Piazza Pasquino Rome

De bekendste bezienswaardigheid op het Piazza Pasquino in Rome is het eerste zogenoemde “sprekende standbeeld” van de stad. Het is dit beeld dat het plein haar naam gegeven heeft.

Piazza Pasquino Rome

Geschiedenis

Voordat het Piazza di Pasquino de huidige naam kreeg, heette het Piazza di Parione. Aangezien het een populaire ontmoetingsplaats voor schrijvers en boekverkopers was, stond het in de volksmond ook bekend als Piazza dei Librai.

Bezienswaardigheden

Pasquino, sprekend standbeeld

Piazza Pasquino RomeNadat Kardinaal Oliviero Carafa tegen het einde van de 15e eeuw het gebouw gekocht had waar nu het Palazzo Braschi staat, liet hij ook meteen het plein plaveien. Bij de werkzaamheden werd een standbeeld gevonden, dat tegen het paleis geplaatst werd. Het kreeg de naam Pasquino en werd het eerste sprekende standbeeld van Rome.

Natività di Gesù Kerk

Natività di Gesù Kerk RomeDe Natività di Gesù Kerk staat recht tegenover het sprekende standbeeld. De orde die de kerk beheerde gaf geestelijke bijstand aan terdoodveroordeelden. Tegenwoordig is deze in de 17e eeuw gebouwde kerk de nationale kerk van de Congolese gemeenschap in Rome.

Gedenkplaten

De gebouwen op zowel huisnummer 69 als 71 zijn van gedenkplaten voorzien. Het gebouw op nummer 71 was in 1540 door een brand verwoest. De steenrijke eigenaar, Antonio Alessandri, liet het precies zoals het was opnieuw opbouwen. Wat natuurlijk ook op de voorgevel vermeld moest worden. De belendende, nogal smalle, woning ernaast heeft als geruststellende inscriptie “Breed genoeg om vertrouwen in te boezemen”.

Piazza Pasquino, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.