Roma Pass 2021

De Roma Pass is een gecombineerde museum- en openbaarvervoerkaart voor de stad Rome. De kaart geeft 3 dagen langen gratis toegang tot 2 musea of monumenten (maar niet tot de Vaticaanse Musea) en men kan gedurende deze drie dagen ook gratis van het openbaar vervoer in Rome gebruikmaken. Bij die bezienswaardigheden die men na de eerste twee bezoekt krijgt men een korting. De prijs van de Roma Pass 2019 is 38,50 Euro.

Lees “Roma Pass 2021” verder

Roma Pass 48 Hours 2021

De Roma Pass (drie dagen gratis museums en openbaar vervoer, al zijn er wel veel beperkingen) bestaat al een aantal jaren, maar sinds 1 April 2014 is er ook een museum- en openbaar vervoerskaart voor mensen die korter in Rome blijven. Voor 2021 is de prijs van deze Roma Pass 48 Hours 2018 32 Euro.

Lees “Roma Pass 48 Hours 2021” verder

Openingstijden Colosseum Rome 2020

De volgende informatie over de openingstijden en de toegangsprijs van het Colosseum in Rome is geldig vanaf 1 november 2019. Van oktober tot maart is het Colosseum gratis op de eerste zondag van de maand. Houd er wel rekening mee dat de rijen dan nog langer zijn dan normaal. Aangezien het om een 3-in-1 kaartje gaat zijn deze openingsuren en entréeprijzen ook geldig voor het Forum Romanum, de Fori Imperiali en het Palatijn.

Lees “Openingstijden Colosseum Rome 2020” verder

Laatste Nieuws Rome

Op deze pagina kunt U het laatste nieuws lezen dat van belang kan zijn voor toeristen die de komende weken in Rome verblijven. Stakingen en andere eventuele vervoersproblemen, bezienswaardigheden die in de steigers staan, speciale openingen en belangrijke festivals, etc.

Laatste Nieuws Rome

Wandtapijten Rafael in Sixtijnse kapel

Sixtijnse Kapel Rome - Rafael

Om de Wandtapijten van Rafaël beter te kunnen beschermen, worden ze meestal niet in de Sixtijnse Kapel zelf tentoongesteld, maar in de Pinoteca van het Vaticaan. Van 17 februari tot 23 februari 2020 worden ze in hun oorspronkelijke positie tentoongesteld.

Colosseum Gratis op 2 Februari

Curia Julia Rome

Op 2 Februari, de eerste zondag van de maand zijn veschillende musea en andere attracties in Rome gratis te bezichtigen. Naast het Colosseum zelf zijn dit onder andere Parco del Colosseo het Romeinse Forum, het Palatijn en de verschillende zetels van het Museo Nazionale Romano.)

Tentoonstellingen in Rome

Canova Tentoonstelling Palazzo Braschi Rome

Het is vaak het geval dat de belangrijkste tentoonstellingen van het jaar in Rome gedurende de wintermaanden plaats vinden. Ook deze winter zijn er verschillende interessante exposities. De belangrijkste zijn gewijd aan Antonio Canova, het Impressionisme, Frida Kahlo en Pompeï.

Zitverbod op de Spaanse Trappen

Het was al verboden op de Spaanse Trappen te eten en te drinken, wat enigszins begrijpelijk is vanwege de achtergelaten troep, maar nu mag je er zelfs niet eens meer gaan zitten. Boetes worden nog niet gegeven, maar de patrouillerende Vigili Urbani fluiten je wel meteen terug als je hier even je voeten wilt strekken.

Halte Barberini Metrolijn A Gesloten

Openbaar Vervoer Rome

Nu Repubblica weer open is is Barberini de enige halte op metrolijn A die niet toegankelijk is. De reden is dat de roltrappen in dit station het risico lopen het te begeven. Het is niet bekend wanneer de halte weer opengaat. Het grappige is dat een van de roltrappen in Repubblica nog steeds kapot is. De halte is meer dan een half jaar gesloten geweest.

Metrostation Cornelia Drie Maanden Dicht

Dit station beschikt over 12 roltrappen en 7 liften, die allemaal gecontroleerd moeten worden. Vanaf 30 December is het de beurt aan het station Cornelia, eveneens op lijn A. Baldo degli Ubaldi is sinds kort weer open.

Nieuw Combi-ticket Forum Romanum, Palatijn en Fori Imperiali

Forum Romanum Rome

Het is nu mogelijk om het Forum Romanum, de Fori Imperiali en het Palatijn te bezoeken met een enkel kaartje van 16 euro (14 Euro voor EU inwoners tussen de 18 en 25 jaar oud en gratis voor EU inwoners onder de 18). Het kaartje is één dag geldig.

Voorlopig Geen Stakingen in Rome

Stakingen Rome

De laatste staking in Rome vond plaats op vrijdag 25 Oktober. Over het algemeen is er in de Eeuwige Stad ongeveer eens per maand een staking, dus de volgende zal waarschijnlijk niet alng op zich laten wachten. U wordt hier op de hoogte gehouden.

Vier Fonteinen in de Steigers

Mosesfontein, pronkfontein van het Felice Aquaduct Rome

Het luxe modehuis Fendi sponsort het schoonmaken van vier bekende fonteinen in Rome. Het gaat om de Fontana dell’Acqua Paola (op de Janiculumheuvel), de Mozesfontein (op het Piazza San Bernardo), het Acquedotto del Peschiera (Piazzale degli Eroi) en de Fontana dell’Acqua Vergine (op de Pincioheuvel). in het kader van het project “Fendi voor Fonteinen”, dat in 2015 van start ging met de restauratie van de Trevifontein.

Tarpeïsche Rots gerestaureerd door gucci

Tarpeïsche Rots - Laatste Nieuws Rome
Tarpeïsche Rots

Als Fendi het doet kan Gucci natuurlijk niet achterblijven en dus belooft het beroemde modemerk in juni 2019 1,6 miljoen euro voor de restauratie van de Tarpeïsche Rots beschikbaar te stellen. Het pad rond de klif wordt vrijgemaakt en ook de tuinen eromheen worden gerestaureerd. De reden voor de restauratie is dat in augustus 2018 stukken rots en aarde van de klif zijn gevallen.

Duur Pootje Baden in de trevifontein

Trevi - wijken Rome

Er zijn tegenwoordig nogal wat toeristen die denken dat het leuk of stoer is om pootje te baden of zelfs te zwemmen in de beroemde Trevifontein. De burgemeester heeft dan ook besloten dure boetes uit te gaan schrijven voor mensen die hierop betrapt worden. Dit geldt ook voor andere fonteinen in Rome.

Mond der Waarheid Gaat Geld Kosten

Mond der Waarheid Rome

Vanaf September 2016 is het niet meer mogelijk om gratis foto’s van jezelf te laten maken met je hand in de Mond der Waarheid. Voor twee Euro mag je niet meer dan één enkele foto laten maken. Men heeft het geld nodig om de Santa Maria in Cosmedin Kerk te restaureren.

Postkantoor Rome

In elke wijk in Rome zijn er een of meerdere postkantoren te vinden, maar niet alle postkantoren hebben dezelfde funkties. Bij de kleinere kantoren verstuurt men meestal geen grotere pakketten. Voor postzegels is het sowieso niet nodig naar een postkantoor te gaan. Als U er zeker van wilt zijn dat Uw ansichtkaarten, brieven of pakketjes hun bestemming bereiken, kunt U beter de postdienst van Vaticaanstad gebruiken. Het is af te raden gebruik te maken van diensten als Globe Postal Service en Friend Post.

Postzegels en Postkantoren Rome

Eén van de vragen die vaak gesteld worden is “Waar is het dichtstbijzijnde postkantoor?” Meestal is dan de eigenlijke vraag, “Waar kan ik postzegels kopen?” en deze worden in Italië ook in tabakswinkels verkocht. U kunt het beste het verzendadres laten zien en dan krijgt U de juiste postzegel. Het Italiaanse woord voor postzegel is “francobollo”. Tabakswinkels (tabacchi) zijn herkenbaar aan een uitgangbord met een witte letter “T” op een donkere achtergrond.

Openingstijden Postkantoren Rome

Om de openingstijden van een postkantoor in Rome te weten te komen kunt U terecht op de officiële website. U heeft hiervoor wel de straatnaam nodig. Verschillende kantoren hebben vaak verschillende openingsuren.

Brievenbussen

Brievenbussen in Rome hebben twee gleuven waar U Uw post in kunt werpen, “Roma Città” (De Stad Rome) en “Tutte le Altre Destinazioni” (Alle Overige Bestemmingen). Let wel op dat U de rode Poste Italiane brievenbussen gebruikt.

Post ontvangen in Rome

Soms willen mensen pakjes naar hun hotel, bed and breakfast of hostel op laten sturen. Dit raden wij af, aangezien de Italiaanse post niet echt te vertrouwen is en pakjes soms opengescheurd of leeg of helemaal niet aankomen. U kunt dan beter iets meer betalen en van FedEx of UPS gebruik maken.

Pakjes versturen vanuit Rome

Niet alle postkantoren doen dit. Indien U in het centrum van Rome een hotel of bed and breakfast heeft gaat U het best naar het filiaal bij Rome Termini, aan de Via Marsala. Een ander groot postkantoor dat deze functie heeft is dat op de hoek van de Via delle Terme di Diocleziane, eveneens dichtbij Termini.

Poste Vaticane

Vaticaanstad heeft een eigen postdienst, met eigen postzegels en een service die veel beter werkt dan de Italiaanse post zelf. Deze dienst heeft kantoren bij de Sint Pieter en in de San Giovanni in Laterano Basiliek (in de winkel). U moet er wel voor zorgen dat U geen Italiaanse maar postzegels van het Vaticaan zelf gebruikt. (Let op: Brieven of ansichtkaarten met postzegels van het Vaticaan kunt U evenmin in Romeinse brievenbussen gooien.)

Friend Post en Global Postal Service

Wanneer U postzegels koopt moet U eerst even controleren dat deze van de Poste Italiane zijn. Er zijn tegenwoordig een aantal privé-maatschappijen die post bezorgen, maar die zijn duurder en de post komt vaak laat of helemaal niet aan. De bekendste hiervan zijn Friend Post en Global Postal Service. Deze maatschappijen hebben speciale brievenbussen, vaak in de zaakjes waar de postzegels ook verkocht worden. Deze postzegels zijn overigens stickers.

Taxi Rome, Tarieven en Regels.

Taxitarieven in Rome zijn wettelijk vastgelegd. Afhankelijk van de snelheid waarmee U reist betaalt U per uur of per afgelegde afstand. Er zijn vaste prijzen van en naar de vliegvelden van de stad en enkele andere bestemmingen. Lees “Taxi Rome, Tarieven en Regels.” verder

Rome Metrolijn A Gedeeltelijk Gesloten Juni-Augustus

Al vanaf oktober 2018 is de halte Repubblica op metrolijn A in Rome niet toegankelijk. Vanaf maart 2019 is hetzelfde gebeurd met de halte Barberini. Niemand schijnt enig idee te hebben wanneer deze haltes weer opengaan, en nu komt hier nog bij dat de lijn gedurende de maanden juni, juli en augustus stapsgewijs gesloten gaat worden.

Volgens Virginia Raggi, de burgemeester van Rome, had dit al veer eerder moeten gebeuren en is dit noodzakelijk was “om de service te verbeteren en meer veiligheid voor pendelaars te garanderen”.

Sluiting metrolijn A Rome 2019

In juni en juli worden trajecten op deze lijn enkel in het weekend gesloten, maar in augustus, wanneer de meeste Romeinen met vakantie zijn, zal dit de hele maand het geval zijn.

Het rooster van de werkzaamheden is als volgt:

Tussen 8 juni en 14 Juli zal het stuk tussen Subaugusta en Anagnina gedurende het weekend onderbroken worden. Lijn A zal echter gewoon in gebruik blijven op het traject tussen Battistini en Subaugusta.

In het weekend van 20 en 21 juli zal de lijn tussen Colli Albani en Anagnina gesloten zijn. Tussen Battistini en Colli Albani blijft de lijn actief.

Van 4 t/m 13 augustus is het hele stuk tussen het centrale station Termini en Anagnina gesloten. Tussen Termini en Battistini fuctioneert echter alles normaal.

Van 14 t/m 19 augustus is het centrale en dus voor toeristen belangrijkste deel van lijn A niet toegankelijk, aangezien er tussen Ottaviano en San Giovanni geen treinen zullen rijden. Tussen Battistini en Ottaviano en tussen San Giovanni en Anagnina werkt alles normaal.

Van 20 t/m 25 augustus zijn er geen treinen tussen Termini en Battistini maar wel tussen Termini en Anagnina.

Vanaf 26 augustus zal alles weer normaal functioneren.

Vervangende buslijnen

Op dagen dat de metro niet rijdt worden er op de betreffende trajecten vervangende bussen ingezet.

Beste IJssalons Rome

De stad Rome staat bij uitstek bekend vanwege de heerlijke gelati die je er kunt eten. De kwaliteit is echter niet altijd even goed en de aangeboden “gelati artigianali” zijn niet altijd even artiginali. Je kunt natuurlijk sowieso het best terecht bij echte ijssalons in plaats van bij barretjes die ook een paar smaken ijs verkopen.

IJssalons Rome

Gelateria Fassi

De oudste ijssalon van Rome is ook meteen de beste. De Gelateria Fassi bestaat al sinds 1880, al is dit niet altijd op dezelfde locatie. Tegenwoordig zetelt deze salon in een herenhuis in de wijk Esquilino, op korte loopafstand van onze Little Italy Bed and Breakfast. De familie die de salon gesticht heeft woont nog steeds op de bovenste verdieping van dit gebouw, dat tot Palazzo del Freddo omgedoopt is. In tegenstelling tot andere bekende ijssalons in Rome heeft Fassi ook erg veel ruimte en je kunt er op je gemak van je ijsje genieten. Er worden zelfs rondleidingen georganiseerd. (Adres: Via Principe Eugenio 65. Openingsuren: Van 12.00 tot 22.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 24.00 uur.)

Giolitti

Gelateria Giolitti - Beste IJssalons Rome

Giolitti is waarschijnlijk de beroemdste gelateria van Rome. Dit heeft vooral met de ligging, op enkele minuten lopen van het Pantheon, te maken. Ook deze salon bestaat al erg lang, sinds 1900. Sinds 1960 is er ook een tweede filiaal, in de Viale Oceania 90, in de wijk EUR. (Via Uffici del Vicario, 40. Openingstijden: Van 07.00 tot 01.00 uur.)

San Crispino

San Crispino heeft verschillende filialen in Rome, maar de bekendste bevindt zich dichtbij de Trevifontein. Alle ijs is met natuurlijke ingrediënten gemaakt en om de smaak niet te bederven wordt er geen slagroom op gedaan. Ook hoorntjes zijn hier om dezelfde reden uit den boze. Het is er wel wat duurder dan bij de andere adressen. (Adres: Via della Panetteria, 42. Openingstijden: 11.00 tot 0.30 uur.)

Toeristenbelasting Rome 2021

Vanaf 1 September 2014 is de toeristenbelasting, die sinds 2011 in Rome van kracht is, verhoogd. Alle bezoekers aan de stad moeten een kleine toeslag betalen. De grootte van deze toeslag is afhankelijk van het soort accommodatie dat men kiest en ligt tussen de 2 en de 7 Euro per persoon per nacht. Voor 2021 worden er geen veranderingen in de tarieven verwacht.

Weetjes Toeristenbelasting Rome

De toeristenbelasting is bedoeld om een bredere infrastructuur en service voor de miljoenen toeristen die Rome elk jaar bezoeken te creëren, zodat men er als bezoeker bij wijze van spreke aan bijdraagt zijn eigen verblijf in de Eeuwige Stad te verbeteren. In werkelijkheid is er sinds het ingaan van de toeristenbelasting helemaal niks veranderd in de stad, of in ieder geval niet in positieve zin.

De betaling vindt plaats bij aankomst bij de plek waar U verblijft. Let wel goed op dat U om een bonnetje vraagt. Heel veel (echt héééél veel) uitbaters incasseren het bedrag wel, maar geven het niet door aan de gemeente. (Dit geldt niet voor toeristen die hun verblijf via Airbnb reserveren, aangezien de contributo di soggiorno al in het tarief meeberekend is.)

Hoeveel is de Toeristenbelasting in Rome

Type accommodatieTe betalen toeslag:
Bed and Breakfast, Affittacamere3,50 Euro per persoon per overnachting
Hotels (5 Sterren)7 Euro per persoon per overnachting
Hotels (4 Sterren)6 Euro per persoon per overnachting
Hotels (3 Sterren)4 Euro per persoon per overnachting
Hotels (1 en 2 Sterren)3 Euro per persoon per overnachting
Casa per vacanze3,50 Euro per persoon per overnachting
Camping2 Euro per persoon per overnachting
Agriturismo4 Euro per persoon per overnachting
Residence3,50 Euro per persoon per overnachting
Jeugdherberg2 Euro per persoon per overnachting

Vanaf de tiende dag van Uw verblijf in Rome is de toeristenbelasting niet meer van toepassing. Kinderen die jonger zijn dan 10 jaar hoeven de belasting ook niet te betalen.

Bezienswaardigheden en andere extra uitgaven

De toeristenbelasting is niet enkel van betrekking op hotels en bed and breakfasts in Rome. Ook de musea in de stad en “city tours” als de Hop On Hop Off-bussen gaan 1 Euro per persoon extra kosten.