Prati Wijk Rome

De wijk Prati is de 22e rione van Rome. Het wordt gezien als één van de rijkere stadsdelen. Hoewel er weinig bezienswaardigheden in de wijk zelf zijn, wordt het stadsdeel toch door veel toeristen bezocht. Dit komt doordat zowel het Vaticaan als de Engelenburcht net op de grens met de wijk liggen.

Toeristeninformatie Prati Wijk Rome

Geschiedenis

Palazzo di Giustizia - Prati wijk Rome
Het Palazzo di Giustizia aan de Tiber zijde.

De naam Prati betekent “Velden”. Voordat de wijk bebouwd werd was deze rione dan ook grotendeels met gras bedekt. De Romeinen voeren de rivier vanaf de voormalige Ripetta haven over om er de herbergen te gaan bezoeken.

Deze velden waren er al in de tijd van Keizer Nero. Ze strekten zich toen uit van de rivier tot de Monte Mario.

Later werd het stadsdeel drie keer door de Goten geplunderd. Ook in de volgende eeuwen werden de velden vaak door troepen bezet. In de 9e eeuw waren dit de legers van Karel de Grote en in de 10e eeuw werd de Engelenburcht er belegerd.

Braccio Fortebraccio gaf zich er gewonnen (1417) en de Landsknechten van de Bourbons bivakkeerden er eveneens(1527). In 1798 veroverden de Franse troepen het kasteel en 10 jaar later was het de beurt aan de legers van de Keizer.

Vanaf die tijd werd er weer gepicnickt in plaats van gevochten. Er werden groentetuinen en wijngaarden aangelegd. Wel was het er erg moerassig en had men er veel last van overstromingen van de Tiber.

In 1888 begon men de wijk vol te bouwen en in 1921 werd Prati officiëel tot rione verklaard. De paus en het Vaticaan waren niet erg populair na de Italiaanse éénwording en de straten werden expres zo aangelegd dat men nergens een directe blik op de Sint Pieterskoepel had.

Er werden in die tijd kazernes gebouwd en er werd ook een soort oefenplein voor militairen (Piazza d’Armi) gecreëerd. Ook het Palazzo di Giustizia stamt uit deze periode.

Na de eerste wereldoorlog groeide de Via Cola di Rienzo uit tot één van de belangrijkste en levendigste straten van de stad.

Bezienswaardigheden

De wijk Prati heeft maar weinig echt belangrijke toeristische attrakties. De weinige bezienswaardigheden die er zijn bevinden zich vrijwel alle op of rond het Piazza Cavour. Dit zijn het Piazza della Giustizia, de Chiesa Valdese, het Teatro Adriano en het Monument voor Cavour zelf.

Villino Cencelli

Villino Cencelli Rome

De Villino Cencelli is een historisch gebouw op de Via degli Scipione 297, op de hoek met de Lungotevere Michelangelo. Het is in 1904 door Edgardo Negri gebouwd. Op de hoek is het wapenschild van de familie Cencelli te zien. Het gebouw is voorzien van een toren met zwaluwstaartkantelen en het interieur wordt door schilderijen van de Romeinse artiest en geestelijke Silvio Galimberti (1869-1956) opgeluisterd. Vanaf het dakterras heeft men een schitterend uitzicht over de stad.

Straten en Pleinen

De belangrijkste pleinen van de wijk zijn het Piazza Cavour en het Piazza del Risorgimento. Dit tweede plein doet ook dienst als busknooppunt. De centrale straat is de winkelstraat Via Cola di Rienzo. De Viale Giulio Cesare verbindt de twee metrostations en de Via Crescenzio verbindt de twee grootste pleinen. De Via Ottaviano is de drukste straat aangezien ze van de metrohalte Ottaviano naar het Sint-Pietersplein loopt.

Ligging en Openbaar Vervoer Wijk Prati

De wijk wordt begrensd, te beginnen bij de noord-oostelijke hoek van Vaticaanstad, door de Via Leone IV, de Viale delle Milizie, de rivier de Tiber, de Engelenburcht, de Via Alberico II en de Via Porcari. Er zijn twee metrohaltes in de wijk, beide op lijn A (Ottaviano en Lepanto). Tram 19 vertrekt vanaf het Piazza del Risorgimento en volgt een mooie route naar de Porta Maggiore.

Wijk Prati (rione XXII) Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *