Porta Nomentana Rome

De Porta Nomentana, of wat er nog van over is, is te vinden langs de Viale del Policlinico in Rome. De poort zelf is ondertussen dichtgemetseld en slechts één van de twee torens is nog te zien.

Porta Nomentana Rome

Porta Nomentana Rome
Porta Nomentana

Hoewel de Porta Nomentana tegenwoordig deel uitmaakt van de muur rond de Britse ambassade, was het vroeger een poort in de Aureliaanse Muur. De Porta Nomentana werd gesloten toen Michelangelo de opdracht kreeg om de Porta Pia te bouwen.

De Porta Nomentana, is in de 3e eeuw in opdracht van Keizer Adrianus gebouwd. Hij bestond uit slechts één enkele boog, geflankeerd door twee half-ronde torens.

De toren rechts van de boog (gezien van buiten de stadsmuur) staat nog overeind.

Vroeger stond er links nog een toren met de tombe van Quintus Aterius, een redenaar aan het hof van Tiberius. Het marmer van die graftombe werd later gebruikt om de poort zelf te bedekken. De toren zelf is in 1827 afgebroken.

In 1564 liet paus Pius IV een extra poort aan de Porta Nomentana toevoegen. Wel liet hij gelijktijdig de Porta Pia tot toegangspoort tot de Via Nomentana verbouwen. De nog zichtbare stenen boog met het pauselijke wapenschild stamt uit die periode.

Porta Nomentana – Viale del Policlinico, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.