Wijk Sallustiano Rome (R. XVII)

Sallustiano is de naam van de 17e rione van Rome. Van alle centrale riones is het waarschijnlijk degene met de minste bezienswaardigheden.  Waar in de Romeinse tijd vooral tuinen waren en een aantal tempels stonden zijn nu enkel nog kantoorgebouwen te zien.

Wijk Sallustiano Rome (R. XVII)

De wijk Sallustiano bevindt zich min of meer waar zich in de tijd van Augustus de 4e regio bevond. Deze strekte zich uit van de huidige Via del Quirinale en Via XX Settembre tot de Pincio heuvel. In de vallei tussen deze twee heuvels bevonden zich in de Romeinse tijd de Horti di Lucullo en de Horti di Sallustiano.

De regio stond in die tijd bekend onder de naam Collina, wat “heuvel” betekent. In wat nu de Via XX Settembre is stond ook een poort, die Porta Collina heette en toegang gaf tot het Campus Sceleratus. Deze werd in 1871 ontdekt toen men met opgravingen bij de bouw van het Palazzo delle Finanze bezig was. Deze begraafplaats was bedoeld voor die Vestaalse Maagden die het niet zo nauw met hun afgelegde eed genomen hadden.

In het stadsdeel tussen de huidige Via Flavia en de Via Servio Tullio stond de “Tempel van het Fortuin” (Tempio della Fortuna). Deze was in 203 voor Christus door Sempronio Tuditano aan de Godin Fortuna gewijd.

Tussen de Via Piave en de Via Calabria stond een nog beroemdere tempel. Deze in 180 voor Christus gebouwde Tempel van Venus Erycena kwam bij opgravingen in 1566 aan het licht. Deze ronde tempel werd gebouwd na de overwinning op Syracuse in 184 voor Christus. In het wapenschild van de wijk is dan ook een afbeelding van de Godin Eryce afgebeeld.

De beroemde Ara Ludovisi die in 1887 bij straatwerkzaamheden gevonden werd stond waarschijnlijk in deze tempel. Tegenwoordig is dit beeld, dat ook wel Troon van Aphrodite genoemd wordt, in het Museo Nazionale Romano te zien. De wijk Sallustiano bestaat pas sinds 1921. Voorheen hoorde dit stadsdeel bij de rione Trevi.

Bezienswaardigheden

Villino Pignatelli (Via Boncompagni, 12)

Villino Pignatelli Rome

De Villino Pignatelli staat op de hoek van de Via Boncompagni en de Via Piemonte. Het is in 1899 door de architect Giuseppe Mariani voor Graaf Giuseppe Pignatelli di Terranova gebouwd. Aan de Via Piemonte kant is een toren met een loggia. Het lagere deel is enige jaren later toegevoegd. De bouwstijl wordt gezien als een soberdere versie van de Florentijnse Renaisssance. Het is nu eigendom van een bank.

Palazzo Dexia Credop

Het Palazzo Dexia Credop (Via XX Settembre, 30) is eveneens eigendom van een bank, die er zijn kantoren en zijn kunstverzameling heeft. Het begon zijn bestaan echter als Albergo Reale. Dit door Roberto Buti ontworpen gebouw werd in 1897 door Pio Piacentini gerenoveerd. Hoogtepunt van de kunstverzameling is “Uitzicht op de Tiber vanaf de Engelenburcht” van van Wittel.

Wijk Sallustiano Rome