Porta Magica Rome

De Porta Magica is een monumentale poort in het huidige Piazza Vittorio Emanuele II in Rome. Ze wordt ook wel de Porta Alchemica genoemd en staat sinds 1890 aan de achterkant van de ruïne van de Trofei di Mario.

Porta Magica Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Porta Magica Rome
Porta Magica

Het adres van de Porta Magica is Piazza Vittorio Emanuele II, snc – 00185 Rome. Het kan enkel van buitenaf gezien worden. Er is dus ook geen toegangsprijs. (Op het moment is het park vanwege werkzaamheden gesloten.)

Geschiedenis en beschrijving

Het monument is tussen 1655 en 1680 gebouwd door de Markies van Pietraforte, Massimiliano II Palombara. De residentie van deze markies bevond zich min of meer op de plek waar nu Piazza Vittorio is.

Aan het einde van de 19e eeuw, na de éénwording van Italië en het uitroepen van Rome tot de hoofdstad van het nieuwe land, nam de bevolking snel toe, en moest er dus ook voor nieuwe behuizing gezorgd worden. Eén van de wijken waar dit gebeurde was Esquilino, wat helaas ten koste ging van o.a. de Villa Palombara.

Van de vijf toegangspoorten tot de Villa is enkel de Porta Magica nog overgebleven, hoewel deze ook verplaatst is en nu achter de ruïnes van het nymphaeum staat.

De poort is nu dichtgemetseld. Op de witte deurstijl zijn symbolen uit de alchemie te zien. Ernaast staan twee standbeelden, die echter niet uit de Villa Palombara afkomstig zijn, maar van de Quirinaalheuvel komen en hier geplaatst zijn tijdens de opening van het Piazza Vittorio Emanuele II in 1888. De standbeelden verbeelden de (Egyptische) God Bes en zijn afkomstig van de niet meer bestaande Tempel van Serapis.

Volgens de legende sliep de alchemist Giustiniani Bono hier een nacht, op zoek naar een mysterieus kruid dat goud kon produceren. De volgende dag verdween hij door de Porta Magica om nooit meer gezien te worden. Behalve wat goudschilfers, liet hij een document achter dat vol stond met symbolen uit de alchemie en het geheim van de Steen der Wijzen zou bevatten. De markies liet deze symbolen vervolgens op de vijf deuren en de architraven van zijn villa graveren, in de hoop dat iemand ze ooit zou kunnen ontcijferen.

De inscriptie op de marmeren schijf boven de poort is Christelijk van aard, en betekent: “Drie zijn de wonderen: Goe den Man, Moeder en Maagde, Drievoudige en Enkel”. De Davidsster binnen de schijf is een symbool uit de alchemie dat naar het kosmische evenwicht verwijst.

Porta Magica, Piazza Vittorio Emanuele II – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.