Centraal Station Roma Termini

Share the joy
  •  
  •  

Het Centraal Station Roma Termini is het belangrijkste openbaar vervoersknooppunt van Rome. Hoewel er tegenwoordig ook veel treinen in Tiburtina en Ostiense stoppen, blijft Termini toch het station waar de meeste treinen stoppen. De twee belangrijkste metrolijnen van Rome komen er samen en vanaf het Piazza dei Cinquecento voor het station rijden bussen naar de verste uithoeken van Rome.

Centraal Station Roma Termini

Openingstijden Roma Termini

Het centrale station van Rome gaat om 00.40 uur ‘s nachts dicht (tenzij er treinen zijn die met vertraging binnenkomen) en om 04.00 uur ’s ochtends weer open. Treinen die midden in de nacht in Rome aankomen reizen naar het tweede station van de stad, Tiburtina.

Toeristen Informatie Centraal Station

Na de privatizering van de spoorwegen is het VVV op het centrale station van Rome steeds verder van het belangrijkste gedeelte van Roma Termini weg geplaatst, aangezien er geen geld valt te verdienen met het verstrekken van informatie. Op het moment is het informatiekantoor in de hal die parallel aan spoor 24 loopt. Hier kunt U behalve de Roma Pass, een speciale toeristenkaart voor het openbaar vervoer en de musea van de stad, allerlei foldertjes krijgen. Gratis stadsplattegronden worden meestal niet meer verstrekt.

Hotel Reservering Roma Termini

Het VVV mag geen hotelreserveringen voor U verzorgen. Indien U geen hotel of bed and breakfast geboekt heeft voordat U in Rome aankomt kunt U naar het Rome Hotel Reservation kantoor dat zich naast het VVV bevindt. Hoewel veel minder dan vroeger het geval was, lopen er nog steeds wat mensen rond het station met “hotel information” badges. Dit zijn meestal de eigenaars van de hotels, hostels of bed and breakfasts die ze aanbevelen of mensen die op ommissie werken voor een bepaald aantal hotels.

Praktische Informatie Roma Termini

Het centrale nummer van Rome Termini is (+39) 064775 en is bereikbaar van 07.00 tot 19.00 uur. Er is een politiebureau (polizia) naast spoor 1. (U dient enkele honderden meters langs dit spoor te lopen). Dit is waar U heen moet in om aangifte te doen indien U bestolen bent). De carabinieri hebben een kantoor bij het begin van spoor 16.

Treininformatie en Kaartjeskantoren

Er is een klein informatiekantoor bij het begin van spoor 6. U kunt echter het beste via de Trenitalia website al vantevoren proberen de informatie te krijgen die U nodig heeft, want de rijen zijn vaak immens. Het kaartenkantoor (biglietteria) is in een tweede, kleinere hal die tussen de centrale hal en het grote busplein Piazza Cinquecento, ligt. Om tijd te besparen kunt U ook de automaten gebruiken die bij de meeste uitgangen staan. Voor kleinere afstanden kunt U de zogeheten chilometrico kaartjes kopen bij tabakswinkels en tijdschriftenkiosken. Dit geldt ook voor de kaartjes voor de Leonardo Express van en naar het vliegveld Fiumicino. Vergeet niet de kaartjes vooraf te stempelen in de kleine gele automaten aan het begin van ieder spoor.

Bagagedepot

Er zijn geen bagagekluizen op Termini maar er is wel een bagagedepot bij spoor 24, één verdieping beneden de begane grond. De rijen zijn hier vaak erg lang, zowel wanneer U de bagage inlevert, als wanneer U Uw koffers weer op komt halen.

Postkantoor

Er is een postkantoor in Termini. Het ligt langs spoor 1, maar de ingang aan de kant van het spoor is altijd afgesloten, dus U moet eerst naar buiten en dan vanaf de Via Marsala zelf naar binnen. (NB: U kunt heel erg veel tijd besparen door Uw postzegels in tabakswinkels te kopen.). Meer over postkantoren in Rome.

Autoverhuur Roma Termini

De belangrijkste autoverhuurbedrijven hebben hun kantoren eveneens naast spoor 24 in Roma Termini. Vanaf de centrale hal loopt U langs spoor 24 en gaat om het even welke deur aan Uw rechterhand binnen. Loop langs  het VVV en de reisbureau’s tot U de autoverhuurbedrijven aan Uw rechterhand vindt. Wanneer het er niet druk is kunt U ze het beste allemaal even proberen, want dan is er ruimte om te onderhandelen ove de prijs.

Wachtkamer

Er is een kleine wachtkamer naast spoor 1. De Club EuroStar reizigers hebben een eigen luxueuze wachtkamer, aan het begin van spoor 4 (waar vroeger het VVV was).

Geld

Er zijn geldautomaten bij de uitgangen naar Via Marsala en Via Giolitti en ook in de hal/winkelcentrum onder het station. U kunt het beste vóór het weekend al pinnen aangezien de automaten vaak leegraken op vrijdag- of zaterdag en pas maandag weer bijgevuld worden.

Supermarkt

Er is een grote (en dure) supermarkt (Conad) beneden de centrale hal bij de Via Marsala-uitgang. Naast spoor 1 ook een kleinere, maar iets goedkopere supermarkt (DeSpar).

Sporen

De meeste treinen komen aan en vertrekken vanaf spoor 1 tot 24. De trein die Rome verbindt met de Leonardo Da Vinci (of Fiumicino) luchthaven gaat altijd vanaf spoor 24. De meeste treinen die binnen de grenzen van de provincie Lazio blijven, vertrekken van spoor 25 tot en met 28. Eigenlijk is dit een klein stationnetje binnen het grote station Termini, Laziali geheten. Om hier te komen moet U helemaal langs spoor 24 lopen (het is het handigst één verdieping naar beneden te gaan zodat U de roltrappen kunt gebruiken. De belangrijkste trein die vanaf hier vertrekt is de trein naar Civitavecchia, waar de cruise ships aankomen en vertrekken. Sinds kort zijn er ook enkele sporen (1EST, etc.) helemaal aan de linkerzijde van het station.

Het Busplein Piazza Cinquecento

Piazza Cinquecento (of Piazza Cedera, zoals oudere Romeinen het noemen) is het grote busplein vóór Rome Termini. Midden op het plein vind U het kantoor voor businformatie. De employees hier worden over het algemeen verkozen op basis van onvriendelijkheid, dus het is beter Uw informatie vooraf elders te verkrijgen. Koop de kaartjes voor de bus voordat U instapt bij tabakswinkels of tijdschriftenkiosken.

Bussen naar Ciampino

Er zijn verschillende maatschappijen die een direkte busverbinding naar het vliegvled Ciampino verzorgen. Via Marsala is de straat die langs de noordzijde van Rome Termini loopt. De SIT Shuttle bussen naar Ciampino  bevinden zich na de taxistandplaats links van de Via Marsala uitgang. hebben er hun eindhaltes. Ook Schiaffini/Co.Tra.L verzorgt een verbinding naar Ciampino, maar de halte is aan de andere kant van het station, meteen rechts bij de Via Giolitti exit. De Terravision halte was vroeger in de Via Marsala, maar is nu verplaatst naar de Via Giolitti.

Taxistandplaats Roma Termini

De grootste taxistandplaats ziet U links voor U wanneer U vanuit het station het Piazza Cinquecento oploopt. Er is een kleinere standplaats links van de Via Marsala uitgang. Een derde, nog kleinere standplaats bevindt zich bij de uitgang naar Via Giolitti ter hoogte van spoor 28. Het is, sinds de trein vanaf Rome Fiumicino niet meer op spoor 28 aankomt, echter bijna onmogelijk hier nog een taxi te vinden. De mensen die U aanspreken wanneer U het station uitloopt en “taxi?” roepen terwijl ze met hun sleutelbossen schudden zijn illegale taxichauffeurs en U kunt hen het beste maar negeren.

Weetjes Roma Termini

De naam Termini heeft i.t.t. wat veel mensen denken niets te maken met woorden als terminus of terminal. Het centrale station van Rome dankt zijn naam aan de Terme Diocleziane die tegenover het Piazza dei Cinquecento liggen. De officiële naam, vanaf 23 December, 2006, is overigens Stazione Termini – Giovanno Paolo II (genoemd naar de Paus uit Polen). Er staat ook een groot standbeeld van de man op het Piazza dei Cinquecento.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *