Porta Santo Spirito Rome

De Porta Santo Spirito bevindt zich in de Via dei Penitenzieri in Rome, aan de zuidkant van wat vroeger de Città Leonina was, het gebied binnen de door de door Paus Leo IV opgetrokken stadsmuur om het Vaticaan.

Porta Santo Spirito Rome

Porta Santo Spirito Rome
Porta Santo Spirito

De Porta Sant Spirito is gebouwd op de plek waar zich voorheen de “Poterne van de Saksen” (Posterula dei Sassoni) bevond. (Een poterne is een secundaire, geheime deur in een vesting.)

De oude stadsmuren waren, onder persoonlijk toezicht van Paus Leo zelf, in vier jaar (van 846 tot 850) voltooid.

Toen men tegen het begin van de 16e eeuw angst had voor een Turkse invasie liet Paus Paulus III de vervallen muren door Antonio Sangallo il Giovane restaureren.

Sangallo liet tussen 1543 en 1545 drie bastions bouwen, waarvan er één niet meer bestaat omdat het verwoest werd toen het Santo Spirito Ziekenhuis uitgebreid moest worden.

Tussen de twee andere bastions moest een grote poort komen die als toegang tot Vaticaanstad zou dienen. Sangallo zou een prachtig ontwerp gemaakt hebben, dat echter door Michelangelo voor een commissie afgekraakt werd. De laatste kreeg vervolgens zelf de opdracht het werk te voltooien, maar volgens de overlevering maakte hij er expres, om Sangallo te kleineren, een beetje een puinhoop van.

Aan de zijkanten van de Porta Santo Spirito staan vier Dorische zuilen. De nissen tussen de zuilen waren er waarschijnlijk gecreëerd om er standbeelden van heiligen in te plaatsen.

Meer bezienswaardigheden Wijk Borgo

Porta Santo Spirito, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.