Porta Metronia Rome

De Porta Metronia is een oude stadspoort langs de Aureliaanse Muren in Rome. De poort staat dichtbij de Via dell’Amba Aradam, die leidt naar de Sint-Jan van Lateranen Basiliek.

Porta Metronia Rome

Geschiedenis

Porta Metronia

De Porta Matronia is waarschijnlijk vernoemd naar een zekere Metrobius, die vroeger verschillende eigendommen in het gebied bezat. Een andere naam is Porta Gabiusa. Dit komt omdat de weg die vroeger naar de oude Volsciaanse stad Gabii leidde hier vroeger begon. Deze weg komt min of meer overeen met de huidige Via Gallia.

Aanvankelijk was de Porta Metronia niet meer dan een zogenaamde posterula, een kleine geheime uitgang uit de stad. Dit is duidelijk omdat hij zich aan de voet van een kleine toren binnen de muur bevindt. Een echte stadspoort zou aan beide zijden door verdedigingstorens geflankeerd zijn geweest.

In de 12e eeuw werd de Porta Metronia afgesloten. De poort werd vanaf toen gebruikt voor een doorgang van een marrana, zoals de Romeinen sloten noemden die door de stad liepen. Deze sloot begon in de buurt van Grottaferrata en werd in opdracht van paus Callisto II naar Rome geleid. Voor de doorgang werd een rooster geplaatst, zodat smokkelaars de stad niet konden binnenkomen.

Eenmaal binnen de voerde de sloot via de San Sisto Vecchio kerk en het Circus Maximus naar de Tiber. Hier, in het gebied dat Cloaca Maxima heet, voedde het 14 watermolens.

De sloot creëerde een moerassig gebied buiten de poort, dat “il Pantano” werd genoemd. Vaak was het stilstaande water de oorzaak van epidemieën. Dit moerassige gebied werd in het begin van de 20e eeuw volledig gedempt. De Marrana zelf werd omgeleid om te eindigen in de rivier Almone.

Beschrijving

Inscripties Porta Metronia Rome
De naar de verbouwingen verwijzende gedenkplaten.

De poort zelf is dichtgemetseld, maar de contouren zijn nog steeds zichtbaar. Het is veel lager dan het huidige straatniveau.

Aan beide zijden van de Porta Metronia zijn twee bogen. Deze stammen aan de ene kant uit de fascistische periode en aan de andere kant uit de periode na de oorlog. Ze zijn gemaakt om de doorstroming van het verkeer te vergemakkelijken.

De twee plaquettes aan de binnenkant verwijzen naar restauratiewerken in 1157 en in 1579.

De restauratie van 1157 werd uitgevoerd door het Volk en de Senaat van Rome. De inscriptie vermeldt de namen van de raadsheren die het werk in opdracht hadden gekregen. De stad vertoonde in die tijd een sterke onafhankelijkheid van de kerk en daarom wordt de paus niet in de inscriptie genoemd.

In de 16e eeuw waren, zoals de inscriptie laat zien, de tijden veranderd. Paus Gregorius XIII zorgde ervoor dat iedereen wist dat hij degene was die de poort uit eigen zak had laten repareren, 421 jaar na de laatste restauratie.

Porta Metronia, Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *