Piazza Santa Croce in Gerusalemme Rome

Het Piazza di Santa Croce in Gerusalemme in de wijk Esquilino in Rome is genoemd naar de prachtige kerk die zich er bevindt. Er zijn ook enige ruïnes te zien van het Anfiteatro Castrense, plus een fontein en drie kleine musea.

Piazza Santa Croce in Gerusalemme Rome

Geschiedenis en beschrijving

Piazza Santa Croce in Gerusalemme Rome
Piazza Santa Croce in Gerusalemme

Voordat het plein de officiële naam kreeg, werd het Monte Cipollara genoemd, aangezien er uien gecultiveerd werden.

Fontein Piazza Santa Croce in Gerusalemme Rome
Piazza Santa Croce in Gerusalemme Fontein

Behalve de Basiliek van Santa Croce in Gerusalemme bevindt zich nog een kerkje bij het plein, de Santa Maria del Buon Aiuto.

Op het plein staat een in 1927 door A. Marini geconstrueerde fontein, die helaas meestal niet actief is, ondanks de nabijheid van het Acquedotto Felice en de beroemde basiliek.

Op de hoek van het plein met de Via di Santa Croce in Gerusalemme bevinden zich ruïnes van wat ooit het Anfiteatro Castrense was.

De ingangen van drie kleine museumpjes (het Museum van Muziekinstrumenten, het Infanteriemuseum en het Historische Museum van de Grenadiers van Sardinië) bevinden zich ook aan het plein.

Piazza Santa Croce in Gerusalemme Rome - Tuinpoort
De ingang tot de kloostertuin.

De poort aan de rechterkant van het plein voert naar de tuin van het complex. Helaas is deze niet voor toeristen toegankelijk. Dit hek is het werk van de Griekse moderne kunstenaar Jannis Kounellis en is er in 2007 geplaatst. De tuin zelf was drie jaar eerder, door Paolo Pejrone, opnieuw ingericht.

Drie grote straten kwamen vroeger op het plein uit, waarvan er één langs de muren van het aquaduct liep. De tweede straat voerde naar de Porta Maggiore en de derde naar de Basiliek van San Giovanni in Laterano (de huidige Via Carlo Felice).

Piazza di Santa Croce in Gerusalemme, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.