Piazza del Parlamento Rome

Het Piazza del Parlamento bevindt zich in het centrum van Rome, ongeveer halverwege de grootste winkelstraat van de stad, de Via del Corso. Het plein wordt gedomineerd door het Palazzo di Montecitorio, zetel van het Italiaanse parlement.

Piazza del Parlamento Rome

Practische Informatie

Distrikt: Colonna. Openbaar Vervoer: Bus: 116, 116T. Routebeschrijving: Neem de metro naar de halte Barberini (lijn A) en dan bus 116.

Geschiedenis

Waar nu één groot plein is in de vorm van het Piazza del Parlamento, waren er ooit twee – het gedeelte voor het parlement, dat naar Gabriele D’Annunzio genoemd was, en het Largo dell’Impresa. (De Impresa, het “Bedrijf”, was de Impresa del Lotto die in het nu niet meer bestaande Palazzo Conti gehuisvestigd was.)

Bezienswaardigheden

Aan het begin van de 20ste eeuw kreeg de architekt Ernesto Basile de opdracht het Palazzo di Montecitorio te vergroten en er een aula voor de zitting van het parlement aan toe te voegen. Hij bouwde een heel nieuw gebouw achter het oorspronkelijke palazzo, dus aan de kant van het Piazza del Parlamento. De twee marmeren standbeelden zijn gemaakt door Domenico Trentacoste.

Palazzo del Banco di Santo Spirito

Het gebouw op de hoek van de Via di Campo Marzio en het Piazza del Parlamento is in 1749 gebouwd voor de Augustijnen van de Santa Maria del Popolo. Om de constructie te kunnen verwezenlijken moesten enige oudere gebouwen gesloopt worden en tussen de oude funderingen werd de door Keizer Augustus naar Rome gebrachte obelisk van Psammetico II gevonden, die als zonnewijzer gebruikt werd en nu op het Piazza di Montecitorio staat. Een nogal hoogdravende plaque boven de voordeur van het gebouw verwijst naar deze vondst.

In 1870 werd het door de Italiaanse Staat in beslag genomen en verkocht. Een latere verbouwing heeft de struktuur niet wezenlijk veranderd. Het heeft twee façades, op de Via di Campo Marzio en op het plein zelf.

Piazza del Parlamento – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.