de San Giovanni en Paolo Kerk zich bevindt in handen van een enkele eigenaar, die van plan was er een groot paleis te laten bouwen. Dit huis werd in het begin van de volgende eeuw een ontmoetingsplaats voor de Christelijke gemeente in de wijk.

Nog later werd het een heilige plek en werden de tombes van de twee martelaars er geĆ«erd.  Hiervoor moesten wel enkele delen van het gebouw aangepast worden en er werd o.a. een kamertje gebouwd met een venster dat uitkeek op de tombes van Giovanni en Paolo.

De muren van dit kamertje waren versierd met een aantal schilderijen, die waarschijnlijk in de 4e eeuw gemaakt zijn.

Toen de kerk gebouwd werd, werden de bovenste verdiepingen van het gebouw vernietigd. Het onderste gedeelte werd met aarde opgevuld, wat er to leidde dat het, toen het bij 19e eeuwse opgravingen gevonden werd, perfect bewaard gebleven was.

Romeinse Huizen onder de Celio Heuvel, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.