Piazza Mastai Rome

Het Piazza Mastai is een plein in de wijk Trastevere in Rome. Het belangrijkste gebouw aan het plein is de Manifettura dei Tabacchi. Midden op het plein staat een fontein met een standbeeld van Paus Pius IX.

Piazza Mastai Rome

Piazza Mastai Rome
De fontein op het Piazza Mastai met het Manifattura dei Tabacchi gebouw op de achtergrond.

Het Piazza Mastai is genoemd naar Paus Pius IX, wiens familienaam Mastai was.

Het plein is in 1865 aangelegd om een passende voorgrond te vormen voor het eveneens in opdracht van de paus door Andrea Sarti ontworpen Manifattura dei Tabacchi paleis. Ondanks dat de man zelf er niet erg tevreden over was, staat het nog steeds overeind.

De deur van het gebouw is nogal klein en nadat de paus het paleis binnengegaan was, vroeg hij spottend “Waarom ben ik door het raam ninnengekomen? Is er geen deur?”

De paus was gelukkig niet enkel een zeurpiet en hij liet in de huidige Via Cardinale Merry del Val, die toen nog deel uitmaakte van het Piazza Mastai zelf, huurhuizen bouwen voor armere bewoners van de wijk. Ook deze huizen bestaan nog.

Hiertegenover staat dat hij om het plein aan te kunnen leggen wel eerst een aantal oude arbeiderswoningen met de grond gelijk had moeten maken.

Het standbeeld van de paus dat midden op het plein staat is ontworpen door Antonio Sarti en vervaardigd door Andrea Busiri Vici.

Het bekroont een fontein die bestaat uit een achthoekig kuip, die op een verhoging (drie traptreden) staat. De kuip wordt opgesierd door dolfijnen, leeuwenkoppen en het wapenschild van de paus.

Piazza Mastai, Rome


View Larger Map

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.