Piazza Navona Rome

Share the joy
  •  
  •  

Piazza Navona is een rechthoekig plein in de wijk Parione in het historische centrum van Rome. Voordat het plein haar huidige gedaante aannam, was het een renbaan en heette Stadion van Domitianus. Het is samen met het Piazza del Campidoglio het mooiste plein van de stad.

Weetjes Piazza Navona Rome

Sant'Agenese in Agone Kerk, Piazza Navona Rome
De Sant’Agnese in Agone Kerk is een van de bezienswaardigheden aan het Piazza Navona.

Rond het plein staan een aantal prachtige gebouwen, maar de grootste trekpleister wordt gevormd door de drie fonteinen die zich er bevinden. De Fontein van de Vier Rivieren behoort tot de beroemdste ter wereld.

In de maand voor Kerstmis vindt elk jaar een grote kerstmarkt plaats op het Piazza Navona. Gedurende de rest van het jaar wordt het vooral in beslag genomen door allerhande straatartiesten.

Het is op het Piazza Navona dat de “schrijver” Dan Brown de hoofdpersoon van zijn “Bernini Mysterie” bijna laat verdrinken in één van de fonteinen. Als je weet hoe veel mensen er op welk moment van de dag ook op Piazza Navona rondhangen is het grootste mysterie dat er niemand tussenbeide is gekomen.

Geschiedenis Piazza Navona Rome

Keizer Nero had een amphitheater laten bouwen dat door Domitianus getransformeerd werd tot het “Circus Agonis”, met plaats voor 30,000 toeschouwers. Tegen het einde van het Keizerrijk begon dit stadion echter al in verval te geraken.

In de Middeleeuwen, ondanks de vervallen staat en de krottenwijk die op het plein ontstaan was, vonden er nog steeds rennen en schouwspelen plaats.

Nog steeds gedurende de Middeleeuwen werden de eerste gebouwen gekonstrueerd die aan rijke Romeinse families toebehoorden. Deze vormden de Platea Agona, welke later Piazza Navona werd.

In de 2e helft van de 15e eeuw liet Sixtus IV de grond effenen en met bakstenen bedekken.

In de 16e eeuw liet Gregorius XIII Boncompagni twee fonteinen bouwen: De “Tritone” fontein in het zuiden werd, nadat Gian Lorenzo Bernini hem veranderd had, omgedoopt tot de Fontein van de Moor.

Fontein van de Vi9er Rivieren, Piazza Navona Rome
De Fontein van de Vier Rivieren staat midden op het Piazza Navona.

In het midden van de 17e eeuw liet de familie Pamphili (de familie waartoe ook Paus Innocenzo X behoorde) een groot paleis bouwen, naar een projekt van Maderno. Twee andere gebouwen werden voor dit doel met de grond gelijkgemaakt.

Borromini werd opgedragen de Collegio Innocenziano en de Sant’Agnese in Agone kerk (zie foto rechtsboven) te bouwen. De kerk werd uiteindelijk door Bernini voltooid.

Bernini was ook verantwoordelijk voor het hoogtepunt van Piazza Navona, de “Fontein van de Vier Rivieren” (zie boven), die midden op het plein staat.

De derde fontein is de Fontein van Neptunus.

Gedurende de eeuwen die volgden bleef Piazza Navona een plek waar schouwspelen, toernooien, en markten plaatsvonden. In Augustus liet men jarenlang elk weekend het plein vol lopen met water, zodat het een enorm bassin werd.

Piazza Navona – Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *