Ponte Sisto Rome

Ponte Sisto Rome

De Ponte Sisto is één van de bekendste bruggen van Rome, wat vooral komt doordat je hem kunt zien vanaf de Ponte Garibaldi, die vanaf het historische centrum van Rome naar de Viale Trastevere voert. De brug is vooral ’s avonds erg druk aangezien ze indirect het Campo de’ Fiori (een plein dat ’s nachts vanwege de pubs en eethuizen erg populair is) verbindt met Trastevere, nog steeds de belangrijkste en gezelligste uitgaanswijk van Rome.

Ponte Sisto Rome

Adres en openingstijden

De Ponte Sisto zelf zorgt voor een verbinding tussen de Via Pettinari (rione Regola) en het Piazza Trilussa in Trastevere. De brug is altijd open.

Geschiedenis Ponte Sisto Rome

Ponte Sisto Rome
De Ponte Sisto Brug met de koepel van het Vaticaan op de achtergrond.

De huidige Ponte Sisto is gebouwd tussen 1473 en 1479. Eerder bevond zich op dezelfde plek ook al een brug, de Pons Aurelius, maar deze was in 772 verwoest. Paus Sixtus IV was degene die de opdracht gaf om de brug te laten bouwen, en ze is dan ook naar hem genoemd.

Tijdens de Renaissance leefden veel artiesten in Trastevere. Het was dankzij de bouw van de Ponte Sisto dat deze kunstenaars een direct contact hadden met het eigenlijke centrum van de stad. Ook onder rijke Romeinen werd het deel van Trastevere dat dichtbij de brug lag populair. Het is dan ook hier dat de landhuizen als de Villa Farnesina gebouwd zijn. Anderen trokken nog iets verder, de heuvel Janiculum op. Hiervan getuigen onder andere de Villa Doria-Pamphilj, het Palazzo Lante, de Villa Sciarra en het Bosco Parrasio.

De oorspronkelijke inwoners van Trastevere maakten de omgekeerde reis overigens niet. Zij beschouwden zich als onafhankelijke Romeinen en moesten niets hebben van die lui aan de overkant. Vrijwel de enige redenen om de rivier over te steken waren de bijna rituele gevechten met de bewoners van de wijken Regola, Ponte en, vooral, Monti.

Ponte Sisto Rome (oculus))
Oculus

Het meest opvallende kenmerk van de Ponte Sisto is het centrale oog (oculus).

De Ponte Sisto Fontein die ter versiering op het kruispunt van de Via dei Pettinari en de Via Giulia stond en deel uitmaakte van het Acqua Paola Aquaduct werd na de éénwording van Italië naar het Piazza Trilussa verplaatst. Het water van dit aquaduct stroomt nog steeds door 8 buizen binnen de Ponte Sisto.

Ponte Sisto, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.