Colonna Wijk Rome

De wijk Colonna is één van de centraalste distrikten van Rome. De oppervlakte is vrij klein, dus er staan minder bezienswaardigheden dan verwacht. Wel loopt de belangrijkste winkelstraat van de stad gedeeltelijk door de rione.

Weetjes Colonna Wijk Rome

Geschiedenis

Palazzo Wedekind - Wijk Colonna Rome
Palazzo Wedekind

Colonna is genoemd naar de zuil van Marcus Aurelius die midden op het Piazza Colonna staat. Al in de 12e eeuw werd de wijk zo genoemd.

De wijk is redelijk plat, met als enige uitzondering het Piazza del Parlamento, dat iets hoger ligt.

Gedurende de middeleeuwen was Colonna erg dun bevolkt en er stonden weinig paleizen (maar wel een groot aantal torens).  In de 16e eeuw veranderde dit, toen de pausen Gregorius XIII en Sixtus V de wijk lieten ontwikkelen en er een aantal prestigieuze gebouwen neer lieten zetten. Ook lieten ze al bestaande paleizen restaureren. Het iets hoger liggende deel van de wijk, wat toen eigenlijk nog de rand van de stad was, werd bewoond door artiesten.

Na de éénwording van Italië werd de wijk heringericht en tussen 1880 en 1915 werden publieke werken uitgevoerd om de vele overstromingen van de Tiber die de rione onder water zetten tegen te gaan. Ook werd het Piazza San Silvestro vergroot.

Vanuit politiek opzicht is Colonna een belangrijke wijk, aangezien er zich een aantal regeringsgebouwen, zoals het Palazzo di Montecitorio en het Palazzo Chigi, bevinden.

Bezienswaardigheden Wijk Colonna

Een gedeelte van de winkelstraat Via del Corso bevindt zich in de wijk Colonna. Een andere, buitengewoon prestigieuze, straat in deze buurt is de Via Sistina, terwijl de Galleria Alberto Sordi (voorheen de Galleria Colonna) sinds 2003 tot één van de mooiste en meest prestigieuze overdekte winkelgalerijen van de stad gerekend wordt.

Het Palazzo Wedekind en de San Lorenzo in Lucina Kerk horen tot de mooiste gebouwen van Rome.

Pleinen en Straten

De belangrijkste pleinen van de wijk zijn het Piazza Colonna en het Piazza del Parlamento. De bekendste straat is de al genoemde Via del Corso, het Romeinse equivalent van de Kalverstraat.

Colonna, rione III, Rome

Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova Kerk Rome

De Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova Kerk is een kleine 17e eeuwse kerk aan de Via Sistina in Rome.

Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa dei Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova is Via Sistina, 11 – Rome (tel. +39 0642014059). Metro: Barberini. Bus: 53, 62, 63, 83, 85, 116, 160, 492, C3, N4, N5, N12, N25. Openingstijden: 07.15 tot 13.30 en 15.00 tot 20.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova Kerk Rome
Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova Kerk

Tegen het einde van de 18e eeuw werd in Spanje de Orde van de Baarvoetse Augustijners gesticht. In 1619 openden dezen een hospitium en in 162 een oratorium in Rome.

In 1667 werd het oratorium vervangen door de Santi Ildefonso en Tommaso da Vilanova Kerk.

De architekt was G. Paglia.

De barokke façade  is tussen 1724 en 1730 door Francesco Ferrari gebouwd.

Het interieur bestaat uit een enkel schip, met twee kapellen.

Bezienswaardigheden

Het eerste altaar aan de rechterkant heeft een Natività van de hand van Francesco Grassia (1667).

Via Sistina, 11 – Rome

Montecitorio Obelisk Rome

De obelisk op het Piazza di Montecitorio in Rome is van Egyptische oorsprong en was gemaakt door Farao Psammetico II. De obelisk werd, samen met de huidige Flaminio obelisk, uit door Keizer Augustus uit Egypte naar Rome gebracht.

Montecitorio Obelisk Rome

Adres en openbaar vervoer

De Obelisco Montecitorio staat op het Piazza Montecitorio, snc – 00186 Rome (Distrikt: Colonna). Bus: 85, 175.

Geschiedenis en beschrijving

Montecitorio Obelisk Rome
Montecitorio Obelisk

In het jaar 10 v. Chr. werd de obelisk vanuit de oorspronkelijke standplaats in Heliopolis in Egypte door  Keizer Augustus naar Rome gebracht. Heliopolis was in die tijd één van de belangrijkste Egyptisch steden, maar is nu vergaan en opgegaan in een voorstad van Cairo.

Hij werd in wat toen nog de wijk  Campo Marzio heette gezet, om als naald te dienen voor de enorme zonnewijzer ten noorden van het Piazza del Parlamento. Het is hieraan te danken dat hij ook wel de Obelisco Solare genoemd wordt.

Tegen de 11e eeuw verzakte de grond als gevolg van een aardbeving of misschien een overstroming en werd de zonnewijzer onbruikbaar. Nog later viel hij om en werd met zand bedekt en vrijwel vergeten.

Eeuwen later werden hier en daar stukken van de obelisk teruggevonden en in 1748 gaf Paus Benedictus XIV de architect Antonio Zabaglia de opdracht hem weer op te bouwen.

Het werk werd pas in 1792 voltooid. Het was Giovanni Antinori die de vijf stukken weer samenbracht. Hij gebruikt hiervoor stukken rood graniet van de Zuil van Antoninus Pius (waarvan de met reliëfs versierde sokkel in de Vaticaanse Musea staat).

Beschrijving

De obelisk werd gekroond met een wereldbol, om naar zijn eerdere functie te verwijzen. Elke dag, precies om 12 uur, raakt een zonnestraal het plein door een gat in deze globe.

De Piazza Montecitorio Obelisk op zich is bijna 22m hoog. Met de basis meegerekend worden dit maar liefst 33m. Op de sokkel stond een inscriptie die naar de keizer verwees.

De inscripties op de obelisk zelf zijn grotendeels onleesbaar. Men kan nog een lijst namen van de pharaoh ontcijferen, alsmede een interpretatie van enige natuurlijke fenomenen volgens de Egyptische filosofie.

Op de grond aan de voet van het monument waren er mozaïeken versierd met de tekenen van de dierenriem, de windrichtingen en een zonnewijzer. Na een eerste restauratie in 1965 kreeg het hele plein in 1998 een nieuw aangezicht, waarbij ook de mozaïeken in ere hersteld werden.

Piazza di Monte Citorio – Rome

San Lorenzo in Lucina Kerk Rome

De San Lorenzo in Lucina Basiliek is een kerk in de wijk Colonna in Rome. Het is één van de oudste Christelijke kerken in de stad en er is o.a. een door Michelangelo gemaakt beeldhouwwerk te zien.

Weetjes San Lorenzo in Lucina Kerk

Adres, Openingstijden, Toegangsprijs

Het adres van de San Lorenzo in Lucina kerk is Piazza in Lucina 16/A – 00186 Rome, Italie (Tel. +39 066871494). Rione: Colonna. Bus 52, 53, 62, 63, 71, 80, 80B, 83, 85, 160, 160F, 175, 492, N4, N5. Vanaf Roma Termini neemt U metro A tot de Barberini halte. Hier neemt U bus 116 to het Piazza del Parlamento (6 haltes).  San Lorenzo in Lucina is elke dag geopend, van 08.00 tot 20.00 uur. Toegang is gratis. De kerk mag tijdens de misviering niet door toeristen bezicht worden. 

Speciale evenementen

Elke eerste zaterdag van de maand is er om 16.15 uur een rondleiding in het archeologische deel van de kerk. Dit kost 2 Euro per persoon. Bel eerst even om te kijken of het wel doorgaat.

Geschiedenis San Lorenzo in Lucina Kerk Rome

San Lorenzo in Lucina Kerk Rome
Façade

Het is onduidelijk waar de naam vandaan komt. Tot 30 jaar geleden geloofde men dat Lucina een welstaande vrouw was, die van één van haar huizen een soort privé-kerk gemaakt had. Deze zou ze later aan de Romeinse Kerk gedoneerd hebben.

Tegenwoordig denkt men echter dat er ooit een oude, aan de godin Giunone Lucina gewijde, tempel op de plek stond. Deze zou later aan de christelijke godsdienst aangepast zijn.

Romeinse vrouwen bezochten deze tempel om er water te halen dat ziekten zou genezen of onvruchtbare vrouwen zwanger zou kunnen maken. Bij opgravingen onder de Sala Capitolare werd later een put gevonden met decoraties (wandschilderingen, een mozaïek en marmeren traptreden) die erop wijzen dat er inderdaad vroeger een aan de godin gewijde tempel stond.

De basiliek van San Lorenzo in Lucina zelf is door Paus Sixtus III in de 5e eeuw gebouwd. Ze bestond uit drie beuken en de vloer was toen maar liefst twee meter lager dan het huidige niveau.

Bij een omvangrijke restauratie in de 17e eeuw werden de twee zijbeuken in een reeks kapellen omgebouwd, zodat de kerk nu nog slechts een enkele beuk heeft. Ook werd de vloer opgehoogd, wat nodig was omdat de Tiber in die tijd vaak overstroomde.

Bezienswaardigheden

In de 12e eeuw, onder Paus Pasquale II werd de kerk gerestaureerd. De toegangspoort die wordt geflankeerd door 2 marmeren leeuwen stamt uit deze tijd, evenals een gedeelte van de buitenmuren en de door de omringende gebouwen verborgen apsis.

De vijf verdiepingen tellende klokkentoren stamt ook uit de 12e eeuw. Deze zit ingeklemd tussen de façade van de kerk zelf en het vroegere klooster (en huidige carabinieri kazerne).  Er hangen nu twee klokken in; een eerdere versie was naar beneden gevallen, waarbij een geestelijke gedood werd.

Vòòr de ingang bevindt zich een brede, door zes ionische pilaren ondersteunde portico. Een hekwerk doet helaas aan de schoonheid af.

Onder het altaar in de 1e kapel rechts wordt het rooster bewaard waar San Lorenzo zelf op verbrand is gedurende de vervolgingen op last van Kezier Valeriano in het midden van de 3e eeuw.

In een kapel aan de linkerkant bevindt zich een door Michelangelo in de 16 eeuw vervaardigde crucifix.

Gian Lorenzo Bernini was verantwoordelijk voor de Fonseca Kapel.

Boven het hoofdaltaar hangt het door Guido Reni gemaakte schilderij “Kruisiging” dat omlijst wordt door vier zwart marmeren zuilen.

Het hoofdaltaar (1669) zelf is van de hand van Carlo Rainaldi.

Onder de sagristie van de basiliek zijn fragmenten gevonden van het Horologium Augusti, een door Augustus in het jaar 10 v. Chr. gemaakte met de hulp van o.a. Maecenas gemaakte klok, die aan diameter had van maar liefst 180 meter.

Piazza in Lucina 16/A – 00186 Rome

Top 10 Bezienswaardigheden Wijk Colonna Rome

De wijk Colonna is de 3e rione van Rome. Het is een centraal gelegen wijk die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van een aantal regeringsgebouwen.

Bezienswaardigheden Wijk Colonna Rome

1. Sint-Ignatius van Loyola Kerk

Sint-Ignatius van Loyola Kerk - Top 10 Bezienswaardigheden Colonna Wijk RomeDe grootste trekpleister van de kerk van Sint Ignatius van Loyola in Campo Marzio is het, door de door Andrea Pozzo gemaakte trompe-l’oeil plafondschildering veroorzaakte, gezichtsbedrog dat de indruk doet wekken dat er een echte koepel is.

2. Piazza della Rotonda

Piazza della Rotonda Fontein - Bezienswaardigheden Colonna wijk RomeHet Piazza della Rotonda is een niet al te groot maar heel erg schilderachtig plein in het centrum van de stad. Het Pantheon, dat aan het plein staat, is een van de allermooiste en beroemdste gebouwen van Rome. Midden op het plein staat een fontein met de Obelisco Macuto.

3. Sant’Andrea delle Fratte Kerk

De Sant’Andrea delle Fratte Kerk ligt op korte afstand van de Spaanse Trappen en is één van de bekendste (deels) door Borromini ontworpen kerken. Een van de vel hoogtepunten binnen de kerk wordt gevormd door de originelen van de door Bernini ontworpen engelen die op de Ponte Sant’Angelo staan. Tegenover de kerk staat het Palazzo Bernini, waar de beeldhouwer zelf ooit woonde.

4. Via Sistina

De Via Sistina is een buitengewoon prestigieuze straat in het centrum of Rome en verbindt het Piazza Trinità dei Monti (en dus de Spaanse Trappen) met het Piazza Barberini. De straat bevindt zich gedeeltelijk in de wijk Campo Marzio.

5. Galleria Pamphilj

De Galleria Pamphilj is een museum in het Palazzo Pamphilj. Onder de tentoongestelde artiesten bevinden zich beroemde meesters als Raphael, Titiaan, Domenichino, Caravaggio, Guercino, Velazquez en Brueghel de Oude.

6. San Lorenzo in Lucina Basiliek

San Lorenzo in Lucina Kerk RomeDe San Lorenzo in Lucina Basiliek is een van de oudste kerken van Rome. Romeinse vrouwen bezochten vroeger deze tempel om er water te halen dat ziekten zou genezen en onvruchtbare vrouwen zwanger zou kunnen maken. Er zijn kunstwerken van o.a. Michelangelo, Bernini en Guido Reni in de kerk te bezichtigen.

7. Palazzo Chigi

Het Palazzo Chigi doet sinds 1961 dienst als de officiële residentie van de Italiaanse minister-president wat dus betekent dat o.a. Silvio Berlusconi er een tijdlang zijn minister-presidentiële lusten heeft kunnen botvieren.

8. Montecitorio Obelisk

Montecitorio Obelisk RomeDe Montecitorio Obelisk werd in het jaar 10 v. Chr. vanuit de oorspronkelijke standplaats in Heliopolis in Egypte door  Keizer Augustus naar Rome gebracht. Hij kwam in het Campo Marzio te staan en deed dienst als naald voor een zonnewijzer.

9. Galleria Alberto Sordi

De Galleria Alberto Sordi is een prestigieus winkelcentrum aan het Piazza Colonna. Het had ooit het centrale station van Rome moeten worden en was tegen het einde van de 20e eeuw niet veel meer dan een schuilplaats voor daklozen en verslaafden. Toen het gebouwd werd (begin 20e eeuw) heette het nog Palazzo Colonna.

10. San Giuseppe a Capo le Case Kerk

De San Giuseppe a Capo le Case Kerk bevindt zich in de Via Francesco Crispi. Het bijbehorende klooster is omgebouwd tot de Galleria Comunale d’Arte Moderna di Roma Capitale. In de kerk zelf is een Heilige Trap.

Meer Bezienswaardigheden Wijk Colonna Rome

Historische gebouwen

Palazzo Wedekind - bezienswaardigheden wijk Colonna

Het Palazzo Wedekind is een historisch gebouw aan het Piazza Colonna. Het is de zetel van het dagblad Il Tempo.

Ht Palazzo San Macuto is genoemd naar de belendende San Macuto Kerk.

Het door de architect Carlo Buratti opgetrokken Palazzo Capranica doet tegenwoordig dienst als congresgebouw, waar soms ook muzikale voorstellingen plaats vinden.

Het Palazzo del Bufalo Ferrajoli staat tegenover het Palazzo Chigi. De begane grond wordt bijna geheel door winkels in beslag genomen.

Het Palazzo Bernini bevindt zich tegenover de Sant’Andrea delle Fratte Kerk en was ooit eigendom van de beroemde beeldhouwer en architect.

Kerken

De Santa Maria in Aquiro Kerk staat op het Piazza Capranica.  Van de oorspronkelijke constructie uit de 5e eeuw is weinig overgebleven.

Het Oratorio del Caravita is de tweede Jezuitenkerk in de wijk.

De Santi Bartolomeo en Alessandro dei Bergamaschi Kerk is in 1562 gebouwd. Ze hoorde bij het Ospedale dei Pazzarelli (“Ziekenhuis der Gekken”) en heette toen nog Santa Maria dell Pietà.

De Santi Ildefonso e Tommaso da Villanova Kerk is een kleine 17e eeuwse kerk aan de Via Sistina.

De Cappella dei Re Magi is een kerk  in het Palazzo di Propaganda Fide.

Nog meer bezienswaardigheden Colonna wijk Rome

San Macuto Kerk | Palazzo San Macuto | Palazzo Gabrielli-Borromeo |

Palazzo San Macuto Rome

Het Palazzo San Macuto is een historisch gebouw in de wijk Colonna in Rome. Het staat tegen de kerk van dezelfde naam aangebouwd.

Weetjes Palazzo San Macuto Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Het adres van Palazzo San Macuto is Via del Seminario, 76 – Rome. Het paleis is niet toegankelijk voor het publiek en kan enkel aan de buitenkant bezichtigd worden.

Geschiedenis Palazzo San Macuto Rome

Het Palazzo San Macuto heet zo omdat het kerkje dat zich aan hetzelfde plein bevindt aan deze heilige gewijd is. Deze Macuto zou een uit Wales afkomstige monnik zijn, die zich in de Romeinse stad Aleithum (het huidige Sant Malo) gevestigd zou hebben om aan de vervolgingen door de Saksen te ontsnappen. Hij had er meteen maar een klooster gesticht, waarop hij door de bevolking tot bisschop uitgeroepen was.

Het Palazzo San Macuto is tegen de kerk aan gebouwd. Opdrachtgever was Graaf Gabrielli di Gubbio en met de construktie werd in 1607 begonnen.

In 1729 werd het aan de Jezuïten gegeven, die er een kostschool voor de kinderen van aristocraten van maakten.

In 1774, toen de Orde verboden werd, werden zowel de kerk als het gebouw door de Monte di Pietà gekocht. De kerk werd aan de de Curiali broederschap verkocht, terwijl het paleis in handen kwam van Kardinaal Borromeo.

In 1849 verkreeg Mazzini het en later werd het de zetel van het Ministerie van Publieke Werken.

Tegenwoordig is het de zetel van het Collegio van San Roberto Bellarmino. Ook is de Bibliotheek van de Camera dei Deputati er gevestigd.

Via del Seminario, 76 – Rome

Santi Bartolomeo en Alessandro dei Bergamaschi Kerk Rome

De Santi Bartolomeo en Alessandro dei Bergamaschi Kerk maakt deel uit van een groter complex bij het Piazza Colonna in het centrum van Rome.

Santi Bartolomeo en Alessandro dei Bergamaschi Kerk Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa dei Santi Bartolomeo en Alessandro dei Bergamaschi is Via di Pietra, 70 – Rome (tel. +39 0669920723). Bus: 51, 62, 63, 81, 83, 85, 117, 160, 492, 628, N12, N25, N4, N5, N6.. Openingstijden: Donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 12.00 en van 17.00 tot 19.00 uur. Zondag van 17.00 tot 19.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De Santi Bartolomeo en Alessandro dei Bergamaschi Kerk is in 1562 gebouwd. Ze hoorde bij het Ospedale dei Pazzarelli (“Ziekenhuis der Gekken”) en heette toen nog Santa Maria dell Pietà. In 1725 werd de kerk gerestaureerd door Carlo de Dominicis en kreeg ze haar huidige naam. De kerk die voorheen aan de twee schutsheiligen van Bergamo gewijd was ging vanaf dat moment verder onder de naam San Macuto.

Het interieur van de kerk wordt gekenmerkt door een enkel schip. Er zijn drie kapellen aan elke zijde. Het gewelf is versierd met pleisterwerk en fresco’s van een onbekende meester uit de 19e eeuw.

In werkelijkheid maakt de kerk, samen met het Oratorium van de Broederschap van de Bergamaschi, deel uit van een complex dat zich tussen het Piazza Colonna, de Via dei Bergamaschi, het Piazza di Pietra en de Via di Pietra bevindt.

De architekt die het hele complex moest verbouwen was Gabriele Valvassori. Werk aan het oratorium zelf duurde van 1729 tot 1733.

Er is geen echte façade, maar de ingang van het complex is aan de binnenplaats van het gebouw.

De muren en het gewelf zijn veel uitbundiger versierd dan de sobere architektuur van het gebouw doet vermoeden. De houten, met snijwerk versierde panelen aan de muren, stammen uit de 16e eeuw en waren oorspronkelijk in het 1e Oratorio dei Bergamaschi in de San Macuto Kerk te zien. Ook veel van de schilderijen die het oratorium sieren en vooral kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders verbeelden komen uit de huidige San Macuto Kerk.

Het grootste deel van het complex behoort nog steeds aan de broederschap.

Via di Pietra, 70 – Rome

Palazzo del Bufalo Ferrajoli Rome

Het Palazzo del Bufalo Ferrajoli is een historisch gebouw in Rome. Het staat tegenover het Palazzo Chigi. De begane grond wordt bijna geheel door winkels in beslag genomen.

Palazzo del Bufalo Ferrajoli Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo del Bufalo Ferrajoli is Piazza Colonna, 355 – 00187 Rome (tel. +39 0669200497). Bus: 51, 62, 63, 83, 85, 160, 492, N4, N5, N12, N25. Openingstijden en toegangsprijs: Het gebouw kan enkel bij speciale gelegenheden als recepties, congressen en tentoonstelling bezocht worden.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo del Bufalo staat op de hoek van de Via del Corso en het Piazza Colonna. In de 1e eeuw werd het eigendom van de Del Bufalo familie. In die tijd waren er nog muurschilderingen op de façade te zien.

Nog in dezelfde eeuw werd het gerestaureerd door (waarchijnlijk) Giacomo dell Porta en in 1626, ter gelegenheid van het huwelijk van Paolo del Bufalo, vond o.l.v. Francesco Peparelli een verbouwing plaats.

In 1728 kwam het gebouw (dankzij een huwelijk) in handen van de Niccolini en in de 19e eeuw werd het gekocht door de Ferrajoli.

De façade aan het Piazza Colonna heeft vier verdiepingen die horizontaal in drie delen verdeeld zijn. Aan weerszijden van de hoofdingang bevinden zich 6 grote winkeldeuren, afgewisseld met vier kleinere deuren.

Ook de façade aan de Via del Corso zijde wordt op de begane grond door winkels in beslag genomen.  De dakran wordt versiers met roosvensters en wapenschilden van de Ferrajoli familie.

Gedurende de Napoleontische overheersing zetelde de Franse ambassadeur (een oom van de keizer zelf) in het gebouw.

Op de binnenplaats staat een fontein met het wapenschild van de Ferrajoli.

Piazza Colonna, 355 – Rome

Palazzo Capranica Rome

Het Palazzo Capranica is een historisch gebouw in het centrum van Rome en bevindt zich op plein van dezelfde naam. De architekt was Carlo Buratti. Op het moment is het een congresgebouw, waar soms ook muzikale voorstellingen plaats vinden.

Palazzo Capranica Rome

Adres en Openingstijden

Het Palazzo Capranica bevindt zich op het Piazza Capranica, 101 in de wijk Colonna. Er is een zij-ingang in de Via del Collegio Capranica, 36-43. (Bus: 53, 62, 63, 83, 85, 116, 116T, 119, 160, 160F, 175, 492, C3, N4, N5, N12, N25.) Het is enkel aan de buitenkant te bezichtigen.

Weetjes Palazzo Capranica Rome

Het is genoemd naar de Capranica familie, die afkomstig was uit het dorpje Capranica Prenestina bij het stadje Palestrina. Dit stadje was toen nog eigendom van de familie Colonna.

In 1423 benoemde Paus Martinus V Colonna eerst Domenico Capranica tot kardinaal en na diens dood in 1458 deed hij hetzelfde met zijn broer Angelo Capranica. Domenico, die met de bouw van het palazzo begonnen was, liet het na aan zijn broer, maar wel op voorwaarde dat deze er ook een college zou vestigen voor jonge mensen die een kerkelijke carrière wilden volgen.

Angelo gaf wel gevolg aan de wens van zijn broer, maar wilde klaarblijkelijk niet te veel met het college te maken hebben, aangezien hij het Palazzo Capranica liet vergroten en er voor zorgde dat de ingang en faciliteiten van het college en van zijn eigen residentie van elkaar gescheiden bleven. Het linkse gedeelte is het Collegio en het rechtse het Palazzo Capranica.

De toevoeging, met de toren aan de linkerzijde, zorgt ervoor dat het gebouw erg aan het Palazzo Venezia doet denken.

In de 18e eeuw werd er een extra verdieping (zonder vensters) aan het gebouw toegevoegd.

De drie Gothische ramen van het Palazzo Capranica zijn vrij zeldzaam in Rome.

Boven de ingang van het Collegio zijn een aantal uitgewiste wapenschilden te zien, waarvan de middelste van Paus Nicolaas V was. (Boven een zij-ingang kan men overigens nog wel het wapenschild van Kardinaal Capranica aanschouwen.)

Vanaf 1679 tot 1881 werd het Palazzo Capranica gebruikt als theater. Pompeo Capranica had hiervoor alle tussenliggende muren van het Palazzo laten verwijderen. Hierna werden er een tijdlang meubelen opgeslagen, voordat het dienst ging doen als zetel van één van de bekendste bioscopen van Rome, Cinema Capranica (van 1922 tot 2000).

Piazza Capranica, 101 – Rome

Palazzo en Galleria Doria Pamphilj Rome

De Galleria Pamphilj is een museum in een gebouw in Rome dat gedeeltelijk (op straatniveau) als winkelruimte verhuurd wordt en gedeeltelijk (de bovenste verdiepingen) aan normale families (maar dan wel normale families met veel geld). Op de tussenliggende verdiepingen bevindt zich het museum, waar werken van artiesten als Raphael, Titiaan, Domenichino, Caravaggio, Guercino, Velazquez en Brueghel de Oude.

Palazzo en Galleria Doria Pamphilj Rome

Adres, Openingstijden, Toegangsprijs Galleria Doria Pamphilj Rome

Adres: Via del Corso, 305 – Rome. (Distrikt: Colonna). Telefoon: +39 066797323. Openbaar vervoer: Aangezien de Galleria aan het begin van de Via del Corso is, kan men om het even welke bus naar Piazza Venezia nemen (Bus: H, 53, 60X, 80X, 81, 83, 85, 117, 160, 170, 175, 628, 916, N3, N4, N6, N8, N9, N12, N18, N19, N25.). Openingstijden: 10.00-18.00 uur. Gesloten: 1 Januari, Pasen, 25 December. Toegangsprijs: 10,50 Euro (7,50 korting).

Palazzo Doria Pamphilj Rome

Het Palazzo Doria Pamphilj is de vroegere woonst van de Doria Pamphilj familie, een familie die haar stamboom tot de 15e eeuwse Genovese admiraal Andrea Doria terug kan voeren.

Het is tussen de helft van de 15e en het begin van de 18e eeuw gebouwd en was oorspronkelijk eigendom van de Della Rovere familie, daarna (1601) van de Aldobrandini’s en uiteindelijk, na een huwelijk dat de families verenigde, van de Pamphilj‘s.

De Galleria Doria Pamphilj bestaat sinds 1651 en is gesticht door Giambattista Pamphilj (alias Paus Innocenzo X).

De appartementen die te bezichtigen zijn bevinden zich rondom de binnenplaats en zijn de vroegere balzaal, de eetzaal, de familiekapel en de ontvangstkamers.

Galleria Pamphilj Rome

De Galleria is verdeeld in 4 takken en de schilderijen zijn aan de muren gehangen volgens de aanwijzingen in een 18e eeuws document. Hierbij zijn uiterst strikte criteria aangehouden, waarbij rekening is gehouden met zowel symmetrische aspecten als overeenkomsten in thema en/of stijl.

Van alle kamers, die vol staan en hangen met verguld meubilair, familieportretten, Renaissance wandkleden en kristallen chandeliers, is de zogeheten Groene Kamer de weelderigste. In deze kamer bevinden zich een 15e eeuws wandkleed van Tournay, schilderijen van Memling en Filippo Lippi en een portret van een halfnaakte Andrea Doria dat door Sebastiano del Piombo vervaardigd is.

De Andrea Doria Kamer is zowel aan de admiraal zelf als aan het naar hem genoemde schip, dat in de 50er jaren gezonken is, gewijd.

Rondom de centrale binnenplaats is een schilderijengallerij te zien met fresco’s en werken van beroemde meesters als Velázquez (een portret van Innocenzo X), Titiaan (Salome), Rubens, Caravaggio en Pieter Brueghel de Oudere (Baai van Napels).

Ook staan hier een aantal beeldhouwwerken die uit de landhuizen van de familie Doria afkomstig zijn. Marmeren borstbeelden van Romeinse keizers worden afgewisseld met nimfen en saters.

Andere beeldhouwwerken zijn pas in de 17de eeuw gemaakt, door beroemde kunstenaars als Alessandro Algardi en Gian Lorenzo Bernini.

Na de heropening enkele jaren geleden werden er vier kamers aan het museum toegevoegd die tot op dat moment voor het publiek gesloten waren gebleven.

Via del Corso, 305 – Rome

Palazzo Chigi Rome

Het Palazzo Chigi bevindt zich, zoals een regeringsgebouw betaamt, midden in Rome. Het doet sinds 1961 dienst als de officiële residentie van de Italiaanse minister-president wat dus betekent dat o.a. Silvio Berlusconi er een tijdlang zijn minister-presidentiële lusten heeft kunnen botvieren.

Weetjes Palazzo Chigi Rome

Adres, Openingstijden, Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Chigi is Piazza Colonna, 370 – Rome (Distrikt: Colonna). Tel. +39 0667794555. Openingstijden: Palazzo Chigi kan enkel onder begeleiding bezocht worden, van Oktober tot Mei. Voor informatie belt U het onderstaande nummer of U schrijft naar visite@palazzochigi.it. Gesloten: Juni, Juli, Augustus, September. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis Palazzo Chigi Rome

In 1578 werd wat later het Palazzo Chigi zou worden, maar toen nog een verzameling krotten was, gekocht door de familie Aldobrandini. De krotten werden verwoest en men begon met de constructie van het nieuwe gebouw. De eerste architect was Matteo da Castello, maar in 1630 was het Carlo Maderno die de laatste hand aan het gebouw liet leggen.

In 1659 kocht Paus Alexander VII, in zijn pré-pauselijke tijd Fabio Chigi geheten, het gebouw voor zijn familie, wat tot de naamsverandering leidde.

Het palazzo is door de eeuwen heen erg vaak van eigenaar veranderd en elke bezitter heeft weer een nieuw stempel gedrukt op de architectuur ervan.

De eerste bezitters waren zonder uitzondering pauselijke families, maar tegen het einde van de 18e eeuw kwam de Spaanse Ambassade er te zitten. In 1878 was het de beurt aan de Oostenrijks-Hongaarse ambassade.

Bezienswaardigheden Palazzo Chigi Rome

Het kleine torentje bovenop het gebouw is daar geplaatst in opdracht van Olivia Aldobrandini, om het gebouw iets hoger te laten zijn dan het belendende Palazzo Montecitorio.

De Sala dei Mappamondi heet zo vanwege de schitterende 17de eeuwse aardbollen die aan beide kanten van de ingang staan opgesteld.

De Galleria Deti is genoemd naar een kardinaal die hier in de 17de eeuw woonde. Het is één van de mooist versierde zalen in het gebouw. Dit is de zaal met de loggia op de hoek van de Via del Corso en het Piazza Colonna, waar ook ooit een aanslag op Mussolini plaatsgevonden heeft.

De “Zaal van Maritieme Republieken” (Middeleeuwse onafhankelijke havenstaatjes, o.a. Venetië en Pisa, is met het Aldobrandini gedeelte van het gebouw verbonden door twee “Zalen van de Wandtapijten” (Saloni degli Arazzi).

De meest rijkelijk versierde zaal is de “Gouden Zaal”, die tot het appartement van de President behoort.

Piazza Colonna, 370 – Rome