Museumkaarten Rome

Rome heeft een aantal verschillende museumkaarten, waarvan de Roma Pass de bekendste is. Ze zijn vaak veel minder voordelig dan ze lijken, dus win goede informatie in voordat U tot de aanschaf besluit. Houd er rekening mee dat, welke kaart U ook kiest, U zonder Green Pass niet bij de meeste monumenten en museums naar binnen mag.

Lees “Museumkaarten Rome” verder

Toeristeninformatie Rome

Het aanbod aan toeristeninformatie in Rome is groot. Er zijn drie verschillende kantoren, te weten het APT, de PIT en de pas enkele jaren bestaande P.Stop. Het is over het algemeen wel aan te raden Uw informatie vooraf in te winnen, want het personeel is niet altijd even behulpzaam.

Lees “Toeristeninformatie Rome” verder

2022 Winteruitverkoop Rome

In tijden van crisis en economische onzekerheid is het misschien aan te raden om aan de naderende kerstperiode voorbij te gaan en meteen te denken aan het begin van het nieuwe jaar wanneer de jaarlijkse winteruitverkoop in Rome en de rest van Italië weer begint. Voor de regio Lazio is dat over het algemeen het eerste weekend na 6 januari. Gewoonlijk duren de saldi tot eind februari.

Lees “2022 Winteruitverkoop Rome” verder

Bagage Kwijt in Rome

Bent U Uw bagage kwijt geraakt in Rome? Afhankelijk van waar Uw Uw bagage of andere bezittingen kwijtraakt zijn er verschillende plekken waar U het eventueel terug kunt gaan halen. Wanneer Uw koffers niet in Rome maar op een ander vliegveld terecht zijn gekomen hangt het ervan af met welke maatschappij U gevlogen bent. Wanneer U Uw bagage op de metro vergeten bent hangt het ervan af op welke lijn dit gebeurd is.

Lees “Bagage Kwijt in Rome” verder

Roma Pass 2021

De Roma Pass is een gecombineerde museum- en openbaarvervoerkaart voor de stad Rome. De kaart geeft 3 dagen langen gratis toegang tot 2 musea of monumenten (maar niet tot de Vaticaanse Musea) en men kan gedurende deze drie dagen ook gratis van het openbaar vervoer in Rome gebruikmaken. Bij die bezienswaardigheden die men na de eerste twee bezoekt krijgt men een korting. De prijs van de Roma Pass 2019 is 38,50 Euro.

Lees “Roma Pass 2021” verder

Roma Pass 48 Hours 2021

De Roma Pass (drie dagen gratis museums en openbaar vervoer, al zijn er wel veel beperkingen) bestaat al een aantal jaren, maar sinds 1 April 2014 is er ook een museum- en openbaar vervoerskaart voor mensen die korter in Rome blijven. Voor 2021 is de prijs van deze Roma Pass 48 Hours 2018 32 Euro.

Lees “Roma Pass 48 Hours 2021” verder

Openingstijden Colosseum Rome 2020

De volgende informatie over de openingstijden en de toegangsprijs van het Colosseum in Rome is geldig vanaf 1 november 2019. Van oktober tot maart is het Colosseum gratis op de eerste zondag van de maand. Houd er wel rekening mee dat de rijen dan nog langer zijn dan normaal. Aangezien het om een 3-in-1 kaartje gaat zijn deze openingsuren en entréeprijzen ook geldig voor het Forum Romanum, de Fori Imperiali en het Palatijn.

Lees “Openingstijden Colosseum Rome 2020” verder

Laatste Nieuws Rome

Op deze pagina kunt U het laatste nieuws lezen dat van belang kan zijn voor toeristen die de komende weken in Rome verblijven. Stakingen en andere eventuele vervoersproblemen, bezienswaardigheden die in de steigers staan, speciale openingen en belangrijke festivals, etc.

Laatste Nieuws Rome

Wandtapijten Rafael in Sixtijnse kapel

Sixtijnse Kapel Rome - Rafael

Om de Wandtapijten van Rafaël beter te kunnen beschermen, worden ze meestal niet in de Sixtijnse Kapel zelf tentoongesteld, maar in de Pinoteca van het Vaticaan. Van 17 februari tot 23 februari 2020 worden ze in hun oorspronkelijke positie tentoongesteld.

Colosseum Gratis op 2 Februari

Curia Julia Rome

Op 2 Februari, de eerste zondag van de maand zijn veschillende musea en andere attracties in Rome gratis te bezichtigen. Naast het Colosseum zelf zijn dit onder andere Parco del Colosseo het Romeinse Forum, het Palatijn en de verschillende zetels van het Museo Nazionale Romano.)

Tentoonstellingen in Rome

Canova Tentoonstelling Palazzo Braschi Rome

Het is vaak het geval dat de belangrijkste tentoonstellingen van het jaar in Rome gedurende de wintermaanden plaats vinden. Ook deze winter zijn er verschillende interessante exposities. De belangrijkste zijn gewijd aan Antonio Canova, het Impressionisme, Frida Kahlo en Pompeï.

Zitverbod op de Spaanse Trappen

Het was al verboden op de Spaanse Trappen te eten en te drinken, wat enigszins begrijpelijk is vanwege de achtergelaten troep, maar nu mag je er zelfs niet eens meer gaan zitten. Boetes worden nog niet gegeven, maar de patrouillerende Vigili Urbani fluiten je wel meteen terug als je hier even je voeten wilt strekken.

Halte Barberini Metrolijn A Gesloten

Openbaar Vervoer Rome

Nu Repubblica weer open is is Barberini de enige halte op metrolijn A die niet toegankelijk is. De reden is dat de roltrappen in dit station het risico lopen het te begeven. Het is niet bekend wanneer de halte weer opengaat. Het grappige is dat een van de roltrappen in Repubblica nog steeds kapot is. De halte is meer dan een half jaar gesloten geweest.

Metrostation Cornelia Drie Maanden Dicht

Dit station beschikt over 12 roltrappen en 7 liften, die allemaal gecontroleerd moeten worden. Vanaf 30 December is het de beurt aan het station Cornelia, eveneens op lijn A. Baldo degli Ubaldi is sinds kort weer open.

Nieuw Combi-ticket Forum Romanum, Palatijn en Fori Imperiali

Forum Romanum Rome

Het is nu mogelijk om het Forum Romanum, de Fori Imperiali en het Palatijn te bezoeken met een enkel kaartje van 16 euro (14 Euro voor EU inwoners tussen de 18 en 25 jaar oud en gratis voor EU inwoners onder de 18). Het kaartje is één dag geldig.

Voorlopig Geen Stakingen in Rome

Stakingen Rome

De laatste staking in Rome vond plaats op vrijdag 25 Oktober. Over het algemeen is er in de Eeuwige Stad ongeveer eens per maand een staking, dus de volgende zal waarschijnlijk niet alng op zich laten wachten. U wordt hier op de hoogte gehouden.

Vier Fonteinen in de Steigers

Mosesfontein, pronkfontein van het Felice Aquaduct Rome

Het luxe modehuis Fendi sponsort het schoonmaken van vier bekende fonteinen in Rome. Het gaat om de Fontana dell’Acqua Paola (op de Janiculumheuvel), de Mozesfontein (op het Piazza San Bernardo), het Acquedotto del Peschiera (Piazzale degli Eroi) en de Fontana dell’Acqua Vergine (op de Pincioheuvel). in het kader van het project “Fendi voor Fonteinen”, dat in 2015 van start ging met de restauratie van de Trevifontein.

Tarpeïsche Rots gerestaureerd door gucci

Tarpeïsche Rots - Laatste Nieuws Rome
Tarpeïsche Rots

Als Fendi het doet kan Gucci natuurlijk niet achterblijven en dus belooft het beroemde modemerk in juni 2019 1,6 miljoen euro voor de restauratie van de Tarpeïsche Rots beschikbaar te stellen. Het pad rond de klif wordt vrijgemaakt en ook de tuinen eromheen worden gerestaureerd. De reden voor de restauratie is dat in augustus 2018 stukken rots en aarde van de klif zijn gevallen.

Duur Pootje Baden in de trevifontein

Trevi - wijken Rome

Er zijn tegenwoordig nogal wat toeristen die denken dat het leuk of stoer is om pootje te baden of zelfs te zwemmen in de beroemde Trevifontein. De burgemeester heeft dan ook besloten dure boetes uit te gaan schrijven voor mensen die hierop betrapt worden. Dit geldt ook voor andere fonteinen in Rome.

Mond der Waarheid Gaat Geld Kosten

Mond der Waarheid Rome

Vanaf September 2016 is het niet meer mogelijk om gratis foto’s van jezelf te laten maken met je hand in de Mond der Waarheid. Voor twee Euro mag je niet meer dan één enkele foto laten maken. Men heeft het geld nodig om de Santa Maria in Cosmedin Kerk te restaureren.

Postkantoor Rome

In elke wijk in Rome zijn er een of meerdere postkantoren te vinden, maar niet alle postkantoren hebben dezelfde funkties. Bij de kleinere kantoren verstuurt men meestal geen grotere pakketten. Voor postzegels is het sowieso niet nodig naar een postkantoor te gaan. Als U er zeker van wilt zijn dat Uw ansichtkaarten, brieven of pakketjes hun bestemming bereiken, kunt U beter de postdienst van Vaticaanstad gebruiken. Het is af te raden gebruik te maken van diensten als Globe Postal Service en Friend Post.

Postzegels en Postkantoren Rome

Eén van de vragen die vaak gesteld worden is “Waar is het dichtstbijzijnde postkantoor?” Meestal is dan de eigenlijke vraag, “Waar kan ik postzegels kopen?” en deze worden in Italië ook in tabakswinkels verkocht. U kunt het beste het verzendadres laten zien en dan krijgt U de juiste postzegel. Het Italiaanse woord voor postzegel is “francobollo”. Tabakswinkels (tabacchi) zijn herkenbaar aan een uitgangbord met een witte letter “T” op een donkere achtergrond.

Openingstijden Postkantoren Rome

Om de openingstijden van een postkantoor in Rome te weten te komen kunt U terecht op de officiële website. U heeft hiervoor wel de straatnaam nodig. Verschillende kantoren hebben vaak verschillende openingsuren.

Brievenbussen

Brievenbussen in Rome hebben twee gleuven waar U Uw post in kunt werpen, “Roma Città” (De Stad Rome) en “Tutte le Altre Destinazioni” (Alle Overige Bestemmingen). Let wel op dat U de rode Poste Italiane brievenbussen gebruikt.

Post ontvangen in Rome

Soms willen mensen pakjes naar hun hotel, bed and breakfast of hostel op laten sturen. Dit raden wij af, aangezien de Italiaanse post niet echt te vertrouwen is en pakjes soms opengescheurd of leeg of helemaal niet aankomen. U kunt dan beter iets meer betalen en van FedEx of UPS gebruik maken.

Pakjes versturen vanuit Rome

Niet alle postkantoren doen dit. Indien U in het centrum van Rome een hotel of bed and breakfast heeft gaat U het best naar het filiaal bij Rome Termini, aan de Via Marsala. Een ander groot postkantoor dat deze functie heeft is dat op de hoek van de Via delle Terme di Diocleziane, eveneens dichtbij Termini.

Poste Vaticane

Vaticaanstad heeft een eigen postdienst, met eigen postzegels en een service die veel beter werkt dan de Italiaanse post zelf. Deze dienst heeft kantoren bij de Sint Pieter en in de San Giovanni in Laterano Basiliek (in de winkel). U moet er wel voor zorgen dat U geen Italiaanse maar postzegels van het Vaticaan zelf gebruikt. (Let op: Brieven of ansichtkaarten met postzegels van het Vaticaan kunt U evenmin in Romeinse brievenbussen gooien.)

Friend Post en Global Postal Service

Wanneer U postzegels koopt moet U eerst even controleren dat deze van de Poste Italiane zijn. Er zijn tegenwoordig een aantal privé-maatschappijen die post bezorgen, maar die zijn duurder en de post komt vaak laat of helemaal niet aan. De bekendste hiervan zijn Friend Post en Global Postal Service. Deze maatschappijen hebben speciale brievenbussen, vaak in de zaakjes waar de postzegels ook verkocht worden. Deze postzegels zijn overigens stickers.