Porta Latina Rome

Porta Latina Rome

De Porta Latina in Rome staat vlakbij de Terme di Caracalla en de Porta di San Sebastiano. Deze stadspoort is genoemd naar de straat met dezelfde naam en is een van de best bewaarde Romeinse poorten in de Aureliaanse Muren.

Porta Latina Rome

Geschiedenis

Porta Latina Rome (buitenkant)
De Porta Latina van buiten de stadsmuren.

De Porta Latina is vernoemd naar de Via Latina, die vanuit Rome naar het huidige Capua leidde. In die tijd heette Capua, waar zich het op één na grootste amfitheater ter wereld bevindt, nog Casilinum.

Toendertijd werd dit gebied ingenomen door een dertigtal dorpen die deel uitmaakten van de Latijnse Liga. Dit was een confederatie, opgericht om een bescherming te creëren tegen gemeenschappelijke vijanden. Aanvankelijk waren dit de Etrusken, maar later kwamen er ook de Romeinen bij. Nog later trad Rome zelf toe tot de Latijnse Liga. De stad eiste een steeds dominantere rol 0p en onderwierp uiteindelijk de andere dorpen. In 338 voor Christus werd de organisatie opgeheven.

In het Republikeinse tijdperk (509-27 VC) begon de Via Latina, samen met de Via Appia Antica, bij de Porta Capena. De twee wegen scheidden zich in de buurt van wat nu de Piazzale di Numa Pompilio is. Het eerste deel van de straat heet nu Via di Porta Latina. Na de poort wordt het de Via Latina. Van de Porta Capuana is niets overgebleven.

Aanvankelijk was de opening 6,55 meter hoog en 4,20 meter breed. Tussen 401 en 403 liet keizer Honorius dit terugbrengen tot 5,65 bij 3,73 meter. De omtrek van de oorspronkelijke fornix is nog steeds zichtbaar. De verkleining van de muur maakte deel uit van een volledige herstructurering van de muren om de verdediging van de stad te vergemakkelijken. Honorius liet ook de rechtse toren heropbouwen en de  marmeren gevel verbouwen.

In de middeleeuwen moest men de rechtertoren opnieuw restaureren.

Zowel in 1576 als in 1656 werd de poort gesloten tijdens een pestepidemie.

Na de aanleg van de Via Appia Nuova verloor de poort aan belang.

Tot het begin van de 20e eeuw was de poort alleen nog maar open toen er speciale gebeurtenissen plaatsvonden in de San Giovanni a Porta Latina Kerk. Zelfs toen de Italiaanse troepen hier in 1870 de stad probeerden binnen te komen, moesten ze de poging opgeven. Hun wapenbroeders bij de Porta Pia hadden echter meer geluk en daarom bestaat Italië nu.

Beschrijving

Porta Latina Rome (binnen de stadsmuren)
Porta Latina en de San Giovanni Oleo Kerk

De twee raamloze halfronde torens aan beide zijden hebben gaten die door boogschutters gebruikt werden. De vijf openingen in het bovenste deel zijn toegevoegd tijdens het bewind van Honorius.

Op de sluitsteen van de buitenste boog staat het Constantijnse Chi Ro monogram. De Griekse letters die dit monogram vormen staan voor Christus. Links en rechts van het monogram zijn de eerste en de laatste letter van het Griekse alfabet (alfa en omega) te zien, die het begin en het einde symboliseren.

Het Griekse kruis aan de binnenkant van de boog is ook een christelijk symbool.

De ingang kon worden afgesloten met een scharnierend hek aan de binnenzijde en met een valhek aan de buitenzijde.

Achter de westelijke deur bevindt zich een klein deurtje, dat toegang geeft tot een loopbrug en een kamer met 17e eeuwse muren. Volgens de legende verborg de god Saturnus zich in deze kamer voor zijn zoon Jupiter nadat deze hem had onttroond.

Porta Latina, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.