Piazza Trilussa Rome

Het Piazza Trilussa is een historisch plein in het Trastevere district in Rome. het ligt dichtbij de oever van de Tiber aan de overzijde van de Ponte Sisto brug. Hoogtepunt is de grote pronkfontein die tegen het einde van de 19e eeuw naar het plein verplaatst is.

Piazza Trilussa Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Piazza Trilussa Rome
De Ponte Sisto Fontein is de grootste trekpleister op het Piazza Trilussa.

Het plein is op elk moment van de dag gratis toegankelijk.

Geschiedenis Piazza Trilussa Rome

De belangrijkste bezienswaardigheid op het Piazza Trilussa is de schitterende monumentale Ponte Sisto Fontein die de architecten Giovanni Fontana en Van Santen (oftewel Vasanzio) in opdracht van Paus Paulus V Borghese ontworpen hebben.

Deze fontein krijgt haar water via het Aqua Paola Aquaduct ( de nieuwe naam van de oude Aqua Traiana werd nadat de paus deze in het begin van de 17e eeuw had laten restaureren). Dit was noodzakelijk om niet alleen de wijk Trastevere, maar ook de distrikten Regola, Ponte en Borgo van water te voorzien.

Oorspronkelijk stond de fontein nog aan de andere kant van de rivier, aan het einde van de Via Giulia, achter het Ospizio dei Mendicanti dat Paus Sixtus V had laten bouwen.

De fontein is gemaakt van travertijns marmer . De boog stamt uit 1613 en wordt geflankeerd door twee zuilen die met draken (het symbool van de familie Borghese) versierd zijn.

Ernaast staat een herdenkingsmonument voor de Romeinse dichter Carlo Alberto Silustri (1871-1950), die bekend stond onder de naam Trilussa, en enkel in het Romeinse dialekt schreef.

Het monument is vervaardigd door Lorenzo Ferri en staat er pas sinds 1954. In het gedicht “In de Schaduw”, dat op het momument geciteerd wordt, begint Trilussa met het beledigen van een aantal dieren en vissen alvorens te eindigen met de woorden: “Deze dieren begrijpen me waarschijnlijk niet, maar op deze manier heb ik in ieder geval de voldoening dingen te kunnen zeggen zoals ik wil zonder het risico te lopen in de gevangenis te belanden”.

Piazza Trilussa, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.