Pompeï en Santorini Tentoonstelling Rome (Scuderie del Quirinale, tot 6 januari 2020.

In de Scuderie del Quirinale in Rome kan men een aan in de oudheid door vulkaanuitbarstingen getroffen steden Pompeï en Santorini gewijde tentoonstelling bezichtigen. De expositie heeft als titel “De Eeuwigheid in één Dag” en zal tot 6 januari 2020 duren. De bij opgravingen gevonden kunstwerken worden afgewisseld met moderne schilderijen.

Pompeï en Santorini Tentoonstelling Rome

Adres, openingtijden en toegangsprijs

Adres Scuderie del Quirinale: Via XXIV Maggio, 16 – Rome. Tel. reserveringen: +39 02 92897722. Openingstijden: Van 10.00 tot 20.00 uur (vrijdag en zaterdag tot 22.30 uur). Toegangsprijs: 15 Euro (korting 13 Euro; kinderen jonger dan 6 gratis.

Pompeï en Santorini: De Eeuwigheid in één dag

Pompei en Santorini Tentoonstelling Rome
Venus op de Quadriga

De tentoonstelling bestaat uit archeologische vondsten uit twee oude steden die beide door vulkaanrampen getroffen zijn. Dit gebeurde in Santorini in 1613 v. Chr. en on Pompeï in 79 n. Chr.

De expositie bestaat uit ongeveer 300 voorwerpen. De oudste hiervan stammen uit de late bronstijd en zijn uit Akrotiti op het Griekse eiland Santorini afkomstig. Er is aandacht voor zowel de artistieke productie als het dagelijkse leven en de politieke en sociale structuur in de twee steden.

Tussen de vondsten uit de oudheid staan moderne kunstwerken, die voor een interessant contrast zorgen.

Hoogtepunten

Antiek

Meteen bij de ingang ligt een groot gipsen afgietsel van een paard, dat ten noorden van het antieke Pompeï gevonden is. Dit wordt gevolgd door een aantal vondsten uit Santorini en Pompeï. Hieronder bevinden zich onder andere een muurschildering met drie vrouwenfiguren uit de late bronstijd en bronzen potten met randen die nog bedekt zijn vulkaangesteente.

Hierna volgen enkele zalen met kunstwerken uit Pompeï. Deze ruimtes willen inzicht geven in het dagelijkse leven in de toenmalige stad. Hoogtepunt is een muurschildering van Venus op een door olifanten voortgetrokken quadriga. Onder een andere fresco, die saters, stillevens en mythologische taferelen verbeeldt, is graffitti van kinderen te zien.

De laatste kamer in deze sectie toont wandversieringen uit de grote eetkamer van het Huis van de Gouden Armband. Dit stamt uit de eerste eeuw v. Chr. De prachtig bewaard gebleven muurschilderingen tonen weelderige tuintaferelen met bomen, vogels en planten. Door een raam in één van deze muurschilderingen ziet men een schilderij van Andy Warhol uit 1985, dat een uitbarsting van de Vesuvius verbeeldt.

De zalen op de bovenste verdieping zijn gewijd aan artefacten uit Akrotiri. Dit deel van de tentoonstelling bestaat vooral uit urnen en vazen voor allerhande gebruik. Er zijn ook enige muurschilderingen te zien, van ondere andere een “Naakte Jongen” en ” Jonge Vissers”. Het is voor het eerst dat deze voorwerpen buiten Griekenland te zien zijn.

Antiek en Modern

Het laatste deel van de expositie verbindt de vulkaanuitbarstingen van Akrotiri en Pompeï met moderne kunstwerken. Deze laatsten hebben alle op één of andere manier de vergankelijkheid als thema. Afgietsels van vulkaanslachtoffers staan hier naast werken van hedendaagse kunstenaars als Damien Hirst en Alan McCollum. Van de eerste is het werk “United Black Monochrome” uit 1997 te zien, een geheel met dode vliegen bedekt doek. Andere vertegenwoordigde kunstenaars zijn onder andere Renato Guttuso en William Turner.

Modern

De tentoonstelling eindigt met naar Pompeï verwijzende moderne werken. Voorbeelden zijn “Vesuvius Circle” van Richard Long en “In gedachten verzonken meisje bij de opgravingen van Pompeï” van Filippo Palizzi.

Scuderie del Quirinale – Via XXIV Maggio 16, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.