Piazza di Montecitorio Rome

Het Piazza di Montecitorio is een plein in het historische centrum van Rome. De belangrijkste attractie van dit plein is het Palazzo di Montecitorio, dat zich aan de noordkant bevindt.

Piazza di Montecitorio Rome

Piazza di Montecitorio Rome
Palazzo Montecitorio en de obelisk.

De naam van het plein is waarschijnlijk afgeleid van “Monte Accettorio”. (ab acceptandis suffragiis). Men wilde dat de centuriën hier kwamen stemmen. Centuriën waren in de Republikijnse tijd naar vermogen ingedeelde bevolkingsgroepen die als één stemden.

De Monte is overigens geen echte heuvel. Toen een nabijgelegen stuk land vlakgemaakt moest worden om er de zonnewijzer te kunnen plaatsen werd de afgegraven grond hier gedumpt, waarop de verhoging ontstond.

De Obelisk van Psammetico II, die midden op het plein staat, is tijdens het bewind van Keizer Augustus van Heliopolis naar Rome gebracht. Hier werd hij eerst als zonnewijzer in het toenmalige Campo Marzio geplaatst. Tegenwoordig heet het monument eenvoudig Montecitorio Obelisk.

Het Palazzo Montecitorio neemt de hele noordzijde van het plein in beslag. Sinds 1871 is dit gebouw de zetel van de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden. Bernini begon in opdracht van Paus Innocentius X in 1650 met de bouw, en Carlo Fontana zorgde in 1694 vooor de voltooing. Het is later uigebreid richting het Piazza del Parlamento, waar het nu een tweede façade heeft.

Piazza Montecitorio, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.