2022 Winteruitverkoop Rome

In tijden van crisis en economische onzekerheid is het misschien aan te raden om aan de naderende kerstperiode voorbij te gaan en meteen te denken aan het begin van het nieuwe jaar wanneer de jaarlijkse winteruitverkoop in Rome en de rest van Italië weer begint. Voor de regio Lazio is dat over het algemeen het eerste weekend na 6 januari. Gewoonlijk duren de saldi tot eind februari.

Lees verder “2022 Winteruitverkoop Rome”

Openingstijden Colosseum Rome 2020

De volgende informatie over de openingstijden en de toegangsprijs van het Colosseum in Rome is geldig vanaf 1 november 2019. Van oktober tot maart is het Colosseum gratis op de eerste zondag van de maand. Houd er wel rekening mee dat de rijen dan nog langer zijn dan normaal. Aangezien het om een 3-in-1 kaartje gaat zijn deze openingsuren en entréeprijzen ook geldig voor het Forum Romanum, de Fori Imperiali en het Palatijn.

Lees verder “Openingstijden Colosseum Rome 2020”

Laatste Nieuws Rome

Op deze pagina kunt U het laatste nieuws lezen dat van belang kan zijn voor toeristen die de komende weken in Rome verblijven. Stakingen en andere eventuele vervoersproblemen, bezienswaardigheden die in de steigers staan, speciale openingen en belangrijke festivals, etc.

Laatste Nieuws Rome

Wandtapijten Rafael in Sixtijnse kapel

Sixtijnse Kapel Rome - Rafael

Om de Wandtapijten van Rafaël beter te kunnen beschermen, worden ze meestal niet in de Sixtijnse Kapel zelf tentoongesteld, maar in de Pinoteca van het Vaticaan. Van 17 februari tot 23 februari 2020 worden ze in hun oorspronkelijke positie tentoongesteld.

Colosseum Gratis op 2 Februari

Curia Julia Rome

Op 2 Februari, de eerste zondag van de maand zijn veschillende musea en andere attracties in Rome gratis te bezichtigen. Naast het Colosseum zelf zijn dit onder andere Parco del Colosseo het Romeinse Forum, het Palatijn en de verschillende zetels van het Museo Nazionale Romano.)

Tentoonstellingen in Rome

Canova Tentoonstelling Palazzo Braschi Rome

Het is vaak het geval dat de belangrijkste tentoonstellingen van het jaar in Rome gedurende de wintermaanden plaats vinden. Ook deze winter zijn er verschillende interessante exposities. De belangrijkste zijn gewijd aan Antonio Canova, het Impressionisme, Frida Kahlo en Pompeï.

Zitverbod op de Spaanse Trappen

Het was al verboden op de Spaanse Trappen te eten en te drinken, wat enigszins begrijpelijk is vanwege de achtergelaten troep, maar nu mag je er zelfs niet eens meer gaan zitten. Boetes worden nog niet gegeven, maar de patrouillerende Vigili Urbani fluiten je wel meteen terug als je hier even je voeten wilt strekken.

Halte Barberini Metrolijn A Gesloten

Openbaar Vervoer Rome

Nu Repubblica weer open is is Barberini de enige halte op metrolijn A die niet toegankelijk is. De reden is dat de roltrappen in dit station het risico lopen het te begeven. Het is niet bekend wanneer de halte weer opengaat. Het grappige is dat een van de roltrappen in Repubblica nog steeds kapot is. De halte is meer dan een half jaar gesloten geweest.

Metrostation Cornelia Drie Maanden Dicht

Dit station beschikt over 12 roltrappen en 7 liften, die allemaal gecontroleerd moeten worden. Vanaf 30 December is het de beurt aan het station Cornelia, eveneens op lijn A. Baldo degli Ubaldi is sinds kort weer open.

Nieuw Combi-ticket Forum Romanum, Palatijn en Fori Imperiali

Forum Romanum Rome

Het is nu mogelijk om het Forum Romanum, de Fori Imperiali en het Palatijn te bezoeken met een enkel kaartje van 16 euro (14 Euro voor EU inwoners tussen de 18 en 25 jaar oud en gratis voor EU inwoners onder de 18). Het kaartje is één dag geldig.

Voorlopig Geen Stakingen in Rome

Stakingen Rome

De laatste staking in Rome vond plaats op vrijdag 25 Oktober. Over het algemeen is er in de Eeuwige Stad ongeveer eens per maand een staking, dus de volgende zal waarschijnlijk niet alng op zich laten wachten. U wordt hier op de hoogte gehouden.

Vier Fonteinen in de Steigers

Mosesfontein, pronkfontein van het Felice Aquaduct Rome

Het luxe modehuis Fendi sponsort het schoonmaken van vier bekende fonteinen in Rome. Het gaat om de Fontana dell’Acqua Paola (op de Janiculumheuvel), de Mozesfontein (op het Piazza San Bernardo), het Acquedotto del Peschiera (Piazzale degli Eroi) en de Fontana dell’Acqua Vergine (op de Pincioheuvel). in het kader van het project “Fendi voor Fonteinen”, dat in 2015 van start ging met de restauratie van de Trevifontein.

Tarpeïsche Rots gerestaureerd door gucci

Tarpeïsche Rots - Laatste Nieuws Rome
Tarpeïsche Rots

Als Fendi het doet kan Gucci natuurlijk niet achterblijven en dus belooft het beroemde modemerk in juni 2019 1,6 miljoen euro voor de restauratie van de Tarpeïsche Rots beschikbaar te stellen. Het pad rond de klif wordt vrijgemaakt en ook de tuinen eromheen worden gerestaureerd. De reden voor de restauratie is dat in augustus 2018 stukken rots en aarde van de klif zijn gevallen.

Duur Pootje Baden in de trevifontein

Trevi - wijken Rome

Er zijn tegenwoordig nogal wat toeristen die denken dat het leuk of stoer is om pootje te baden of zelfs te zwemmen in de beroemde Trevifontein. De burgemeester heeft dan ook besloten dure boetes uit te gaan schrijven voor mensen die hierop betrapt worden. Dit geldt ook voor andere fonteinen in Rome.

Mond der Waarheid Gaat Geld Kosten

Mond der Waarheid Rome

Vanaf September 2016 is het niet meer mogelijk om gratis foto’s van jezelf te laten maken met je hand in de Mond der Waarheid. Voor twee Euro mag je niet meer dan één enkele foto laten maken. Men heeft het geld nodig om de Santa Maria in Cosmedin Kerk te restaureren.

Rome Metrolijn A Gedeeltelijk Gesloten Juni-Augustus

Al vanaf oktober 2018 is de halte Repubblica op metrolijn A in Rome niet toegankelijk. Vanaf maart 2019 is hetzelfde gebeurd met de halte Barberini. Niemand schijnt enig idee te hebben wanneer deze haltes weer opengaan, en nu komt hier nog bij dat de lijn gedurende de maanden juni, juli en augustus stapsgewijs gesloten gaat worden.

Volgens Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, had dit al veer eerder moeten gebeuren en is dit noodzakelijk was “om de service te verbeteren en meer veiligheid voor pendelaars te garanderen”.

Sluiting metrolijn A Rome 2019

In juni en juli worden trajecten op deze lijn enkel in het weekend gesloten, maar in augustus, wanneer de meeste Romeinen met vakantie zijn, zal dit de hele maand het geval zijn.

Het rooster van de werkzaamheden is als volgt:

Tussen 8 juni en 14 Juli zal het stuk tussen Subaugusta en Anagnina gedurende het weekend onderbroken worden. Lijn A zal echter gewoon in gebruik blijven op het traject tussen Battistini en Subaugusta.

In het weekend van 20 en 21 juli zal de lijn tussen Colli Albani en Anagnina gesloten zijn. Tussen Battistini en Colli Albani blijft de lijn actief.

Van 4 t/m 13 augustus is het hele stuk tussen het centrale station Termini en Anagnina gesloten. Tussen Termini en Battistini fuctioneert echter alles normaal.

Van 14 t/m 19 augustus is het centrale en dus voor toeristen belangrijkste deel van lijn A niet toegankelijk, aangezien er tussen Ottaviano en San Giovanni geen treinen zullen rijden. Tussen Battistini en Ottaviano en tussen San Giovanni en Anagnina werkt alles normaal.

Van 20 t/m 25 augustus zijn er geen treinen tussen Termini en Battistini maar wel tussen Termini en Anagnina.

Vanaf 26 augustus zal alles weer normaal functioneren.

Vervangende buslijnen

Op dagen dat de metro niet rijdt worden er op de betreffende trajecten vervangende bussen ingezet.

Beste IJssalons Rome

De stad Rome staat bij uitstek bekend vanwege de heerlijke gelati die je er kunt eten. De kwaliteit is echter niet altijd even goed en de aangeboden “gelati artigianali” zijn niet altijd even artiginali. Je kunt natuurlijk sowieso het best terecht bij echte ijssalons in plaats van bij barretjes die ook een paar smaken ijs verkopen.

IJssalons Rome

Gelateria Fassi

De oudste ijssalon van Rome is ook meteen de beste. De Gelateria Fassi bestaat al sinds 1880, al is dit niet altijd op dezelfde locatie. Tegenwoordig zetelt deze salon in een herenhuis in de wijk Esquilino, op korte loopafstand van onze Little Italy Bed and Breakfast. De familie die de salon gesticht heeft woont nog steeds op de bovenste verdieping van dit gebouw, dat tot Palazzo del Freddo omgedoopt is. In tegenstelling tot andere bekende ijssalons in Rome heeft Fassi ook erg veel ruimte en je kunt er op je gemak van je ijsje genieten. Er worden zelfs rondleidingen georganiseerd. (Adres: Via Principe Eugenio 65. Openingsuren: Van 12.00 tot 22.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 24.00 uur.)

Giolitti

Gelateria Giolitti - Beste IJssalons Rome

Giolitti is waarschijnlijk de beroemdste gelateria van Rome. Dit heeft vooral met de ligging, op enkele minuten lopen van het Pantheon, te maken. Ook deze salon bestaat al erg lang, sinds 1900. Sinds 1960 is er ook een tweede filiaal, in de Viale Oceania 90, in de wijk EUR. (Via Uffici del Vicario, 40. Openingstijden: Van 07.00 tot 01.00 uur.)

San Crispino

San Crispino heeft verschillende filialen in Rome, maar de bekendste bevindt zich dichtbij de Trevifontein. Alle ijs is met natuurlijke ingrediënten gemaakt en om de smaak niet te bederven wordt er geen slagroom op gedaan. Ook hoorntjes zijn hier om dezelfde reden uit den boze. Het is er wel wat duurder dan bij de andere adressen. (Adres: Via della Panetteria, 42. Openingstijden: 11.00 tot 0.30 uur.)

Antico Caffé Greco Rome

Het Caffé Greco, of Antico Caffé Greco, bevindt zich in de beroemde prestigieuze winkelstraat Via Condotti in Rome. Het is het oudste café van de stad en mensen die in elke koffiebar van Rome een cappuccino gedronken hebben beweren dat de allerbeste hier geschonken wordt.

Lees verder “Antico Caffé Greco Rome”

Recensies Little Italy Hostel Rome

Door de jaren heen heeft Little Italy Hostel vooral positieve feedback van zijn gasten gekregen. Vaak vraag ik mijn gasten bij hun vertrek een recensie te schrijven voor het gastenboek van de bed and breakfast. Vanaf nu ga ik dat ook online bijhouden. (Ik vertaal het zelf uit de meeste talen dus er kan hier en daar een foutje inzitten.)

Recensies Little Italy Hostel Rome

Feedback Januari 2016

“”Little Italy” hebben we nu al aan onze vrienden en familie aanbevolen.”

_DSC6457Lieve René,

Veel dank voor de wonderschone tijd, die we hier in “Little Italy” mochten hebben. Ons verblijf heeft er zeker toe bijgedragen, dat we een perfecte vakantie in Rome gehad hebben. We hebben ons vanaf de eerste seconde thuisgevoeld en zullen in zeker terugkeren. “Little Italy” hebben we nu al aan onze vrienden en familie aanbevolen.

Tot snel!

(en nogmaals dank)

Michel en Laura (vertaald uit het Duits)


“… we kregen verschillende uitstekende tips voor bezoeken en restaurantjes.”

We hadden een uitstekend verblijf in Little Italy tijdens ons bezoek in Januari. Behalve de fantastische centrale ligging op loopafstand van alles, voelden we ons erg welkom en genoten van de hoge graad van flexibiliteit gedurende ons verblijf. De wijk is stil, alles wordt onderhouden en we kregen verschillende uitstekende tips voor bezoeken en restaurantjes. Zeer aanbevolen!

Ask & Katrin (Denemarken, vertaald uit het Engels)

Little Italy Hostel Rome

Little Italy Hostel Rome bevindt zich in het centrum van Rome, precies tussen het Colosseum en het centrale station Roma Termini. Het hostel bestaat dit jaar (2016) precies 10 jaar en heeft op alle sites waar het genoemd wordt vrijwel enkel positieve recensies, vooral vanwege de centrale ligging, de huiselijke sfeer en de manier waarop alles schoongehouden wordt.

Lees verder “Little Italy Hostel Rome”