Piazza Navona Rome

Piazza Navona is een rechthoekig plein in de wijk Parione in het historische centrum van Rome. Voordat het plein haar huidige gedaante aannam, was het een renbaan en heette Stadion van Domitianus. Het is samen met het Piazza del Campidoglio het mooiste plein van de stad. Tot voor enkele jaren was de kerstmarkt op het plein de leukste van de stad.

Weetjes Piazza Navona Rome

Sant'Agenese in Agone Kerk, Piazza Navona Rome
De Sant’Agnese in Agone Kerk is een van de bezienswaardigheden aan het Piazza Navona.

Rond het plein staan een aantal prachtige gebouwen, maar de grootste trekpleister wordt gevormd door de drie fonteinen die zich er bevinden. De Fontein van de Vier Rivieren behoort tot de beroemdste ter wereld.

Het is op het Piazza Navona dat de “schrijver” Dan Brown de hoofdpersoon van zijn “Bernini Mysterie” bijna laat verdrinken in één van de fonteinen. Als je weet hoe veel mensen er op welk moment van de dag ook op Piazza Navona rondhangen is het grootste mysterie dat er niemand tussenbeide is gekomen.

Geschiedenis Piazza Navona Rome

Keizer Nero had een amfitheater laten bouwen dat door Domitianus getransformeerd werd tot het “Circus Agonis”, met plaats voor 30,000 toeschouwers. Tegen het einde van het Keizerrijk begon dit stadion echter al in verval te geraken.

In de Middeleeuwen, ondanks de vervallen staat en de krottenwijk die op het plein ontstaan was, vonden er nog steeds rennen en schouwspelen plaats.

Nog steeds gedurende de Middeleeuwen werden de eerste gebouwen geconstrueerd die aan rijke Romeinse families toebehoorden. Deze vormden de Platea Agona, welke later Piazza Navona werd. Het plein behield de langgerekte vorm van het Stadio di Domiziano.

In de 2e helft van de 15e eeuw liet Sixtus IV de grond effenen en met bakstenen bedekken.

In de 16e eeuw liet Gregorius XIII Boncompagni twee fonteinen bouwen: De “Tritone” fontein in het zuiden werd, nadat Gian Lorenzo Bernini hem veranderd had, omgedoopt tot de Fontein van de Moor.

Fontein van de Vi9er Rivieren, Piazza Navona Rome
De Fontein van de Vier Rivieren staat midden op het Piazza Navona.

In het midden van de 17e eeuw liet de familie Pamphili (de familie waartoe ook Paus Innocenzo X behoorde) een groot paleis bouwen, naar een project van Maderno. Twee andere gebouwen werden voor dit doel met de grond gelijkgemaakt.

Borromini werd opgedragen de Collegio Innocenziano en de Sant’Agnese in Agone kerk (zie foto rechtsboven) te bouwen. De kerk werd uiteindelijk door Bernini voltooid.

Bernini was ook verantwoordelijk voor het hoogtepunt van Piazza Navona, de beroemde “Vierstromenfontein” (zie boven), die midden op het plein staat. Elk figuur op de fontein symbolizeert een van de rivieren die in die tijd als belangrijkst gezien werden. Het paard is overigens het enige beeld dat door Bernini zelf gebeeldhouwd is.

De derde fontein is de Fontein van Neptunus.

Gedurende de eeuwen die volgden bleef Piazza Navona een plek waar schouwspelen, toernooien, en markten plaatsvonden. In Augustus liet men jarenlang elk weekend het plein vol lopen met water, zodat het een enorm bassin werd.

Piazza Navano Nu

Tegenwoordig wordt het plein omkransd door cafés en eethuizen en staat het vol straatmuzikanten en verkopers van allerhande snuisterijen. De gezellige sfeer, die het een aantal jaren geleden nog had, is helaas een beetje verdwenen. Dit is vooral te wijten aan meningsverschillen tussen de gemeente en de uitbaters van de verschillende marktstalletjes op het plein. Het ging zelfs zo ver dat de meeste handelaren hun kraampjes afgelopen kerst (2019) gesloten hielden, terwijl Piazza Navona gedurende de feestdagen eigenlijk het centrale punt van Rome is.

Piazza Navona – Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.