Rione Campitelli Rome (X)

Piazza del Campidoglio Rome

Campitelli is de 10e rione van Rome en waarschijnlijk degene die de grootste concentratie aan belangrijke bezienswaardigheden kent. Het is ook de wijk met het kleinste aantal inwoners. Het Forum Romanum, het Palatijn en de Capitolijnse Musea zijn de grootste trekpleisters.

Rione Campitelli

De Naam

Piazza del Campidoglio rione Campitelli Rome
Het Piazza del Campidoglio in de rione Campitelli hoort tot de mooiste pleinen van Rome.

De wijk Campitelli is sinds 18 Mei 1743 de 10e rione van Rome.

Men is het er niet over eens waar de naam Campitelli vandaan komt. Eén voor de hand liggende verklaring wijst naar het Capitolium, de tempel van Giove Ottimo Massimo. Een tweede uitleg denkt dat de naam afkomstig is van een aan de Dea Terra gewijde tempel die er ooit stond. Een derde mogelijkheid is dat het een verbastering is van campus telluris, oftewel het “veld van aarde”.

Bezienswaardigheden

Het is in wat nu de wijk Campitelli is dat de belangrijkste gebouwen van het antieke Rome stonden, met de paleizen van de keizers op het Palatijn en de openbare gebouwen en tempels van het Forum Romanum.

De allerbelangrijkste tempel uit de vroege geschiedenis stond bovenop het Capitool. Ook nu nog, in het Palazzo Senatorio, bevindt de zetel van de burgemeester zich hier. Dit gebouw staat samen met een aantal andere mooie paleizen aan één van de mooiste pleinen van Rome, het Piazza del Campidoglio.

Ook het Vittoriano, het belangrijkste gebouw uit de relatief korte tijd dat Italië een koninkrijk was, bevindt zich in de rione Campitelli.

Toen het land door de fascistische dictator Mussolini geregeerd werd, liet deze de Via dei Fori Imperiali aanleggen. Deze straat moest het belangrijkste symbool van het Keizerrijk, het Colosseum, verbinden met het Vittoriano, het symbool van het Italiaanse koningshuis.

Helaas werden bij de aanleg van deze straat, die toen nog veelzeggend via dell’Impero (“Straat van het Keizerrijk”) heette, delen van het middeleeuwse Rome met de grond gelijkgemaakt. Zelfs een heuveltje (de Veia) moest eraan geloven.

Ondanks dat de wijk vele toeristische attracties kent, wonen er maar erg weinig mensen. Minder dan duizend Romeinen hebben hun residentie in het distrikt Campitelli.

Alle bezienswaardigheden wijk Campitelli

Straten en Pleinen

Het centraalste plein van Rome is het Piazza Venezia, dat eveneens een busknooppunt vormt. Het mooiste plein (samen met het Piazza Navona) van de stad is het Piazza del Campidoglio.

Rione Campitelli Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.