Piazza Mastai Fontein Rome

De Piazza Mastai Fontein bevindt zich op het plein van dezelfde naam in de wijk Trastevere in Rome. De fontein wordt ook wel de Pius IX Fontein genoemd.

Piazza Mastai Fontein Rome

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Pius IX Fontein staat midden op het Piazza Mastai. Bus: H. Tram: 8. De fontein kan op elk moment van de dag gratis bezichtigd worden.

Geschiedenis Piazza Mastai Fontein

Piazza Mastai Fontein Rome
Piazza Mastai Fontein

De Piazza Mastai Fontein is, samen met het Manifattura dei Tabacchi Paleis en het plein zelf, in 1865 in opdracht van Paus Pius IX door de architect Antonio Sarti ontworpen.

Om het plein, de fontein en het gebouw te kunnen bouwen moest Andrea Busiri Vici wel een hele volkswijk ontruimen.

De Piazza Mastai Fontein was de eerste grote nieuwe fontein in Trastevere na de bouw van de Fontana dell’Acqua Paola meer dan twee eeuwen eerder.

Het water van de nieuwe fontein kwam van deze Acqua Paola pronkfontein.

De fontein staat op een kleine verhoging die door drie traptreden bereikt wordt. De basis is een grote achthoekige kuip, met het wapenschild van de paus, afgewisseld met cartouches met diens naam en het jaar 1865, op de zijkanten.

In het midden van de fontein bevindt zich een achthoekige balustrade met vier dolfijnen die een rond bekken hooghouden. Aan de onderkant van dit bekken valt het water uit vier leeuwenkoppen.

Een laatste balustrade in het bovenste bekken bestaat uit vier cupido’s.

De Piazza Mastai Fontein is samen met het plein zelf in 1996 gerestaureerd.

Piazza Mastai Fontein, Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.