Wijk Ripa Rome.

De 12e rione van Rome heet Ripa. Het is, ondanks dat er erg veel toeristische bezienswaardigheden te genieten zijn, één van de dunst bevolkte wijken van de stad. Het is wel de wijk waar de geschiedenis van Rome een aanvang nam. De belangrijkste attracties in de wijk Ripa zijn het Circus Maximus, de Mond der Waarheid en de Rozentuin.

Wijk Ripa Rome

Geschiedenis

Circus Maximus - Ripa Wijk Rome
Het Circus Maximus is d ebekendste attraktie van de wijk Ripa.

De naam Ripa komt van de Ripa Grande, de oude rivierhaven van de stad, die echter allang niet meer bestaat. Hier werden vroeger de handelswaren die in Ostia aankwamen gelost. Op het wapenschild van de wijk staat nog steeds een scheepshelm afgebeeld.

Gedurende de middeleeuwen stond de wijk bekend als de Regio Ripe et Marmorate. Marmorate kwam van de grote onbewerkte blokken marmer die in de haven aankwamen en die vervolgens in een opslagruimte die Emporium genoemd werd gepropt werden.

Oorspronkelijk was Ripa veel groter, maar in 1921 werd de wijk opgedeeld in wat nu nog steeds Ripa heet, Testaccio en San Saba.

Het gedeelte van de wijk dat het dichtst bij de rivier ligt heette vroeger Ripa Graeca, naar aanleiding van een Griekse nederzetting die zich hier van de 4e to de 8e eeuw bevond.

Het deel van de wijk dat Valle Murcia heet en waar nu de Arco di Giano staat was vroeger moerassig en er was een soort van natuurlijke haven waar Evandro (“Euander”, in het Nederlands) uit Troje aangekomen zou zijn om vervolgens de eerste nederzetting op het Palatijn te stichten. Het is ook hier dat de herder Faustolo de tweelingen Romulus en Remus uit de rivier redde.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden in de rione Ripa zijn het Circus Maximus (ook al is er niet veel van over), de Santa Maria in Cosmedin Kerk (met de Mond der Waarheid) en de Rozentuin. De Santa Sabina all’Aventino is een schitterende kerk. Het Isola Tiberina, het kleine eilandje in de Tiber, is ook ingedeeld bij de wijk Ripa.

Pleinen en Straten

De wijk wordt begrensd door de straten Viale Aventino, Via Marmorata, Lungotevere Aventino en Via dei Cerchi. In tegenstelling tot de meeste wijken heeft Ripa niet echt een centraal plein.

Openbaar Vervoer

De metrohalte Circo Massimo (lijn B) bevindt zich aan de grens van de wijk. De halte Piramide bevindt zich binnen de wijk zelf.

Ripa, Rione XII, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *