Porta Pretoria Albano Laziale

De Porta Pretoria is een ruïne van een antieke Romeinse stadspoort in Albano Laziale. Ze staat in het centrum van de stad, schuin tegenover de ingang van het huidige gemeentehuis van de stad, Palazzo Savelli.

Porta Pretoria Albano Laziale

Nuttige informatie

Het monument staat in de openlucht en kan op elk moment van de dag gratis bezichtigd worden. Het adres is Via Alcide De Gasperi, Albano Laziale, Italië.

Geschiedenis

Porta Pretoria Albano Laziale
Porta Pretoria

De Porta Pretoria is op een vierkante fundering gebouwd. Hierop staan van de steensoort peperino gemaakte parallellepipeda met een hoogte van 14 en een breedte van 36 meter.

De poort bestaat uit drie bogen die aan de zijden bedekt zijn door twee voorgedeelten die bestaan uit vierkante torens. Hij is in twee verdiepingen verdeeld.

De fronton bevindt zich aan de zijde van de, lager liggende, Via Appia en werd versierd met architektonische elementen en standbeelden die van marmer gemaakt waren. Van deze laatste zijn nu enkel wat fragmenten overgebleven.

De hoofdingang aan de linkerkant wordt ook gevormd door drie bogen en een zijdeur. De centrale van de drie bogen is goed bewaard gebleven en is groter dan de andere twee. Deze zijpoorten zijn beide gedurende de middeleeuwen dichtgemetseld.

Porta Pretoria – Via Alcide de Gasperi, Albano Laziale

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.