Sant’Alfonso all’Esquilino Kerk Rome

De Sant’Alfonso all’Esquilino Kerk is een van de kerken aan de Via Merulana in Rome. Het in een neo-gotische stijl opgetrokken gebouw staat op de hoek met de Via di San Vito.

Sant’Alfonso all’Esquilino Kerk Rome

Façade Sant'Alfonso all'Esquilino Kerk Rome
Sant’Alfonso all’Esquilino

Nuttige informatie

Adres: Via Merulana, 31 – Rome. Tel.: +39 06 494901 of 06 49490685. Openingstijden: Van 06.50 tot 19.30 uur. Toegang: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

De Chiesa di Sant’Alfonso all’Esquilino wordt gezien als een van de eerste voorbeelden van een Gotische revival in de religieuze bouwkunst. De kerk is tussen 1855 en 1859 door George Wigley gebouwd en in de beginjaren van de 20e eeuw door Maximilian Schmalzt gerestaureerd.

De plek waar de kerk staat hoorde vroeger bij de 17e eeuwse Villa Caetani. Ze is gewijd aan de oprichter van de in 1732 gesticht Orde der Redemptoristen. De officiële naam van de kerk is dan ook Santissimo Redentore e Sant’Alfonso in Via Merulana.

Voor de façade zijn de materialen baksteen en marmer (voor de drie portalen) gebruikt. Boven het centrale portaal is een spitsboog met daarin een lunette met een mozaïek. Het mozaïek verbeeldt “Onze Lieve Vrouwe van de Eeuwigdurende Bijstand”. Ook de met een roosvenster versierde façade zelf eindigt in een spitsboog. Deze bevindt zich onder en puntdak, zoals ook de spitsboog van het portaal binnen een puntige timpaan zit. Het standbeeld op deze timpaan verbeeld de Verlosser zelf.

De kerk staat boven het huidge straatniveau en de ingang wordt dan ook via een hoge, steile trap bereikt.

Het interieur bestaat uit drie schepen en is rijkelijk met mozaïeken versierd. Het opvallendste kunstwerk is nog een, in de 14e eeuw geschilderde, “Onze Lieve Vrouwe van de Eeuwigdurende Bijstand” te zien.

Chiesa di Sant’Alfonso all’Esquilino, Roma

Testaccio Fontein Rome

De Testaccio Fontein of Pius IX Fontein staat aan de Lungotevere Testaccio in Rome. De fontein is in opdracht van Pius IX gebouwd, nadat hij de muur langs de Tiber op had laten trekken.

Testaccio Fontein Rome (of Pius IX Fontein)

Geschiedenis en beschrijving

Testaccio Fontein Rome
Testaccio Fontein

De Fontana di Pio IX a Testaccio in de gelijknamige wijk is in 1869, toen Pius IX Mastai paus was, gebouwd. De fontein is aan de archeoloog Pietro Ercole Visconti gewijd, als dank voor het opgraven van grote hoeveelheden marmeren voorwerpen die later gebruikt zouden worden om de gebouwen van de stad te versieren.

De kuip zelf is een uit de derde eeuw stammende Romeinse sarcofaag. Het water stroomt uit een leeuwenkop in de muur waar de sarcofaag tegenaan geplaatst staat. De bakstenen muur zelf wordt door marmeren pilaren geflankeerd. Helemaal bovenaan is het wapenschild van de paus te zien.

Boven de leeuwenkop is een brede gedenkplaat met een inscriptie die in het Latijn beweert dat Paus Pius IX in het 23e jaar van zijn pontificaat de trappen van het Emporium teruggevonden heeft en door middel van een door hemzelf gebouwde muur afgegrenst en voor het volk geschikt gemaakt heeft. Het Emporium was overigens de oude, nu niet meer bestaande haven in wat nu de wijk Testaccio is.

Tijdens de eeuwwisseling is de fontein bij een mislukte diefstal zwaar beschadigd.

Pius IX Fontein – Lungotevere Testaccio, Rome

Acqua Vergine Fontein Rome (Via Flaminia)

De Acqua Vergine Fontein staat tegen het Palazzina van Pius IV aan de Via Flaminia in Rome. De fontein is halverwege de 16e eeuw gebouwd en maakte toen nog deel uit van de Villa Giulia.

Acqua Vergine Fontein Rome

Geschiedenis en beschrijving

De Acqua Vergine Fontein is in opdracht van paus Julius III opgetrokken. De bouw duurde van 1552 tot 1553. Het monument staat tegen de buitenmuur van een annex van de door de paus buiten de stadsmuren gebouwde Villa Giulia. De leidingen van dit aquaduct liepen door de pauselijke villa zelf.

De architecten van dit gebouw zowel als van de fontein waren Ammanati en Vignola. Voor het ontwerp ontleenden ze hun inspiratie aan de oude Romeinse pronkfonteinen.

Na de dood van de paus confisqueerde zijn opvolger Pius IV diens bezittingen. Hij gaf dat deel van de Villa Giulia dat tegen de Via Flaminia aanlag vervolgens aan zijn neven Federico en Carlo Borromeo. De tweede zou later overigens zalig verklaard worden.

Pius liet het gebouw door de uit Napels afkomstige architect Pirro Ligorio uitbreiden. De fontein bleef waar hij was, maar de gevel waartegen hij gebouwd was werd flink verhoogd. Het is waarschijnlijk dat de standbeelden toen op het dak geplaatst werden.

Het wapenschild van de paus werd boven de fontein op het bovenste deel van de gevel geplaatst, samen met de inscriptie “Carlo Borromeo”.

In 1566 liet Filippo Colonna de oorspronkelijke inscriptie die naar Julius III verwees door een epigraaf met zijn eigen naam vervangen. Het hoofd van Apollo dat de fontein sierde moest eveneens plaats maken voor het masker, het wapenschild en de twee fonteinen die er nu te zien zijn.

Het wapenschild in het centrum van de timpaan is dat van Benedictus XIV en is in 1750 toegevoegd.

Acqua Vergine Fontein – Via Flaminia, Rome

Palazzina van Pius IV Rome

Het Palazzina van Pius IV staat op de hoek van de Via Flaminia en de Via di Villa Giulia in Rome. Tegenwoordig is het de zetel van de Italiaanse Ambassade bij het Vaticaan. De fontein die tegen het paleis staat is ouder dan het gebouw zelf.

Palazzina van Pius IV Rome

Geschiedenis en beschrijving

Wat nu bekend staat als het Palazzina di Pius IV was oorspronkelijk een bijgebouw van de Villa Giulia. Paus Paulus IV had dit gebouw van de familie van zijn voorganger Julius geconfisqueerd om het aan zijn neef Carlo Borromeo te geven. In 1929 verkocht de familie Borromeo het aan de Italiaanse staat, die het ombouwde tot zetel van haar ambassade tot het Vaticaan.

Een van de eerste ambassadeurs die er zetelden was graaf Galeazzo Ciano, die met Mussolini’s dochter Edda getrouwd was. Omdat hij tegen de alleantie met Hitler’s Duitsland was was Ciano, voorheen minister van buitenlandse zaken, tot anbassadeur teruggezet. Hij speelde een belangrijke rol bij de val van Mussolini, die hem echter in opdracht van Hitler liet executeren nadat deze erin geslaagd was de dictator terug aan de macht te krijgen.

Het onderste deel van het gebouw is door Vignola en Ammanati, de architecten van de Villa Giulia, opgetrokken. De Acqua Vergine Fontein die tegen de façade staat is eveneens van hun hand. Toen Paulus IV het gebouw confisqueerde liet hij het ook meteen uitbreiden. Deze uitbreiding, inclusief de opvallende loggia, werd door de Napolitaanse architect Pirro Ligorio uitgevoerd.

Palazzina van Pius IV – Via Flaminia, Rome

Etruskisch Museum Rome

Het Nationale Etruskische Museum van Rome staat aan de noordelijke rand van het Villa Borghese Park. Het is gehuisvestigd in een schitterend pauselijk palazzo uit de 16e eeuw. Deze Villa Giulia herbergt een waardevolle verzameling kunst en andere door de mysterieuze Etrusken vervaardigde objecten. Hoogtepunten zijn de Sarcofaag van de Leeuwen en de Apollo van Veio.

Etruskisch Museum Rome

Openingstijden, entréeprijs en adres

Het adres van het Museo Nazionale Etrusco di Via Giulia is Piazzale di Villa Giulia, 9 en het telefoonnummer is: (+39) 06 3201951 of 06 3226571 of 06 3201706. Tram: 19; Bus: C3, 982, N10, N25. Het is geopend van dinsdag tot zondag van 08.30 tot 19.30 uur. Maandag (behalve wanneer dit ook een feestdag is), 1 Januari, 25 December gesloten. De entréeprijs is 10 Euro. Jongeren uit een EC land betalen 5 Euro. 65+’ers met een EC paspoort en jongeren dan 18 mogen gratis naar binnen. De RomaPass is geldig. Het Etruskisch Museum is de 1e zondag van elke maand gratis toegankelijk.

Geschiedenis en hoogtepunten Etruskisch Museum in de Villa Giulia

Villa Giulia

De Villa Giulia zelf is een historisch gebouw uit het midden van de 17e eeuw. Het is door Paus Julius III, naar wie het ook genoemd is, voor zijn familie gebouwd. De bouw is het resultaat van een samenwerking tussen drie beroemde architecten. Jacopo Vignola was verantwoordelijk voor het algemene ontwerp en de façade, terwijl Bartolomeo Ammannati en Giorgio Vasari voor het interieur zorg droegen. De oorspronkelijk bij de villa horende tuin bestaat niet meer.

De kassa en de bibliotheek van het museum zijn beide versierd met fresco’s. Vooral de schilderingen door Federico Zuccari in de bibliotheek zijn de moeite waard.

De portico rond de schitterende binnenplaats wordt opgeluisterd door schilderingen van de hand van Pietro Mongardini, bijgenaamd Venale. De plafonds zijn versierd met plantenmotieven, terwijl de muren van groteske schilderingen voorzien zijn. Deze laatste zijn geinspireerd op de grotesken in de Domus Aurea.

Etruskisch Museum

De loggia aan het einde van de binnenplaats is het werk van Ammanati, zoals aangegeven op de laatste halfzuil aan de rechterzijde. Het nymphaeum is door Vasari en Ammanati samen ontworpen.

De Etrusken, die voor de Romeinse tijd hun hoogtijdagen kenden, staan bekend om de schitterende kunstwerken die ze vervaardigden en dan vooral de sarcofagen, bronzen sculpturen, terracotta vazen en sieraden.

In zaal 7 staat de Apollo di Veio uit de 6e eeuw v.Chr. en andere bekende werken zijn Dea con Bambino en een nogal toegetakelde Hercules met een hert.

Etruskisch Museum Rome - Leeuwensarcofaag
Sarcofaag van de leeuwen

In kamer 8 bevindt zich de leeuwensarcofaag, eveneens uit de 6e eeuw v. Chr., die in Cerveteri, ten noorden van Rome opgegraven is, terwijl in zaal 9 een doodskist staat van een bruid en bruidegom uit dezelfde periode en eveneens afkomstig van opgravingen in Cerveteri.

Zaal 33 bevat de Cista Ficoroni, een bronzen urn met voeten in de vorm van poten, door drie figuren bestegen. Deze stamt uit de 4e eeuw voor Chr.

Villa Poniatowski

Sinds een aantal jaren maakt het naast de Villa Giulia gelegen gebouw, de Villa Poniatowski, ook deel uit van het Etruskische Museum. Op het moment is dit deel van het museum wegens een verbouwing gesloten.

Museo Etrusco – Piazzale di Villa Giulia 9, Rome

Dierentuin Rome (Bioparco)

De Dierentuin van Rome bevindt zich aan de noordzijde van het Villa Borghese Park. Het is in 1910 door de Duitse specialist Karl Hagenbeck aangelegd. Er is ook een klein zoölogiemuseum aan dit Bioparco verbonden.

Dierentuin Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazzale del Giardino Zoologico 1, Rome. Telefoon: +39 06 3608211. Openingstijden: 29 oktober tot 23 maart: 09.30 – 17.00 uur; 24 maart tot 28 oktober: 09.30 – 18.00 uur; 24 en 31 december: 09.30 tot 15.00 uur. Gesloten:
25 december. Van 24 maart tot 30 September is de dierentuin op zaterdag en zon- en feestdagen van 09.30 tot 19.00 uur geopend. Toegangsprijs: Volwassenen: 16 Euro; 65+ en kinderen tot 12 jaar oud en groter dan 1 meter: 13 Euro; Gehandicapten: 10 Euro; kinderen kleiner dan 1 meter: Gratis. (NB: Op woensdag is er een speciale prijs van 6 Euro voor 65+’ers.

Geschiedenis en beschrijving

De dierentuin van Rome beschikt over meer dan 200 diersoorten die uit vijf verschillende continenten afkomstig zijn. Het oorspronkelijke complex, dat in 1911 ingewijd is, was geheeld door Carl Hagenbeck gebouwd. In plaats van de dieren in betraliede kooien te zetten leefden ze in door diepe sloten afgebakende secties, wat toendertijd erg revolutionair was.

In de volgende jaren werden steeds zeldzamere dieren aan de verzameling toegevoegd. Tussen 1933 en 1935 voegde de architect Raffaele De Vico onder andere de grote Volière en het Reptielenhuis toe.

Onder andere vanwege de oorlog raakte de dierentuin hierna in verval. Het reptielenhuis werd in 1970 gesloten ten bate van een herstructurering die uiteindelijk 13 jaar zou duren.

Rondom een kunstmatig aangelegd meertje zijn een picknickruimte en een speeltuin voor kinderen gecreëerd.

Bioparco (Dierentuin) – Piazzale del Giardino Zoologico 1, Rome

Wijk Nomentano Rome

De wijk Nomentano ligt ten noordoosten van het centrum van Rome. Het is het 5e quartiere (Q.V) van de stad en ligt zo’n beetje tussen de Via Nomentana en de Via Tiburtina. Het grootste deel van de La Sapienza Universiteit bevindt zich binnen de wijk. De grootste attractie is de Villa Torlonia, een park met een aantal klein museumpjes.

Wijk Nomentano Rome (Q.V)

Geschiedenis en beschrijving

Vooral in de jaren voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog was Nomentano een zeer belangrijke wijk. Mussolini liet zelfs een bunker voor zichzelf bouwen in de Villa Torlonia. Gelukkig overleefde het grootste deel van de buurt de zware geallieerde bombardementen tijdens de oorlog.

De architectuur van Nomentano is gevarieerd. sommige plekken worden gedomineerd door elegante 19e eeuwse gebouwen, terwijl andere delen worden gekenmerkt door gezellige burgerwoningen. (De lokale bevolking noemt het laatste gedeelte Quartiere di Sant’Ippolito.) Het gebied rond de Policlinico (een ziekenhuis, waar men overigens gratis eerste hulp krijgt) wordt gekenmerkt door grote gebouwen, terwijl er rond het Piazza Bologna voornamelijk flatgebouwen uit de jaren 1930 staan.

Bezienswaardigheden Wijk Nomentano

Villa Torlonia

De Villa Torlonia is een groot park met een aantal kleine museumpjes. Dit zijn het Casino Nobile, het Casino dei Principi en het Casina delle Civette, dat in een sprookjesachtig gebouw zetelt. Andere attracties zijn de al genoemde bunker van Mussolini en twee obelisken. Voor kleinere kinderen is er een (slecht onderhouden) speeltuin, oudere kinderen kunnen naar Technotown.

Villino Ximenes

De Villino Ximenes was de Romeinse residentie van de oorspronkelijk uit Palermo afkomstige beeldhouwer Ettore Ximenes. Het is gebouwd in een art-nouveaustijl en is tegenwoordig de zetel van een universiteitsherberg. Ximese zelf was verantwoordelijk voor de versieringen van het interieur.

Meer attracties

Andere bezienswaardigheden die een bezoek waard zijn, zijn de Catacomben van San Nicomede en het Palazzo delle Poste Italiane op de Piazza Bologna.

Wijk Nomentano Rome (Q.V)


Visualizza mappa ingrandita

Villino Ximenes Rome

De Villino Ximenes in Rome was de Romeinse residentie van de oorspronkelijk uit Palermo afkomstige beeldhouwer Ettore Ximenes. Tegenwoordig is het gebouw de zetel van een universiteitshostel.

Villino Ximenes Rome

Nuttige informatie

Adres: Via Bartolomeo Eustachio, 2 – Rome. Telefoon: +39 06 4402645. Het kan op verzoek worden bezocht door contact op te nemen met het hostel.

Geschiedenis en beschrijving

De Villino Ximenes is gebouwd in een art-nouveaustijl. Het gebouw is in 1902 opgetrokken door de architect Baldizzi samen met Ernesto Basile. Ter inspiratie gebruikten de architecten de Normandische paleizen zoals die in Palermo te zien zijn.

De interieurdecoratie, waaronder met fresco’s en stucwerk versierde eetzaal, is het werk van Ximenes zelf. In de verschillende kamers staan nog de originele art nouveau-meubelen.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de Villino Ximenes verkochten de erfgenamen van de kunstenaar de villa.

Tegenwoordig is de Villa Ximenes de zetel van een universiteitsherberg. 

Villino Ximenes – Via Bartolomeo Eustachio 2, Rome