Porta Portese Markt Rome

De zondagochtendmarkt Porta Portese is de grootste vlooienmarkt van Rome en Italië, en waarschijnlijk ook de kleurrijkste. De markt is genoemd naar de stadspoort aan het begin ervan.

Porta Portese Markt Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De markt wordt elke zondag gehouden in de wijk Trastevere, in het gebied rond de Via Portuense en de Via Ippolito Nievo. De markt begint officieel om 5 uur ’s ochtends en duurt tot 2 uur in de middag, maar wanneer het regent gaat men vaak vroeger dicht. Hetzelfde gebeurt in hartje zomer, wanneer de Romeinen zelf de stad uit zijn en de stad voornamelijk bevolkt wordt door toeristen.

Porta Portese Markt Rome
Porta Portese markt

Geschiedenis en beschrijving

Er zijn meer dan 2000 marktkramen op Porta Portese en eigenlijk is alles er te koop, van het kleinste vingerhoedje tot grote (min of meer) antieke meubelen.

Tussen de officiële handelaars met door de stad Rome verstrekte vergunningen staan de “vu-comprà”. Dit waren vroeger vooral Afrikanen, die illegaal CD’s en DVD’s verkochten, maar tegenwoordit is de markt uitgebreid en overgenomen door vooral Chinezen en Bangladeshi, die allerlei snuisterijen verkopen, maar ook namaak handtassen en zonnebrillen die niet van echte te onderscheiden zijn. Het is overigens verboden om namaak-artikelen met valse merknamen te kopen, en U kunt hier fikse boetes voor krijgen.

Tegelijktijdig proberen de beroepszakkenrollers er de fototoestellen en mobiele telefoons van de hand te doen die ze gedurende de week in de het centrum van Rome gestolen hebben. En natuurlijk zijn weer andere zakkenrollers in de drukke stegen tussen de kraampjes door bezig hun slag te slaan, dus pas goed op.

Enige Raadgevingen

1. Ga zo vroeg mogelijk, om de grote massa te ontwijken.

2. Ding af. Je wordt meteen als toerist herkend en dat betekent vaak dat ook de prijs meteen omhoog gaat. Je kunt op Porta Portese vaak iets voor de helft van de originele vraagprijs kopen.

3. Probeer vantevoren te bedenken wat het te kopen object voor jou waard is. De echte waarde weet je toch niet als je geen expert bent, dus ga gewoon van jezelf uit.

4. Spreek Engels. Als je vriendelijk en respectvol je halve mondje Italiaans probeert te spreken zet je jezelf in het nadeel en heb je meer kans vriendelijk en respectvol afgezet te worden.

5. Let heel goed op zakkenrollers, vooral wanneer je na 10 uur door de Porta Portese markt loopt. Zoals de meest straten in Rome zijn ook de straten waar de vlooienmarkt gehouden wordt erg smal en mensen schuifelen er schouder aan schouder doorheen: een paradijs voor dieven.

6. Dit sluit aan op punt 5: Stop je portemonnee niet in je kontzak, houd je rugzak vòòr je en laat je waardevolle spullen achter in je hotel, hostel of bed and breakfast.

7. Voordehandliggend, maar toch: niets maar dan ook niets dat op Porta Portese aangeboden wordt komt uit de antieke Romeinse tijd.

8. Als je een namaak Louis Voutton-tas of Rayban koopt kun je zelf ook een boete krijgen. Dit komt zeer zelden voor, maar wanneer het gebeurt, speel de domme, en vooral nederige, toerist.

Porta Portese Markt, Rome


View Larger Map

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.