Cisterna delle Sette Sale Rome

Aan de zuidelijke rand van het Colle Oppio park in Rome, dat zich tussen het Piazza Vittorio Emanuele II en het Colosseum bevindt, zijn de ruïnes te zien van de Cisterna delle Sette Sale. Deze maakte oorspronkelijk deel uit van de Thermen van Trajanus. Bij latere opgravingen werden nog twee extra zalen ontdekt, dus het zou eigenlijk nove sale moeten zijn.

Cisterna delle Sette Sale Rome

Adres en Openingstijden

Adres: Via delle Terme di Traiano, 5b – Rome (District: Monti). Telefoon: +39 060608. Openbaar vervoer: Metro: Vittorio Emanuele.Openingstijden: Op het moment is het monument enkel van buiten te zien, en enkel onder begeleiding. Zie telefoonnummer hierboven voor reserveringen. Gesloten: 1 Januari, 1 Mei, 25 December. Toegangsprijs: 4 Euro.

Geschiedenis en beschrijving

Cisterna delle Sette Sale Rome
Cisterna delle Sette Sale

De Cisterna delle Sette Sale hoort bij de Terme di Traiano (baden van Trajanus), die door Apollodorus in het jaar 110 voor de keizer ontworpen waren.

Er is tegenwoordig, op een aantal exedra’s na, niet veel meer over van de oorspronkelijke indrukwekkende baden.

Een exedra is een half-ronde struktuur, die oorspronkelijk vaak in Griekenland gebruikt werd, maar later ook in het Romeinse rijk veel voorkwam. Hier vergaderden mannen om over filosofie te discussiëren. Exedra betekent eigenlijk “een stoel die buiten staat”.

Het grote reservoir waar het water opgeslagen werd, om later verder geleid te worden naar de negen grote zalen waaruit de baden bestonden, staat nog gedeeltelijk overeind.

De naam Cisterna delle Sette Sale (“Reservoir van de Zeven Zalen”) stamt uit de 18e eeuw. Men had toen namelijk nog maar 7 van de 9 zalen ontdekt en opgegraven. Vreemd genoeg werd de naam na de ontdekking van de laatste zalen niet veranderd.

Cisterna delle Sette Sale – Via delle Terme di Traiano 5b, Rome

Esquilino Obelisk Rome

De Esquilino Obelisk staat op het Piazza dell’Esquino aan de Via Cavour kant van de Santa Maria Maggiore Basiliek in Rome. Deze 15 meter hoge obelisk is een nabootsing van een Egyptisch origineel.

Esquilino Obelisk Rome

Esquilino Obelisk Rome
De Esquilino Obelisk staat aan de achterkant van de Santa Maria Maggiore Basiliek.

De obelisk is in stukken in de Via San Rocco gevonden. Voordat hij daar terechtkwam stond hij voor het Mausoleum van Augustus, samen met een andere obelisk, die tegenwoordig op het Piazza del Quirinale staat.

In 1587 werd de huidige Obelisco Esquilino op het Piazza dell’Esquilino geplaatst, aan de Via Cavour zijde van de Basiliek van Santa Maria Maggiore.

Domenico Fontana was de architekt die aangewezen werd om dit werk uit te voeren.

Het was Paus Sixtus V die de opdracht hiertoe gegeven had en het zijn ook diens heraldieke symbolen (de bergen en de ster) die op de top van de obelisk geplaatst zijn. In die tijd eindigde wat toen nog de Via Felice (Felice is de echte naam van deze paus) heette, bij de obelisk. Later werd deze straat, die bovenaan de Spaanse Trappen begon, doorgetrokken tot de Santa Croce in Gerusalemme Basiliek.

Fotogalerij Esquilino Obelisk Rome

Obelisco Esquilino Rome

Piazza dell’Esquilino Rome

Fori Imperiali Rome

De “Keizerlijke Forums” (Fori Imperiali) liggen langs de Via dei Fori Imperiali, een weg die Mussolini aanheeft laten legen om het Colosseum met het Vittorio Emanuele Monument te verbinden. Oorspronkelijk werd het slechts gezien als een uitbreiding van het Forum Romanum.

Weetjes Fori Imperiali Rome

Adres en Openingstijden

Het adres van de Fori Imperiali is Via dei Fori Imperiali. Rione: Monti. De opgravingen kunnen vanaf de straat bekeken worden. ’s Avonds worden de Fori Imperiali speciaal verlicht. Slechts bij speciale gelegenheden is het mogelijk tussen de opgravingen rond te lopen.

Geschiedenis en beschrijving

Forum van Augustus, Fori Imperiali Rome
Het Forum van Augustus

Het was Julius Caesar die in het jaar 54 voor Chr. de bouw van de Keizerlijke Fora begon, omdat er geen ruimte meer was in het al bestaande Forum Romanum. Het Forum van Caesar werd toen nog beschouwd als een uitbreiding van het Forum Romanum.

Het Forum van Augustus is het tweede dat gebouwd werd en hierna volgde het Foro Transitorio, dat meestal Foro di Nerva genoemd wordt. Dit was door Domitiaan aangelegd en door Nerva ingewijd. Keizer Nerva regeerde slechts van 96 tot 98 na Christus.

In het Forum van Augustus stond ooit een enorm standbeeld van de keizer zelf.

Het Forum van Trajanus was het laatste dat gebouwd werd en is ook het indrukwekkendst.

De Fori Imperiali werden zo gebouwd dat ze indrukwekkender leken dan de oudere Forums. Dit was gedeeltelijk ook een gevolg van de absolute macht die de keizers tijdens het hoogtepunt van het Romeinse Rijk uitoefenden: het is makkelijker een imposante indruk te maken wanneer je ook imposant bent.

De Fori Imperiali werden aan het licht gebracht toen Mussolini tussen 1924 en 1932 een aantal gebouwen neer liet halen om de aanleg van wat nu de Via dei Fori Imperiali heet mogelijk te maken. Een groot deel van de Keizerlijke Fora is nooit opgegraven omdat het zich onder de Via dei Fori Imperiali bevindt.

De Fori

Vanaf Via Cavour komt men eerst bij het Forum van Nerva, dan het compleet verwoeste Forum van Augustus gevolgd door het Forum van Traianus.

Van het Forum van Vespasius dat tussen dat van Nerva en dat van Augustus lag is niets overgebleven. Vespasius begon met een nadat hij Jeruzalem overwonnen had in 71 na Christus met de bouw van dit Forum.

Het Forum van Caesar ligt aan de overzijde van de Via dei Fori Imperiali. Hier bevonden zich de antieke Romeinse beurs en de Tempel van Venus.

Fori Imperiali – Rome

San Clemente Basiliek Rome

De San Clemente Basiliek ligt in de vallei tussen de heuvels Celio en Esquilino, halverwege de Sint Jan van Lateranen en het Colosseum in Rome. De basiliek is gebouwd op een oudere kerk, die op haar beurt op de ruïnes van enkele Romeinse gebouwen en een aan de God Mithras gewijde tempel. De kerk zelf is vooral de moeite van het bezichtigen waard vanwege de schitterende mozaïeken en de kapel ter ere van de Heilige Katarina van Alexandrië met door Masolino vervaardigde fresco’s. Lees “San Clemente Basiliek Rome” verder

Santa Maria Maggiore Basiliek Rome

De Basiliek van Santa Maria Maggiore, op het Piazza di Santa Maria Maggiore, is één van Rome’s vier belangrijkste basilieken, samen met de Sint Pietersbasiek, de San Giovanni in Laterano en de San Paolo Fuori le Mura Lees “Santa Maria Maggiore Basiliek Rome” verder

Sint-Jan van Lateranen Basiliek Rome

De Basiliek van Sint Jan van Lateranen (Basilica di San Giovanni in Laterano) is één van de vier patriarchale basilieken van Rome en is ook de kathedraal van het bisdom Rome. Het is de zetel van de Bisschop van Rome (beter bekend als de Paus) en de hoofden van de heiligen Petrus en Paulus worden er bewaard.

Sint Jan van Lateranen Basiliek Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Basilica di San Giovanni in Laterano is Piazza di San Giovanni in Laterano – Rome(tel. +39 06 69886493). Rione: Monti. Metro: San Giovanni. Openingstijden Basiliek: Elke dag van 07.00 tot 18.45 uur. Openingstijden Chiostro: 09.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: De basiliek is gratis, toegang tot de kloostergang is 5 Euro. Met de Omnia Card heeft men ook gratis toegang tot de kloostergang. Het bij de basiliek horende museum is van 10.00 tot 17.30 geopend.

Speciale Gebeurtenissen Sint Jan van Lateranen

  • Elk jaar op 9 November vindt het feest van de wijding van deze moederkerk van alle kerken plaats.
  • Gedurende een Heilige Jaar is de Heilige Deur (de rechtertoegangspoort in het atrium van de basiliek) geopend. Dit zal echter pas in 2025 weer gebeuren.

Geschiedenis 

Het is de Basilica di San Giovanni in Laterano en niet, zoals men zou verwachten, de Sint Pieter die de kathedraal is van het bisdom Rome. Op bepaalde feestdagen leidt de paus hier dan ook zelf de mis. De inscriptie naast de hoofdingang zegt: “De Heilige Lateraanse Kerk, Moeder en Hoofd van Alle Kerken van de Stad en van de Wereld”.

Totdat hij naar Avignon verhuisde (in 1309) was het belendende Palazzo Lateranense de residentie van de Paus. Het Palazzo Lateranense is niet toegankelijk voor toeristen.

Zoals vele kerken in Rome heeft men de Sint Jan van Lateranen vaak opnieuw moeten bouwen en van de oorspronkelijke doopkapel zijn slechts fragmenten bewaard gebleven.

Oorspronkelijk is de kathedraal in het jaar 314 door Keizer Constantijn de Grote opgetrokken. Dit gebeurde op land dat toebehoorde aan de Laterano familie, waar de basiliek dus haar naam aan te danken heeft. Een alternatieve naam voor de kerk is Basilica Constantiniana.

De reden dat ze zo ver buiten het toenmalige centrum van Rome gebouwd werd is dat, hoewel de Keizer zelf een groot aanhanger van het Christendom was, dat nog niet gold voor de bevolking en hij was sluw genoeg om zijn nog steeds overwegend heidense onderdanen niet voor het hoofd te willen stoten.

Zo’n 1000 jaar lang was de Sint Jan van Lateranen Basiliek de residentie van de paus en de belangrijkste Christelijke kerk. Dit veranderde toen de Paus naar Avignon verhuisde en bij zijn terugkeer zijn intrek nam in de Sint Pieter.

Toen Borromini in de 17e eeuw de leiding had over een omvangrijke restauratie, voegde hij twee zij-schepen toe. Tot die tijd had een typische basiliek niet meer dan drie schepen.

In 1885 werd de apsis verbouwd, waarbij verschillende mozaïeken ernstig beschadigd werden. Na een restauratie is alles echter weer goed zichtbaar. In het midden ziet men een kruis met daarboven een buste van Christus en de Heilige Geest in de vorm van een duif. De vier rivieren die uit het kruis lijken te vloeien vertegenwoordigen de Evangelieën, terwijl de twee herten en schapen de gelovigen verpersoonlijken. Hieronder zijn een aantal ramen te zien met daartussen negen Apostelen. Twee kleine figuren aan de voeten van de Apostelen zijn Jacopo da Camerino en Jacopo Torriti, die de originele mozaïeken gemaakt hebben.

De huidige facade van de basiliek, met de 16 standbeelden van Christus, Johannus de Doper, de apostelem en nog enkele heiligen op het dak, is in de 18e eeuw ontworpen door Alessandro Galilei. De inscriptie die over de hele breedte te lezen is beweert dat Paus Clemens VII in het 5e jaar van zijn paus-zijn de verbouwing ter ere van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist heeft laten uitvoeren. Het wapenschild aan beide zijden naast de hoofdingang is ook dat van Clemens VII.

In 1993 werd deze facade zwaar beschadigd door een door de mafia geplaatste bom.

Weetjes

Men geloofde vroeger dat er op de nacht tussen 23 en 24 juni een heksensabbat bij de Sint-Jan van Lateranen Basiliek gehouden werd. De Romeinen hadden allerhande manieren om het kwaad af te zweren. Een hiervan was het eten van slakken gedurende deze nacht.

Bezienswaardigheden

Borromini ontwierp het interieur in opdracht van Innocent X en vernietigde hierbij, naar men zegt, door Giotto geschilderde fresco’s. In 1952 werden (waarschijnlijk) door Giotto geschilderde gedeelten herontdekt. Een van deze muurschilderingen wordt nu tentoongesteld op een zuil bij de ingang en verbeeldt Paus Bonifatius VIII op het moment dat hij vanaf het balkon van de basiliek zelf het eerste Jubileumjaar (1300) uitroept.

Het plafond stamt uit 1566. Hoewel Borromini zowel dit plafond als de cosmateske vloer wilde laten vervangen, gingen deze plannen niet door.

Aan beide zijden van het centrale gangpad van de kerk staan enorme standbeelden van de apostelen. Deze zijn hier door Borromini geplaatst en zijn herkenbaar aan hun attributen: Sint Pieter heeft een sleutel, Sint Jan een adelaar, Sint Paulus een zwaard, etc. De voormalige belasting-inner Sint Mattheus, die normaal als engel met vleugels afgebeeld wordt, is hier echter te herkennen aan een hoopje munten dat aan zijn voeten ligt.

De antieke bronzen deuren van het portaal komen oorspronkelijk uit de Curia Iulia in het Forum Romanum. Ze zijn door Paus Alexander VII Chigi in de 17e eeuw naar de basiliek geplaatst. De sterren op de deur hoorden bij het wapenschild van de Chigi familie. De deur die nu op het oude Senaatsgebouw te zien is is een kopie.

Het vaak gerestaureerde standbeeld van Constantijn dat links in het atrium te zien is is afkomstig uit de Thermen van Constantijn op de Quirinaalheuvel.

De kloostergang met de kronkelende dubbele zuilen stamt uit de 13e eeuw.

Het hoofdaltaar wordt gekenmerkt door een baldakijn uit de 14e eeuw, dat ondersteund wordt door vier marmeren zuilen. In twee reliwieënhouders achter een aantal slanke spiraalzuilen worden de hoofden van Sint Pieter en Sint Paulus bewaard. Het marmeren altaar zelf omvat een houten altaar dat door de vroegste pausen gebruikt werd. Onder het altaar ligt Paus Martinus V begraven.

De pauselijke troon tegen de achterwand van de apsis is een 18e eeuwse reconstructie op een middeleeuwse basis.

Tegen de achtermuur van de linkerzijbeuken staat de tombe van Paus Leo XIII, tegen die van de rechterzijbeuk die van Paus Innocenzo III.

Het 16e eeuwse orgel boven de zij-ingang is niet meer in gebruik. Het wordt ondersteund door twee gele zuilen. De toenmalige paus Clemens VIII Aldobrandini had maar één zo’n zuil beschikbaar en dus werd de tweede (de rechtse) geleend van de Boog van Constantijn.

Onder de Sint Jan van Lateranen

Zes meter onder de vloer van de basiliek zelf bevindt zich een wirwar van gangen en met mozaieken en wandschilderingen versierde muren die ooit deel uitmaakten van de bezittingen van de Laterano familie. Behalve dit gedeelte, dat uit de 1e eeuw stamt, bevinden zich hier ook de ruines van de kazerne voor de keizerlijke garde te paard, de Castro Nova Equitum. Nadat Konstantijn zijn rivaal Maxentius verslagen had, liet hij deze kazerne vernietigen (de ruiters hadden zich aan diens zijde geschaard) en de eenheid ontbinden. De muren werden gebruikt als fundamenten voor de Basiliek van Sint Jan van Lateranen.

Fotogalerij Sint Jan van Lateranen Basiliek Rome

Rome-san-giovanni-laterano
Schets van Vasi van de Sint Jan van Lateranen Rome
Paus Bonifatius bij het Jubileum van 1300 (Giotto)

Foto 1: Façade.
Foto 2: Schets uit 1752 van Vasi.
Foto 3: Fresco van Giotto die Paus Bonifatius VIII in het Jubeljaar 1300 verbeeldt.

Piazza di San Giovanni in Laterano – 00184 Rome

Via Nazionale Rome

De Via Nazionale is één van de bekendste en belangrijkste winkelstraten van Rome. Ze verbindt het Piazza della Repubblica met het Forum van Traianus, bij het Largo Magnanapoli.

Weetjes Via Nazionale

De Via Nazionale is een vrij nieuwe straat, die tussen 1864 en 1871 aangelegd is, om een snellere verbinding te creëren tussen het centrale station Roma Termini en de buurt rond het Piazza Venezia en de Via del Corso, wat toendertijd de dichtstbevolkte wijk van Rome was. Vanaf Piazza Venezia kan men dan in dezelfde richting, via de iets later aangelegde Corso Vittorio Emanuele II (1886) en de nog recentere Via della Conciliazione (1936), doorlopen tot het Vaticaan.

De construktie van de Via Nazionale was opgedragen door de minister van oorlog van het Vaticaan. Deze François-Xavier de Mérode, een Belg, had vooraf wel grote lappen grond in de omgeving, waar toen nog weinig mensen woonden, opgekocht en verkocht deze vervolgens met grote winst.

De Mérode hadde straat naar zichzelf willen vernoemen, maar toen de Italiaanse troepen Rome in 1870 veroverden werd de straat omgedoopt tot Via Nazionale.

De straat loopt door twee wijken, Castro Pretorio en Monti. De straat volgt de oude Vicus Longus, die langs de toenmalige Valle di San Vitale liep. Oorspronkelijk heette het eerste gedeelte van de straat Strada Nuova Pia. Om de Via Nazionale aan te kunnen leggen  moest men helaas een aantal oude gebouwen platgooien en ook werd een deel van de Villa Aldobrandini met de grond gelijk gemaakt.

Bezienswaardigheden Via Nazionale

  • Sint Paulus Binnen de Muren Kerk (Via Nazionale, 16a): Saint Paul’s within the Walls is de Anglicaanse Kerk van Rome.
  • Palazzo delle Esposizioni: Het Palazzo delle Esposizioni is pas sinds enkele jaren na een lange restauratie heropend. Er zijn steeds wisselende tentoonstellingen te zien.
  • Palazzo Koch: Tegenwoordig de zetel van de Banca d’Italia. Het nogal lomp aandoende paleis is genoemd naar de architect die het ontworpen heeft.
  • De San Vitale Kerk bestaat al erg lang. Het mooiste deel van deze basiliek is de façade, die zich ettelijke meters beneden het straatniveau bevindt.
  • De ruïnes van de antieke Porta Sanqualis werden gedurende de construktie van de Via Nazionale bij toeval opgegraven en zijn nu te zien op het centrale gedeelte van de Largo Magnanapoli.

De Via Nazionale Nu

Tegenwoordig wordt de Via Nazionale gekenmerkt door prestigieuze hotels en (vooral in dat gedeelte dat het dichtst bij het Piazza della Repubblica ligt) winkels, die vooral op toeristen gericht zijn.

Winkels Via Nazionale

  • IBS Boekhandel (Via Nazionale 254-255): Enorme boekhandel, die zich echter helaas steeds meer toelegt op snuisterijen. Een redelijke collectie cd’s en dvd’s (ook tweedehands) en een verschrikkelijk slecht georganizeerde en zeer kleine afdeling Engelstalige en andere niet-Italiaanse boeken. Op de bovenste verdieping is een café.
  • Mitsukoshi (Via Nazionale 259): Het spreekt voor zich dat een Japans warenhuis niet mag ontbreken in een Italiaanse winkelstraat.
  • Castroni (Via Nazionale 17): Eén van de vijf filialen in de stad. Castroni is vooral belanrijk voor expats, aangezien hier, behalve traditionele Italiaanse voedselwaren, specialiteiten van over de hele wereld verkocht worden.

Openbaar vervoer

Er zijn verschillende bushaltes langs de Via Nazionale. De centraalste is Nazionale/Palazzo Espozizioni (64, 70, 170, H, N7, N8, N9, N15, N18). De metrohalte Repubblica bevindt zich aan het begin van de straat. (NB: Deze halte is al ettelijke maanden gesloten.)

Via Nazionale Rome

San Vitale Kerk Rome

De basiliek van San Vitale is een kerk aan de Via Nazionale in Rome. Ze ligt meteen naast het Palazzo delle Esposizioni, op een aantal meter onder het huidige straatniveau. De officiele naam van de kerk is Santi Vitale e Compagni Martiri in Fovea. De “compagni” zijn Valeris, Gervase en Protase.

San Vitale Kerk Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Nazionale 194/B – Rome (Distrikt: Monti). Telefoon: +39 064823338. Openbaar vervoer: Bus: 40, 64. Openingstijden: 07.45-13.00 en 16.00-19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

San Vitale Kerk Rome
Interieur

De basiliek van San Vitale is erg oud. Oorspronkelijk was het een oratorium, dat enkel gewijd was aan de heiligen Gervasio en Protasio. Deze twee martelaars waren de zonen van de uit Milaan afkomstige San Vitale en diens echtgenote Valeria.

De inwijding was in het jaar 402.

Door de eeuwen heen is ze erg vaak gerestaureerd. De eerste keer dat dit gebeurde was onder paus Leo III. In de middeleeuwen vond een nieuwe restauratie plaats en onder de pausen Sixtus IV en Clemens VIII werd de kerk compleet verbouwd.

Het oudste gedeelte dat nu nog overeind staat is de portico, die waarschijnlijk uit de 5de eeuw stamt. De trappen die vanaf de Via Nazionale naar de portico leiden zijn pas in de 19de eeuw aangelegd.

Bezienswaardigheden

De 5de eeuwse apsis is versierd met een door Andrea Commodi geschilderd fresco.

Vier altaars binnen de kerk zelf zijn eveneens overgebleven van de versie uit de 5e eeuw.

De muren van de kerk, die slechts een enkele beuk heeft, en daardoor veel ruimer aandoet dan men voor het binnentreden zou verwachten, zijn beschilderd met fresco’s die het martelaarschap als thema hebben.

Via Nazionale 194/B – Rome

Palazzo Valentini en Domus Romane

Palazzo Valentini is een historisch gebouw op de Via IV Novembre 119/a in Rome. Het is echter vooral bekend vanwege de overblijfselen van een oude Romeinse domus die eronder gevonden zijn. De resultaten van deze opgravingen zijn te zien in een vaste expositie, en tonen een aantal schitterende mozaïeken en muurschilderingen.

Domus Romane di Palazzo Valentini Rome

Adres, Openingstijden, Toegangsprijs

Adres: Via IV Novembre 19/A – Rome (Distrikt: Monti). Telefoon:  Het telefoonnummer van Palazzo Valentini zelf is +39 0667661, maar om een reservering te maken belt U +39 0632810. Openbaar vervoer: Bus: 64. Openingstijden: 9,30 tot 17,30. Gesloten: Dinsdag, 1 Januari, 1 Mei, 15 Augustus en 25 December. Toegangsprijs: € 10,00 (Korting € 8,00 voor 65+ en kinderen tussen de 6 en 25 jaar oud). Het is verplicht vooraf te reserveren, waarvoor men 1,50 Euro extra betaalt.

Palazzo Valentini

Het Palazzo Valentini zelf ontleedt zijn naam aan de bankier Vincenzo Valentini die het in 1827 kocht. Het is gebouwd op een stuk land dat vroeger aan het Forum van Trajanus toebehoorde.

De opdrachtgever tot de oorspronkelijke construktie was Kardinaal Bonelli en de architekt de uit Florence afkomstige Frà Domenico Paganelli.

Halverwege de 17e eeuw kwam het palazzo in bezitting van Kardinaal Renato Imperiali, die het liet vergroten door Francesco Peparelli en ook een enorme bibliotheek, met zo’n 24 duizend boeken, liet aanleggen.

Vervolgens kwam het in handen van Kardinaal Giuseppe Spinelli.

In 1873, net na de eenwording van Italie, werd het gebouw gekocht door de Italiaanse Staat, die er de zetel van de Provincie Rome in vestigde.

Domus Romane

Ongeveer 7 meter onder het Palazzo Valentini bevinden zich de ruïnes van een aantal antieke Romeinse woningen. Deze kunnen enkel via een rondleiding bezocht worden.

Men dacht eigenlijk dat men bij de opgravingen resten van de Thermen van Trajanus zou vinden, maar dit is niet gebeurd.

De onder het Palazzo Valentini opgegraven Domus Romane stammen uit de keizertijd. Deze herenhuizen waren eigendom van de machtigste families uit die periode. De paleizen waren dan ook versierd met mozaieken, polychrome vloeren en muurornamenten.

Door middel van virtuele reconstructies en filmpjes worden de ruimtes getoond zoals men denkt dat ze er in die tijd uitzagen.

De rondleiding eindigt met een grote model van de buurt zoals die er in de keizertijd bijlag en van het Palazzo Valentini zelf op verschillende tijdspunten.

Een hoogtepunt is een ondergrondse ruimte voor de zuil van Trajanus, die dienst deed als religieuze of publieke ruimte. De ruimte wordt gekenmerkt door enorme blokken marmer en de voetstukken van de grootste zuilen uit de oudheid. Zoals uit inscripties op de bakstenen muren blijkt is het gebouw in de tijd van keizer Adrianus opgetrokken. Ook in deze ruimte zijn reconstructies te zien van hoe de wijk er vroeger uitzag. Ook is er een virtuele reconstructie van de Zuil van Trajanus, zodat men van dichtbij alle reliëfs kan bewonderen.

Via IV Novembre 19/A – Rome

Piazza Madonna dei Monti Fontein Rome

De Piazza Madonna dei Monti Fontein bevindt zich in de wijk Monti in Rome. Het is één van de vele in de 16e eeuw door Giacomo della Porta ontworpen Romeinse fonteinen. De officiële naam is de Fontana dei Catucemeni.

Piazza Madonna dei Monti Fontein Rome

Piazza Madonna dei Monti Fontein Rome
Fontana dei Catecumeni

De Fontana di Piazza Madonna dei Monti is in 1589 door Giacomo della Porta ontworpen. De naam Fontana dei Catucemeni is te danken aan  het nabijgelegen college van die naam (dat ook wel Collegio dei Neofiti genoemd werd). Een catechumeen is iemand die zich voorbereidt op zijn doopsel.

De fontein werd in opdracht van Paus Sixtus V Peretti gebouwd, nadat deze zoals beloofd het Felice Aquaduct had laten bouwen.

Degene die het eigenlijke werk aan de fontein deed was de beeldhouwer Battista Rusconi.

De trappen die naar de fontein leiden zijn echter het werk van Girolamo de Rossi.

De fontein bestaat uit een achthoekige kuip, waarop de wapenschilden van de paus en van de stad afgebeeld zijn. Twee centrale balustrades steunen twee kleinere kuipen.

De onderste van deze twee kleinere bekkens wordt opgeluisterd door vier groteske maskers waaruit water valt. Het bovenste is een vervanging van een eerdere versie waarop de drie heuvels van het wapenschild van de Peretti afgebeeld waren. De vervanging vond tegen het einde van de 17e eeuw tijdens het pontificaat van Innocent XI Odescalchi plaats.

Piazza Madonna dei Monti – Rome