Piazzale Garibaldi Rome

Piazzale Garibaldi ligt op de Gianicolo heuvel en biedt één van de mooiste panorama’s die de stad Rome te bieden heeft. Vanaf de heuvel kijkt men direkt neer op de wijk Trastevere en het historische centrum van de stad.

Piazzale Garibaldi Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Wanneer U aan de westelijke kant van Trastevere omhoog blijft lopen komt U altijd wel bij de Gianicolo terecht. Een andere mooie wandelroute is om vanaf de Sint-Pietersbasiliek de Viale delle Mura Aureliane te volgen. U kunt ook met een klein electrisch busje (115) de Gianicolo op, maar dan verliest U wel een aantal vergezichten. Het plein is altijd open, maar is het mooist tegen zonsondergang. Bus: 115, 870 (halte: Piazzale Garibaldi).

Geschiedenis Piazzale Garibaldi Rome

Piazzale Garibaldi op de Janiculum Rome

De heuvel en dus het plein waren niet omsloten door de eerste stadsmuren. Wel lagen ze vanaf de 17e eeuw binnen de Mura Gianicolense.

In 1849 was de heuvel het terrein het toneel van gevechten tegen de Franse bezetter. Na de Italiaanse Risorgimento kwamen de heuvel en met name het Piazzale Garibaldi zelf vol te staan met monumenten die aan deze belangrijke periode in de Italiaanse geschiedenis herinneren.

Het enorme standbeeld dat midden op het plein verbeeldt Garibaldi zelf en is in 1895 door Emilio Gallori vervaardigd.

Aan de rand van het plein staat sinds 1932 een kleiner monument, dat gewijd is aan Anita Garibaldi en vervaardigd door Mario Rutelli. Het werk doet tevens dienst als tombe.

Het mooiste uitzicht heeft U vanaf de rand van het plein. Mocht U er rond het middaguur zijn, dan moet U even naar beneden kijken. Om precies 12.00 uur wordt er elke dag vanaf een klein plateautje onder de rand een kanon afgeschoten.

Na het vallen van de avond wordt U beloond met een van de mooiste vergezichten van Rome, maar U deelt het uitzicht dan wel met tientallen romantische koppeltjes die voor een nogal rumoerige soundtrack kunnen zorgen.

Wanneer U op de terugweg de Passeggiata del Gianicolo volgt, komt U o.a. langs de enorme 17e eeuwse Fontanone en de schitterende San Pietro in Montorio Kerk.

Piazzale Garibaldi, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.