Wijk Parioli Rome

Parioli is de naam van het 2e quartiere van Rome. De wijk is genoemd naar een groep heuvels, de Monti Parioli. Het district werd opgericht om huizen te bouwen voor functionarissen van de staat en fascistische leiders, maar tegenwoordig is het een wijk geworden waar de rijkere Romeinen wonen.

Wijk Parioli Rome

Geschiedenis en beschrijving

Parioli was een van de eerste in het begin van de 20e eeuw gestichte quartieri. (De quartieri zijn die wijken die zich meteen buiten de centrale stadsdelen, die rioni genoemd worden, bevinden.) Het was oorspronkelijk bedoeld om er woningen te bouwen voor de hoogwaardigheidsbekleders van het fascistische regime.

Aan de huizen in de wijk, die ook door de vele groene gebieden gekenmerkt wordt, is duidelijk te zien dat de bewoners tot de meer welstaande Romeinen horen.

Bezienswaardigheden

De grootste attractie in de wijk Parioli is het door de beroemde architect Renzo Piano gebouwde Auditorium Parco della Musica.

Het Palazzetto dello Sport en het Stadio Flaminio bevinden zich eveneens in Parioli, net als een deel van het Villa Ada-park, waar gedurende de zomermaanden vaak concerten plaats vinden.

Behalve een aantal minder interessante 20e eeuwse kerken staat ook de Grande Moschea di Roma in Parioli.

De belangrijkste pleinen in de wijk zijn het Piazza Euclide en het Piazza Ungheria. Vanaf het Piazza Euclide kan men de Roma Nord trein nemen naar de metrohalte Flaminio in het centrum van de stad.

Quartiere Parioli (Q. II)

Auditorium Parco della Musica Rome

Het Auditorium Parco della Musica bevindt zich ten noorden van het historische centrum van Rome, tussen de wijk Parioli en het Olympisch Dorp. Dit door de beroemde architect Renzo Piano ontworpen complex is in 2002 ingewijd. Er zijn drie grote concertzalen en er worden verschillende grote evenementen, waaronder het Internationale Filmfestival van Rome, georganizeerd.

Auditorium Parco della Musica Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Viale Pietro De Coubertin, 30 – Rome. Tel:+39 06 80241281 (informatie). Tel: 892 101 of +39 060608 (tickets). Houders van de Roma Pass krijgen 15% korting op concerten en theatervoorstellingen. Openbaar vervoer: Bus 53, 168, 910, 982; tram 2; trein Roma Nord (halte Euclide).

Geschiedenis en beschrijving

Het multi-functionele Auditorium Parco della Musica complex is ontworpen door de beroemde Italiaanse architect Renzo Piano. De inwijding vond op 21 December 2012 plaats. Het wordt beschouwd als het uit architectonisch oogpunt belangrijkste gebouw in Rome sinds de jaren zestig.

Het Auditorium beschikt over drie grote zalen en een aantal kleinere ruimtes. De Sala Santa Cecilia is de grootste van deze drie en wordt vooral voor symfonische muziek gebruikt. In de Sala Sinopoli worden kamer- en symfonische muziekconcerten gehouden. De Sala Petrassi is vooral bedoeld voor opera’s en theatervoorstellingen, hoewel ze ook als bioscoop gebruikt kan worden.

Middenin het complex is de grote cavea, waar openluchtconcerten plaats vinden. Hier is ruimte voor meer dan 2700 personen.

Er is ook een over twee verdiepingen verspreide tentoonstellingsruimte van meer dan 3000 m2.

De architect gebruikte enkel typisch Romeinse bouwmaterialen als rode baksteen en travertijns marmer, om een continuiteit met het verleden te bewerkstelligen.

Binnen het complex zijn ook enige Romeinse ruïnes te zien.

Festivals at the Auditorium Parco della Musica

  • Februari: Equilibrio – Festival of the New Dance.
  • Juni en Juli: Roma Summer Fest, met grote namen uit de jazz en populaire muziek.
  • December: Gospel festival.

Kerstmarkt

Elk jaar wordt er gedurende de feestdagen een kerstmarkt gehouden bij het Auditorium. In deze periode is er ook één van de weinige schaatsbanen, dus zeker nu de kerstmarkt op Piazza Navona in verval geraakt is, is het Auditorium één van de leukste plekken om kinderen mee heen te nemen in deze periode.

Viale Pietro De Coubertin, 30 – Rome

Acqua Acetosa Fontein Rome

De Acqua Acetosa Fontein bevindt zich op het plein met dezelfde naam in Rome. Ze stamt uit de 16e eeuw. Vroeger dacht men dat het water uit deze fontein wonderbaarlijke krachten had.

Acqua Acetosa Fontein Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van de fontein is Piazza dell’Acqua Acetosa (in het quartiere Parioli). Het monument is op elk moment van de dag gratis zichtbaar.

Geschiedenis en beschrijving

Acqua Acetosa Fontein Rome
De inscriptie op de timpaan was iets te optimistisch.

De Fontana dell’Acqua Acetosa is rond het jaar 1650 gebouwd. Ze staat op een andere fontein die paus Paulus V rond het jaar 1610 had laten contrueren.

De fontein is ontworpen door de schilder Andrea Sacchi en het werk werd uitgevoerd door de architekt Marco Antonio De’ Rossi.

De fontein heeft de vorm van een nymphaeum. Ze bestaat uit een exedra met drie nissen. In elke nis bevindt zich een mond met een kuip eronder, waarboven het wapenschild van Paus Alexander VII Chigi te zien is.

De latijnse inscriptie op de concave timpaan stamt uit de tijd van Paus Paulus V. Hierop worden de wonderbaarlijke krachten van het water uit de fontein verheerlijkt.

In 1959 kwam men er echter achter dat dit in werkelijkheid nogal verontreinigd en ongezond was en de fontein werd op de stadswaterleiding aangesloten.

Acqua Acetosa Fontein – Rome

Ponte Milvio, (even een) Romantische Brug in Rome.

De meest romantische brug van Rome ligt niet in het centrum: De Ponte Milvio, vroeger gewoon een van de bruggen over de Romeinse rivier de Tiber, is hard op weg een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad te worden. Dit alles als gevolg van een romantisch boek (Ho Voglia di Te door Federico Moccia) en een film met dezelfde titel. De Ponte Milvio verbindt het quartiere Parioli met het quartiere Tor di Quinto.

Ponte Milvio Rome

Ponte Milvio Rome
Ponte Milvio

In de roman, waarvan de titel in het Nederlands vertaald kan worden als Ik Heb Zin in Jou, hebben de twee protagonisten een hartstochtelijke relatie die ze bezegelen door een fietsketting aan een lantaarnpaal op de Ponte Milvio te bevestigen en de sleutel ervan in de rivier te gooien.

Vooral nadat de roman verfilmd was, deden honderden jonge Romeinen hetzelfde wat zelfs tot gevolg had dat de lantaarnpalen op het punt stonden onder het gewicht te bezwijken. Men besloot daarom om er nog een aantal palen bij te zetten. Ook werd er een website gemaakt waarop koppeltjes een virtuele ketting aan de brug konden bevestigen. De situatie werd later onhoudbaar en in 2012 zijn de kettingen van de brug verwijderd.

Verschillende reisgezelschappen hebben de brug ondertussen aan hun routes toegevoegd.

Geschiedenis

De oude Ponte Mivio was gemaakt van tufsteen en stamt uit de de 2e eeuw. Hij verving een nog oudere houten brug uit de 3e eeuw voor Chr.

In 1458 gaf Paus Martinus V de opdracht de overgebleven houten delen te verwijderen. Ook liet hij het Fortilizio del Tripizone aan de noordkant van de brug verwijderen.

De belangrijkste restauratie vond echter in 1805 gedurende de ambtsperiode van Paus Pius VII plaats.  Hij liet Giuseppe Valadier twee bogen toevoegen, de laatste houten delen door steen vervangen en de toren aan de noordkant door een robuuste poort vervangen.

Na nieuwe beschadigingen in 1849 werd de brug in 1871 door Francesco Azzurri opnieuw gerestaureerd.

Van de oude Romeinse struktuur zijn enkel de twee bogen bij de linkeroever overgebleven.

Christendom

Wat veel mensen niet weten is dat de Ponte Milvio een belangrijke rol gespeeld heeft in de wereldgeschiedenis. In 312 vond de “Slag bij Ponte Milvio” (ook wel de “Slag bij Saxa Rubra” hier plaats. Constantijn I versloeg hier zijn rivaal Maxentius na in een droom een kruis met de woorden In hoc signo vinces (“in dit teken zul je overwinnen”) gezien te hebben. Keizer Constantijn stond hierna een volledige integratie van het Christendom in zijn rijk voor.

Ponte Milvio – Rome