Auditorium Parco della Musica Rome

Het Auditorium Parco della Musica bevindt zich ten noorden van het historische centrum van Rome, tussen de wijk Parioli en het Olympisch Dorp. Dit door de beroemde architect Renzo Piano ontworpen complex is in 2002 ingewijd. Er zijn drie grote concertzalen en er worden verschillende grote evenementen, waaronder het Internationale Filmfestival van Rome, georganizeerd.

Auditorium Parco della Musica Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Viale Pietro De Coubertin, 30 – Rome. Tel:+39 06 80241281 (informatie). Tel: 892 101 of +39 060608 (tickets). Houders van de Roma Pass krijgen 15% korting op concerten en theatervoorstellingen. Openbaar vervoer: Bus 53, 168, 910, 982; tram 2; trein Roma Nord (halte Euclide).

Geschiedenis en beschrijving

Het multi-functionele Auditorium Parco della Musica complex is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano. De inwijding vond op 21 December 2012 plaats. Het wordt beschouwd als het uit architectonisch oogpunt belangrijkste gebouw in Rome sinds de jaren zestig.

Het Auditorium beschikt over drie grote zalen en een aantal kleinere ruimtes. De Sala Santa Cecilia is de grootste van deze drie en wordt vooral voor symfonische muziek gebruikt. In de Sala Sinopoli worden kamer- en symfonische muziekconcerten gehouden. De Sala Petrassi is vooral bedoeld voor opera’s en theatervoorstellingen, hoewel ze ook als bioscoop gebruikt kan worden.

Middenin het complex is de grote cavea, waar openluchtconcerten plaats vinden. Hier is ruimte voor meer dan 2700 personen.

Er is ook een over twee verdiepingen verspreide tentoonstellingsruimte van meer dan 3000 m2.

De architect gebruikte enkel typisch Romeinse bouwmaterialen als rode baksteen en travertijns marmer, om een continuiteit met het verleden te bewerkstelligen.

Binnen het complex zijn ook enige Romeinse ruïnes te zien.

Festivals at the Auditorium Parco della Musica

  • Februari: Equilibrio – Festival of the New Dance.
  • Juni en Juli: Roma Summer Fest, met grote namen uit de jazz en populaire muziek.
  • December: Gospel festival.

Kerstmarkt

Elk jaar wordt er gedurende de feestdagen een kerstmarkt gehouden bij het Auditorium. In deze periode is er ook één van de weinige schaatsbanen, dus zeker nu de kerstmarkt op Piazza Navona in verval geraakt is, is het Auditorium één van de leukste plekken om kinderen mee heen te nemen in deze periode.

Viale Pietro De Coubertin, 30 – Rome

Acqua Acetosa Fontein Rome

De Acqua Acetosa Fontein bevindt zich op het plein met dezelfde naam in Rome. Ze stamt uit de 16e eeuw. Vroeger dacht men dat het water uit deze fontein wonderbaarlijke krachten had.

Acqua Acetosa Fontein Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de fontein is Piazza dell’Acqua Acetosa (in het quartiere Parioli). Het monument is op elk moment van de dag gratis zichtbaar.

Geschiedenis en beschrijving

Acqua Acetosa Fontein Rome
De inscriptie op de timpaan was iets te optimistisch.

De Fontana dell’Acqua Acetosa is rond het jaar 1650 gebouwd. Ze staat op een andere fontein die paus Paulus V rond het jaar 1610 had laten contrueren.

De fontein is ontworpen door de schilder Andrea Sacchi en het werk werd uitgevoerd door de architekt Marco Antonio De’ Rossi.

De fontein heeft de vorm van een nymphaeum. Ze bestaat uit een exedra met drie nissen. In elke nis bevindt zich een mond met een kuip eronder, waarboven het wapenschild van Paus Alexander VII Chigi te zien is.

De latijnse inscriptie op de concave timpaan stamt uit de tijd van Paus Paulus V. Hierop worden de wonderbaarlijke krachten van het water uit de fontein verheerlijkt.

In 1959 kwam men er echter achter dat dit in werkelijkheid nogal verontreinigd en ongezond was en de fontein werd op de stadswaterleiding aangesloten.

Acqua Acetosa Fontein – Rome

Ponte Milvio, (even een) Romantische Brug in Rome.

De meest romantische brug van Rome ligt niet in het centrum: De Ponte Milvio, vroeger gewoon een van de bruggen over de Romeinse rivier de Tiber, is hard op weg een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad te worden. Dit alles als gevolg van een romantisch boek (Ho Voglia di Te door Federico Moccia) en een film met dezelfde titel. De Ponte Milvio verbindt het quartiere Parioli met het quartiere Tor di Quinto.

Lees “Ponte Milvio, (even een) Romantische Brug in Rome.” verder